Ekonomi 2.5 milyar dolarlık yatırım son düzlükte

2.5 milyar dolarlık yatırım son düzlükte

17.04.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Tosyalı Holding tarafından İskenderun’da hayata  geçirilecek olan 2.5 milyar dolarlık yassı çelik üretim fabrikasının büyük bölümü tamamlandı. Başlangıçta hurdadan üretim yapacak olan Sarıseki Tesisi, orta vadede  ise madenden çelik üretimine geçecek. Toplam yatırım büyüklüğü 2.5 milyar doları  bulacak tesis devreye girdiğinde, yılda 4 milyon ton yassı çelik üretecek ve  1300 kişiye doğrudan istihdam sağlayacak.

2.5 milyar dolarlık yatırım son düzlükte

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat  Tosyalı, “Türkiye için üretmeyi, yatırım yapmayı, teknoloji ve inovasyonla  katma değer oluşturmayı, istihdam sağlamayı ilke edinen bir şirket olarak en  zorlu koşullarda dahi yatırım iştahımızı kaybetmeden, küresel büyüme stratejimiz  doğrultusunda var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Yatırımı devam eden tesis Türkiye’nin yassı çelik ithalatının  yarısını, diğer bir ifadeyle yıllık 4 milyar dolarlık ithalatını ikame edecek. Bu  tesisle birlikte Tosyalı Holding’in konsolide üretim rakamı da yıllık 10 milyon  tonu bulacak. Bu rakamla Tosyalı, sadece Türkiye’nin değil aynı zamanda tüm  bölgenin en büyük üreticilerinden biri haline gelecek.

EAF Quantum

Sarıseki Tesisi ile daha düşük elektrik enerjisi tüketimi sağlayan  Quantum Furnace teknolojisinin Türkiye’deki ilk kullanıcısı Tosyalı İskenderun  olacak. Endüstri 4.0 uygulamalarını üretim süreçlerine entegre edecek tesis,  dijital dönüşümün dünya çelik üretimindeki en iyi örneklerinden biri olacak.

Öte yandan grubun, Cezayir’de 2013’te başlayan Tosyalı Algerie  yatırımı da sürdürüyor. 5 faz olarak planlanan ve 4. faz yatırımın başladığı  Tosyalı Algerie, tüm etaplar tamamlandığında, 8.5 milyon tona ulaşan yassı ve uzun mamul kapasiteli bir  sanayi tesisine dönüşecek.

Haberin Devamı

Çelik ihracatı katlandı

Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller ihracatçıları Birliği (ADMİB) pandemi nedeniyle ertelenen 2019 yılı ve 2020 yılı olağan genel kurullarını gerçekleştirdi. Birlik merkezinde yapılan toplantıya üyeler pandemi kurallarına uygun olarak katıldı.

Genel kurulda konuşan ADMİB Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, pandemiye rağmen başarılı bir yılı geride bıraktıklarını belirterek, “Küresel tedarik zincirlerinde yaşanan değişimi iyi anlayan ihracatçılarımız, ülkemizin dünya ticaretinden aldığı payı yüzde 1’in üzerine çıkarmayı başardı” dedi. Tosyalı 2021 ihracat rakamlarının da ümit verici olduğunu kaydederek şu bilgileri verdi:

“Mart ayında birlik olarak 2020 Mart’ına göre demir ve demir dışı metaller ihracatımızı yüzde 57 artırarak 80 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Yine aynı dönemde çelik ihracatımızı da yüzde 106 oranında artırarak 197 milyon dolar ihracata ulaştık.”