Ekonomi 24 Nisan yabancı basında

24 Nisan yabancı basında

25.04.2010 - 15:42 | Son Güncellenme:

.

24 Nisan yabancı basında

24 Nisan “Ermeni Soykırımını Anma Günü” ve bu nedenle düzenlenen protesto gösterileri ve etkinlikler, dünya basınında yankı buldu. New York Times, “Obama, sözcüğü söylemeden soykırımı andı” derken, konunun ABD ile Türkiye arasında büyüyen bir gerginlik kaynağı haline geldiğini yazdı. Los Angeles Times ise, Obama’nın açıklamasının birçok Ermeniyi hayal kırıklığını uğratmış ise de ABD Yönetimi, Türkiye ile gerginlik istemediği yorumunu yaptı. Fransız basını ise, Haydarpaşa’daki eyleme dikkat çekerek Türkiye’de “bir ilk” diye yazdı.

Haberin Devamı

NYT: “OBAMA DUYGU DOLU BİR MEYDAN OKUMASINI İDARE ETMEYE ÇALIŞTI”
New York Times gazetesi, “Obama sözcüğünü kullanmadan soykırımı andı” başlığını kullandığı haberinde Başkan Obama’nın “dış politikada en duygu dolu meydan okumalarından birini idare etmeye çalışırken öldürmelerin kurbanlarını andı ancak soykırım etiketini inatla reddeden NATO müttefiki Türkiye’yi uzaklaştırmaktan kaçınmaya da çalıştı” yorumunu yaptı.
Obama’nın açıklaması, konunun “ABD ile Türkiye arasında büyüyen bir gerginlik kaynağı hale geldiği ve Sayın Obama’nın öncülük yaptığı Türkiye ile Ermenistan arasındaki barışma çabası durduğu gibi gözüktüğü bir döneme denk geldiği”ni belirten gazete, 24 Nisan öncesi Ermenistan’ın Protokolleri onay sürecini askıya aldığını anımsattı. Gazete, “Başkanın açıklaması, ‘soykırım’ sözcüğünü kullanmazsa da Türk Dışişleri Bakanlığından sert bir açıklama provoke edecek kadar kuvvetliydi” diye yazdı.

Haberin Devamı

LA TİMES: “TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ GERGİNLEŞTİRMEK SEVKİYAT ROTALARINI RİSKE SOKABİLİR”
Los Angeles Times gazetesi de, “Başkan Obama, iki yıl ardı ardına yıllık açıklamasında kitlesel öldürmeleri soykırım olarak adlandırmadığı için birçok Ermeni’yi hayal kırıklığına uğrattı. Ancak ABD Yönetimi, Türkiye’ye olan bağına dayanıyor. Bu ilişkileri gerginleştirmek, ABD’nin Irak ve Afganistan’a sevkiyat rotalarını riske sokabilir ve Ortadoğu barış girişimleri ve İran ile ilişkiler gibi konuları karmaşıklaştırabilir” görüşünü dile getirdi.

LE FİGARO: “TÜRKİYE İLK KEZ SOYKIRIM ANILDI”
Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro da, “Türkiye’de ilk kez soykırım anıldı” başlıklı haberinde İstanbul Haydarpaşa garında toplanan 100 kişilik bir grubun, “1915 ile 1917 arasında Osmanlı Türklerince katledilen Ermenileri andığı”nı yazdı.

LE MONDE: “TÜRKİYE’DE BİR İLK”
Diğer Fransız gazetesi Le Monde da, “Bu bir ilktir. Türk insan hakları savunucuları, aydınları ve sanatçıları, 24 Nisan Cumartesi günü İstanbul’da kamuoyu önünde Ermenilerin katledilmesini andı” derken, Ermenistan’ın protokollerin onay sürecini dondurduğu açıklamasına dikkat çekerek, “Ankara ile Erivan arasında soğukluk var” ifadesini de kullandı.