Ekonomi '2021 büyümesi yüzde 10'u aşacak'

'2021 büyümesi yüzde 10'u aşacak'

20.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, "Geçen seneyi yüzde 10'un üzerinde bir büyümeyle kapatıyoruz, 2022 yılında da yüzde 5 civarında da bir büyüme yakalayacağız" dedi.

2021 büyümesi yüzde 10u aşacak

EKONOMİ SERVİSİ - Ziraat Bankası Genel Müdürü de olan Çakar, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen "İş Dünyası Buluşma Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, salgın sürecinde ekonominin durgunlaştığı dönemde piyasayı hareketlendirecek adımlar atıldığını, gerek maliye gerek para politikalarıyla piyasaya ciddi para enjekte edildiğini söyledi. Çakar, bankacılık sektörü olarak kredi kanallarını açık tuttuklarını, bazı sektörlere pozitif ayrımcılıklar tanıyarak ciddi kampanyalarla krediler verdiklerini, nakit akışlarında bozulma olan müşterilerde ötelemelere, yeniden yapılandırmalara gittiklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Antalya etkisi

Makul iş birliği içerisinde salgın sürecini yönettiklerini ifade eden Çakar, şöyle devam etti:

"2020'de pozitif ayrışmış olarak bütün dünyada nadir büyüyen ülkelerden biri olduk, yüzde 1,8. Geçen seneyi yüzde 10'un üzerinde bir büyümeyle kapatıyoruz, 2022 yılında da yüzde 5 civarında da bir büyüme yakalayacağız. Bizim gibi genç ve dinamik ülkelerde büyüme çok önemli. Her sene yüzde 5 civarında büyümek zorundayız. Hem ekonominin dinamiğini sağlamak hem de istihdamı korumak adına bu ülke yüzde 5 civarında büyümek zorunda."

Enflasyon rakamlarına değinen Alpaslan Çakar, "Bu enflasyon bu ivmeyle devam etmeyecek. Önümüzdeki dönem itibarıyla döviz kazandırıcı gelirle beraber özellikle Antalya etkisiyle artık ivme kaybederek enflasyonun düşeceğini hepimiz öngörüyoruz" dedi. Çakar, Antalya'nın "turizmin başkenti" olarak nitelendirildiğini de anımsatarak, turizmin döviz kazandırıcı önemli bir sektör olduğuna işaret etti. Turizmin "bacasız sanayi" kavramına çok uyduğunu dile getiren Çakar, turizm sektörüne 201 milyar lira kredi kullandırıldığını, toplam kredi payında turizmin oranının yüzde 5 olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Toplantıya VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Sururi Çorabatır, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ile iş insanları da katıldı.