Ekonomi ‘20 yıl vade ile ev satışı yapmalıyız’

‘20 yıl vade ile ev satışı yapmalıyız’

27.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İnşaat finansmanı için ‘Emlak Bankası’ ihtiyacının bilindiğini vurgulayan Emlak Konut Genel Müdürü Kurum, mevcut bankacılığın kredi ihtiyaçlarını karşılamadığını bildirdi

‘20 yıl vade ile ev satışı yapmalıyız’

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, konut ve inşaat finansmanı için emlak bankası ihtiyacının bilindiğini belirterek, hükümetin de bu konuda çalışmaları olduğunu söyledi. Yanı sıra konut fonlarının da kurulması ihtiyacına dikkat çeken Kurum, “Şu anki bankacılık sistemi ile 20 yıl vade yapma şansımız yok. Bunu yapmamız gerek. 10 yılda insanlara konutunu al öde deme şansımız yok açıkçası. Kişi başı gelirin 10 bin dolar olduğu yerde, insanların 10 yılda ödeme şansı yok. Biz projelerimizde bunu bir şekilde 180-240 aya varan vadeye kendi bünyemizde yapıyoruz. Buna ilişkin hükümetimizin bir çalışması da var” dedi.

Haberin Devamı

Yabancı geliyor

Cihan İnşaat’ın Emlak Konut güvencesiyle Bahçekent Hoşdere’de hayata geçireceği Avrupark Hayat projesinin satışa çıkarılmasına ilişkin toplantıda konuşan Kurum, konut kredisiyle alakalı fon oluşturulması gerektiğini dile getirdi.

Kurum, “Yurt dışına baktığınızda emeklilik fonu gibi bir fon var ve insanlar burada paralarını biriktiriyor. 5 yıl sonra devlet size bu fondan kredi verebiliyor. Mortgage kredileri menkul kıymetleştirilebilir. Varlık Fonu kurulma çalışması var. Belki yine konut sertifikası, kira sertifikası gibi alternatif araçlar da yapılabilir. Bunlar üzerinde çalışmak lazım” ifadelerini kullandı.

Murat Kurum, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin azalmadığının altını çizerek, “Tüm dünyada sıkıntılı bir ortam varken siz yüzde 5’in üzerinde büyüme gerçekleştiriyorsunuz. Geçen hafta bize 2 projeye ilişkin milyar dolar seviyesinde çok büyük yatırımcı geldi. Ülkeye olan ilgi hiçbir şekilde düşmedi, azalmadı, eksilmedi” dedi.

Haberin Devamı

Kurum, “Belki başka konjonktürde Orta Doğu’dan yatırımcı geliyordu, bugün Uzak Doğu’dan geliyor. İlişkilere göre bunlar da şekilleniyor. Türkiye güçlü bir ülke” dedi.

‘Biz de destekliyoruz’

Kentsel dönüşümü kontrol altına almaya yönelik hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, hem de İstanbul Büyükşehir Belediyesinin örnek bir çalışma yaptığını aktaran Kurum, “Biz de Emlak Konut olarak bu projeleri finansal anlamda desteklemeye çalışıyoruz. Bugüne kadar TOKİ’den 12 milyar liralık arsa satın aldık. 3.5-4 milyar liralık kısmını son 1.5 yılda aldık” diye konuştu.

‘Kapasite’ sınırımız var

Gelişmiş ülkelerde mortgage kredilerinin çok düşük faiz oranlarıyla verildiğine işaret eden Murat Kurum, Türkiye’de mortgage ile ticari kredilerin çok farkı olmadığını, buna yönelik hükümetle düzenleme hakkında görüştüklerini söyledi. Kurum, “Bu konuya dair süreç içerisinde düzenlemeler yapılması gerek. Bugün gücünün üzerinde iş yapan firmaları piyasalarda görüyoruz. Bugün piyasada yaşanan bu darlığın ve sıkışıklığın bir sebebi de budur diye düşünüyorum. Artık insanlar kendi finans yetkilerine, ölçülerine göre hareket etmek zorunda. Bir birim iş yapabilecek kapasitesi varsa eğer, bir birim iş yapmalı, üç birim değil. Biz bunu ihale şartnamemize bir sınır olarak koyuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

700 MİLYON TL’LİK PROJEYE BAŞLIYOR

Cihan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yavuz Pala da Bahçekent Hoşdere’de hayata geçirecekleri 700 milyon liralık yatırım değerine sahip Avrupark Hayat projesini satışa çıkardıklarını söyledi. Pala, “1095 konut ve 81 ticari üniteden oluşan projede daire fiyatları 220 bin liradan başlıyor. 12 konut blokunun bulunduğu projede, büyüklükleri 63 ila 174 metrekare arasında değişen 21 daire tipi yer alıyor” dedi. Pala, 42 ay firma bünyesinde vade farksız taksitlendirme yaptıklarını belirterek, “Peşin alımlarda yatırımcılarımıza yüzde 5 indirim imkanı da sunuyoruz. Aidatların düşük tutulması için de çalışmalar yürütüyoruz. Aidatları ortalama 200-250 TL bandında tutmaya çalışıyoruz. Avrupark Hayat projesinin 36 ay içinde teslim edilecek” diye konuştu.