22.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
YAVUZ KARAMAN/EMLAK
EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, hazırladığı detaylı bir çalışmayla Türkiye’de gayrimenkul sektörünün 2023 yılında nasıl bir tablo göstereceğini ortaya koydu. Hazırladığı raporun sektörün gelişmesine katkı sağlayacağını ifade eden Yazıcı, 2023’e giden yolda sektörü nelerin beklediğini, değişimleri ve bunların sonuçlarını almayabilmenin çok önemli olduğunu söyledi.
Son yıllardaki ekonomik büyümeye bağlı olarak gelecek yıllarda gelirlerin dağılımında iyileşmeler olacağını vurgulayan Yazıcı, orta kesimin yukarılara doğru çıkacağını ve genişleyeceğini kaydetti. Yazıcı, Türkiye’nin 2023’lü yıllarda eğitim düzeyi ortalamasının yükselmesinin beklendiğini de ifade ederek, bazı olumsuzlukları ise şöyle vurguladı:
“Nüfusumuzun artış hızı azalıyor, mutlak değer olarak artmaya devam ediyoruz. Çok önemli bir gösterge ise bugün 65 yaş üstü 5 milyon insan varken, 10 yıl sonra bu rakam 7.8 milyon kişiye çıkıyor. Çalışan nüfusun sosyal güvenlik sisteminde yaşlılara baktığını düşünecek olursak Türkiye’nin 2023’lü yıllından sonra bugün Avrupa’nın yaşadığı nüfusun yaşlanması zorluğu ile karşı karşıya kalacağını görüyoruz. Ülkemizin nüfusu 2023 ‘de yaşlanıyor.”
Bu olumsuzlukların yanı sıra, dünya ile uyum sağlayan bir nesil geliştiğinin altını çizen Yazıcı, yaşam tarzlarının birbirine benzemesiyle online çalışma şekillerinin konut-ofis kavramını iç içe geçirdiğini anlattı. Yazıcı, önümüzdeki dönemde birinci tercih olarak 110-125 metrekare arasında 2+1 ve 3+1 konutların talep göreceğini, ikinci tercihin ise 75-90 metrekare arasında 1+1 ve 2+1 konutlara olacağını söyleyerek, en fazla talep edilen fiyat aralığının ise 75-125 bin dolar arasında olacağını belirtti.
Türkiye’de konut talebini etkileyen 4 temel unsur olduğunu dile getiren Yazıcı, bunları mülkiyet durumu, hane halkı değişimi, yatırım eğilimi ve gelir artışının oluşturduğunu kaydetti.
Mülkiyet durumunda kiracıların ön plana çıktığını anlatan yazıcı, “Bugün kiracı olanların, önümüzdeki dönemde mülk sahibi olma isteğinin devam edeceği yönünde sinyaller var” dedi. Hane halklarındaki değişimin ise çok ilginç olduğuna işaret eden Yazıcı, 4.12 olan Türkiye’deki hane halkı sayısının 2023 yılına kadar 3.79 rakamına düşmesini beklediklerini kaydetti. Yazıcı, hane halkı sayısının küçülmesiyle hane sayısının arttığını belirterek, “Evli olmayıp öğrenci, yaşlı gibi birlikte yaşayanların sayısı artıyor. Yani farklı ihtiyaç ve arayışlar nedeni ile daha küçük konutlara kayma eğilimi görmeye gelecekte de devam edeceğiz gibi görülüyor. Aslında bunu geçmişte de gördük. İstatistiklere göre 2003 senesinde 161 metrekare olan ortalama konut büyüklüğü, 2011 yılında 144 metrekareye düşmüş durumda” diye konuştu.
Altından sonra ikinci
Yatırım eğilimlerine bakıldığında güven sıralamasında yüzde 41 ile birinci sırada altının olduğunu belirten Yazıcı, ardından yüzde 19 ile gayrimenkulün ikinci sırada geldiğini vurguladı. Yazıcı, “Mevduat ise yüzde 17 ile üçüncü sırada. Önümüzdeki dönemde de hane halklarının bu kuvvetli yatırım eğiliminin orta-uzun vadede devam edeceği öngörülüyor. Özellikle diğer yatırım araçlarındaki belirsizlikler ve dalgalanmalar nedeniyle konutun bir yatırım aracı olarak talep görmeye devam edeceği düşünülüyor” dedi.
Konut talebini etkileyen son unsurun ekonomik büyümedeki beklentiye bağlı olarak kişi başı gelirdeki artışlar olduğunu anlatan Yazıcı, gelirdeki artışların konut talebini arttıracağını, tasarruf ve kredi kullanma kapasitesini genişleteceğini söyledi.
‘Konut kredilerine talep devam eder’
Cansel Turgut Yazıcı, çalışmanın sunucunda önemli verilerin ortaya çıktığını belirterek, şu bilgileri verdi:
“Önümüzdeki dönemde birinci tercih olarak 110-125 metrekare arasında 2+1 ve 3+1 konutlara talep olacak, ikinci tercih ise 75-90 metrekare arasında 1+1 ve 2+1 konutlara olacak. En fazla talep edilen fiyat aralığının ise 75-125 bin dolar arasında olacağı öngörülüyor. Konut alırken en önemli kaynak yine konut kredisi olmaya devam edecek, birinci el konutlar daha fazla rağbet görecek. Ancak KDV konusu değişirse bu durumun değişebileceğini düşünüyorum. Şehir merkezi ve şehir kenarlarından güvenlikli sitelerde daire talebi ilk sırada yer alacak. En çok talep edilen donatılar sırasıyla yeşil alan, güvenlik, çocuk parkı ve market olacak. Diğer sosyal donatılar ise ikincil ihtiyaç olacak. Konut alırken yer, fiyatı, deprem yönetmeliğine uygun olması, evin büyüklüğü, sıfır konut ve toplu taşımaya yakınlık önem sırası ile gözetilecek kriterler olacak. Markalı konutlara, rezidans tipi konutlara, şehir dışı site içi ve müstakil konutlara talep daha sınırlı kalacak”
GÜNÜN PROJESİ/BATIŞEHİR
Batışehir’e 35.5 milyon liralık sosyal tesis yapacak
EgeYapı Group, Avrupa’nın en büyük karma projesi olarak anılan Batışehir’e 35.5 milyon liralık sosyal tesis yatırımı yapacak.
EgeYapı Group’un İstanbul Bağcılar’da inşa ettiği projesi Batışehir, sosyal tesisler kapsamında Batışehir’de bir açık ve bir kapalı basketbol, bir voleybol ve üç tenis sahası ile dört açık ve dört kapalı yüzme havuzunun yanı sıra dört fitness center bulunacak.
Yatay mimari konseptte inşa edilen Batışehir’de 1+0’dan 4+1’e kadar 14 farklı tipte toplam 3 bin 148 adet konut ve rezidansın yanı sıra bir şehir oteli, ofisler, Doğa Koleji’nin yer alacağı eğitim kompleksi ve açık hava çarşısı bulunacak. A Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi sahibi Batışehir’in ilk iki etabında satışlar devam ederken, projede üçüncü etap satışları da başladı.
Batışehir’i diğer projelerden ayıran özelliklerin başında sosyal tesislerin geldiğini dile getiren EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı, “Çocuklu aileler projelerde daha çok çocuklarının rahatlıkla sosyalleşebilmelerine olanak sağlayacak tesisleri ararken çocuksuz aileler stüdyo daireleri tercih ederek spor yapabilecek alanları arıyorlar. Batışehir’de sürdürülebilir bir yaşam oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.
YAKIN PLAN
YERİ: Bağcılar
YAPIMCI FİRMA: Egeyapı Group
TESLİM TARİHİ: Ekim 2014
KONUT SAYISI: 3.143
KONUT TİPİ: 1+0-5+1 arasında