Ekonomi 2.5 milyon robot evimizi süpürüyor

2.5 milyon robot evimizi süpürüyor 

22.01.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Robot süpürgeler evlerde baş köşeye yerleşti. Geçen yıl 2.5 milyon adetlik satış rakamını yakalayan robot süpürgelere ilginin sürmesi bekleniyor. Sektörde marka sayısı da 50’ye çıkarken, yakında yerli üretim hamlesinin de başlaması gündemde.

2.5 milyon robot evimizi süpürüyor

Hanife Baş - Robot süpürgeye talep patlaması sürüyor. 2021 yılında robot süpürge satışı rekor kırarken, evlerin çoğuna girmeyi başardı. Bu alanda 50 marka sayısına ulaşılırken, pazarın büyüklüğü 2.5 milyon adet oldu. Goldmaster CEO’su Sinan Bora, 2021 yılında robot süpürgeye yoğun talep gösterildiğini belirterek, “İnsanlar evlerde işlerini kolaylaştırması açısından robot süpürgeyi çok tercih ediyor. 2021’de 2.5 milyon adetlik satış oldu. Ama bu yıl 2 milyona düşme ihtimali var. Cirosal olarak küçük ev aletlerinde zirveye oynuyor. Özellikle beyaz yakalı çalışan kadınların ilgisi çok fazla. Robot süpürgenin 2022’de de popülaritesi devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

2.5 milyon robot evimizi süpürüyor

Pandemiyle beraber temizlik ihtiyacının öne çıktığını ve pandemiden beri robot süpürgelerin evlerde önemli yer tutmaya başladığını anımsatan Bora, “Evlerde ikinci süpürge konumundalar. Ara temizlik için kullanılıyorlar. Ön temizliği yapıp esas temizliğin süresini uzatıyorlar. Kullanımları çok pratik ve çok da teknolojik hale geldiler. Salgın nedeniyle evden çalışanların veya ev temizliği hizmeti almak istemeyenlerin, evcil hayvan sahiplerinin ve alerjik reaksiyonları olanların kurtarıcısı robot süpürgeler oldu. Teknolojinin getirdiği imkanlarla geliştirilen robot süpürgelere olan talep salgın döneminde rekor düzeyde arttı” diye konuştu.

50 marka var

Sektörde marka sayısı da artıyor. 50 markanın bulunduğunu dile getiren Sinan Bora, “Fiyatları da 2.999 TL’den başlıyor 10 bin TL’ye kadar çıkıyor. Sektörde ithalat çok. Yerli üretim yok maalesef. Biz de üzerinde çalışıyoruz. Bu ürünlerin kalıp projesini hazırlamak zaman alıyor. Onu halledince gelecek yıl üretime başlayabiliriz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Yerli üretim hamlesi var

Robot süpürgede yerli üretim hamlesi de var. 50 marka daha çok yurtdışında ürettiriliyor. Goldmaster’ın bu yönde çalışmaları var. Sunny Elektronik de daha önce bu yöndeki çalışmalarını açıklamıştı. Sunny, İstanbul Esenyurt’ta Çinli marka Viomi iş birliğiyle robot süpürge üretimi başlatacağını duyurmuştu. Beyaz eşya devleri Arçelik, Vestel gibi markaların da robot süpürgesi bulunuyor. Arzum da yerli markalar arasında. Yabancı markalar arasında Xiaomi, Roborock, iRobot, Anker, Viomi öne çıkıyor.

Pazarın lider ürünü

Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, küçük ev aletlerinin geçen yılı adette küçülme ciroda büyüme ile tamamladığını ifade ederek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Pazarın büyümesi robot süpürgelerden geldi. Kahve makineleri de çok sattı. Bunlar iki lider ürün. Hem normal hem de robot süpürgenin küçük ev aletlerindeki payı yükseldi. Sektörün yüzde 50’si robot süpürge oldu. Bu payda robot ve dikey süpürgeler çok önemli orana sahip. 2022’de büyüme yine devam eder.”