22.02.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Kayseri’de tarım sektörü temsilcileriyle buluşan Pakdemirli, şunları kaydetti:
“Toplam 2 milyar 674 milyon lira ödenecek. Mazot, gübre desteği 2 milyar 334 milyon 27 bin 194 lira, hububat desteği 138 milyon lira, süt desteği 184 milyon lira, kırsal kalkınma desteği 5.2 milyon lira, lisanslı depoculuk desteği de 12 milyon lira.”
Pakdemirli, 2002’de tüm destekler toplamda 1.8 milyar lira iken 2020 rakamları ile 22 milyar lira destek dağıtacaklarını anlatarak şöyle konuştu:
“Türk tarımının yıllık ortalama büyümesi birçok Avrupa ülkesinin ötesinde. Tarımsal hasılada Avrupa’da, her yıl değişmekle beraber ya birinciyiz ya ikinciyiz. Dünyada ilk ondayız. Bu başarı iktidarımızın başarısı değil. Destek bizden, gayret sizden. Bereket Allah’tan.”
32 kilo saman
Türkiye’nin saman ithal eden bir ülke olduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığının altını çizen Pakdemirli, “Diyorlar ki ‘İsviçre’den saman ithal ediyoruz’. Hemen çıkartıp baktık. Gelen, tam 32 kilo. 6 bin 500 liraya getirmiş. Yani kilosu 200 liraya geliyor” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin tarımda kendi kendine yettiğini vurgulayan Pakdemirli, bu alanda 18 milyar dolar ihracat, 12 milyar dolar ithalat olduğunu kaydetti.
Bal aromalı ihracat ürünü
Bal aromalı ürünleri de yasaklayan son düzenlemeye değinen Pakdemirli, aroma takviyeli ürünlerin daha önce Türkiye pazarında satıldığını söyledi. Pakdemirli şöyle devam etti:
“Bunlar tüm dünyada aslında benzerleri bulunan, aromalı takviyelerle yapılan ürünler. Biz bu ürünleri sağlıksız ürünler oldukları için ortadan kaldırmadık. Milletimize daha sağlıklısını yedirmek maksadıyla bazı tedbirler aldık. Ama şuna da müsaade ediyoruz. Yurt dışına bu ürünleri üretip gönderebilirsiniz.”