Ekonomi '2019 yılı daha pozitif olacak'

'2019 yılı daha pozitif olacak'

12.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

2.77 milyar dolarlık cari fazlayla tüm zamanların rekorunun kırıldığını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “2019’da daha pozitif adımların atılacağı bir yıla gireceğiz” dedi.

2019 yılı daha pozitif olacak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Avruya Birliği (AB) ile bugüne kadar iki defa gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı’nın üçüncüsünü şubatta gerçekleştireceklerini belirtti. Albayrak, “Ekimde geçtiğimiz iki aydan daha güçlü rakamlarla, 2.77 milyar dolarlık cari fazlayla tüm zamanların rekorunu kırdık” dedi.

Haberin Devamı

Adalet Bakanlığı’nın ev sahipliğinde Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı koordinasyonunda düzenlenen 5. Reform Eylem Grubu (REG) Toplantısı’nın ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ortak basın toplantısı düzenledi.

Albayrak, yaptığı konuşmada, Türkiye’nin en büyük ticari partneri AB ile işbirliğini, bundan sonraki süreçte daha da güçlendirerek ileri aşamaya taşımaya gayret ettiklerine işaret etti. Albayrak, söz konusu işbirliğinin güçlü olmasının, dünya ekonomisi açısından da olumlu bir süreci ortaya koyacağını aktardı.

Sinyal geliyor

Albayrak, dün açıklanan ödemeler dengesi istatistiklerine de işaret ederek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Ekimde geçtiğimiz iki aydan daha güçlü rakamlarla, 2.77 milyar dolarlık cari fazlayla tüm zamanların rekorunu kırdık. Bu durum, dengelenme sürecinin ne kadar güçlü ve sağlam ilerlediğinin altını çiziyor. Bugün dünden, yarın da bugünden iyi olacak. Bu süreç, Türkiye’yi her geçen gün daha da iyi ve olumlu ayrıştırmaya devam edecek. Öncü rakamlar, bu dengelenme sürecinin, kasım ve aralık aylarında da çok daha güçlü neticelere gebe olduğunu, dengelenme sürecinin daha iyi noktaya gittiğine işaret ediyor. Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) cari açıkta koyduğumuz hedeften çok daha iyi performans sergileyeceğimiz kuvvetle muhtemel. Yıl sonunda 30 milyar doların altında rakamla çok daha pozitif netice ortaya koyacağımızın sinyallerini almaya başladık. Firmalar ve bankalar, dış borç yenilemede her geçen gün daha başarılı neticeler alıyor, Hazine tarafındaki başarılı ihraçlar, net döviz rezervinde artışın güçlü seyrettiğini ortaya koyuyor. Cari denge gelişmeleri olumlu sonuçları ortaya koyuyor. Tüm bu noktada, çok daha güzel gelişmelere gebe bir sürecin ortaya çıkacağını görebiliriz.”

Güçlü duruş

Meclis Genel Kurulu’nda başlayan bütçe maratonuna da işaret eden Albayrak, 2019 bütçesinin, tasarruf, verimlilik ve dengeli büyümeyle değişim ve dönüşüm ruhunun ilk adımı olacağını bildirdi. Albayrak, “İnşallah aralık ayında da gösterilecek olumlu performansla, 2018 sonu itibarıyla ortaya koyduğumuz enflasyon, cari denge ve büyümede, konulan YEP hedeflerinden çok daha pozitif neticeler ortaya koyacağız. Gerek para politikası gerek mali disiplinde 2018’i böyle kaparken, 2019’da aynı kararlı ve güçlü duruşla, daha pozitif adımların atılacağı bir yıla gireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Albayrak, 6. Reform Eylem Grubu Toplantısı’na Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ev sahipliği yapacağını da söyledi.

Emlak Bankası yeniden açılıyor

Borsa İstanbul’da gerçekleştirilen Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) 20. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, şu mesajları verdi:

- Finansal hizmetlerin düzenlenmesi, denetlenmesi ve derinleştirilmesi önümüzdeki dönem önceliklerimizden olacaktır. Özellikle önümüzdeki dönemde finansal sistemdeki kredi riski, likidite riski ve kur riski gibi risklerin izlenmesini ve etkin şekilde yönetilmesini sağlamak temel hedefimiz olacaktır.

Haberin Devamı

- ABD’de 2006’nın ikinci yarısından itibaren konut fiyatlarının düşmeye başlamasıyla birlikte, borçlular ödeme güçlüğüne düşmüş, eşik altı konut kredilerinin batık oranı yüzde 30’ları aşmıştır. Karşılaştırmak gerekirse, bizim ülkemizde konut kredilerinin batık oranı yüzde 1’in çok altında, bizim bu ihraç için oluşturduğumuz yapı da ise binde üç seviyesindedir. Güçlü bir portföyden bahsediyoruz.

- YEP kapsamında Türkiye Emlak Bankası’nı, gayrimenkul finansmanını yönlendirecek kapasitede bir banka haline getirecek şekilde yeniden yapılandırma sürecini başlattık. Emlak Bankası ile ilgili süreç, yıl sonuna yetişirse yıl sonu çıkacak. Yetişmezse ilk komisyon ve genel kurulla bunun yasal süreci dönüşecek. - İSTANBUL AA

Gümrük Birliği kaldıraç olacak

En önemli konulardan birinin de Gümrük Birliği’nin güncellenmesi olduğunu anımsatan Albayrak, bu konuda, yoğun diplomasi yürüttüklerini anlattı. Albayrak, artan korumacılık adımlarını da anımsatarak, “Türkiye, bu ekonomik işbirliğinin gelişmesi noktasında da önemli mesaj verecek. Bu güncellenme, ekonomik manadaki gelişimde kaldıraç görevi görecek” dedi.

Haberin Devamı

‘Diyalog’ şubatta

Albayrak, “AB ülkelerindeki yavaş büyüme rakamlarına rağmen Türkiye önemli performans sergiledi” dedi. Albayrak, Euro Bölgesi’ndeki gelişmelere de dikkati çekerek, Türkiye ve AB’nin ekonomik işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu vurguladı. Albayrak, şöyle devam etti:

“Türkiye ile AB arasında ekonomi alanında bugüne kadar iki defa gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı’nın birincisi 2016’da ülkemizde, ikincisi 2017’de Brüksel’de gerçekleştirilmişti. Bu toplantıların üçüncüsünü şubat ayında gerçekleştirme noktasında mutabık kaldık. Her ne kadar mayıs ayında Avrupa Parlamentosu seçimleri olsa da öncesinde bu kararlılığı sergilemede mutabık kaldık. Sadece bakanlar değil, iş çevrelerinin de bir araya getirilmesiyle atılacak adımlarda önemli fikir teatileri gerçekleştirilecek.”

Albayrak, söz konusu toplantının 28 Şubat’ta yapılacağını bildirdi.