Ekonomi 250 konut yaparak Anadolu’ya geçecek

250 konut yaparak Anadolu’ya geçecek

15.01.2011 - 02:56 | Son Güncellenme:

2010’da Dolapdere ve Göktürk'teki projelerinin yanı sıra Bodrum'daki çalışmasıyla dikkat çeken Doğa Gayrimenkul, bu yıl Anadolu yakasına adım atma kararı aldı. Kartal'dan giriş yapacaklarını belirten Duek, konut sayısını ise 250 olarak ifade etti

250 konut yaparak Anadolu’ya geçecek

Geçen yıl İstanbul'un Avrupa yakasında iki ve Muğla Bodrum’da bir olmak üzere üç proje üzerinde yoğunlaşan Doğa Gayrimenkul, bu yıl İstanbul'da ağırlık vereceği rotalardan biri olarak Anadolu yakasını seçti. Bu arada Bodrum'daki projesinin inşaatını geçen yıl tamamlayan şirket, İstanbul'daki projelerini de bu yıl içinde tamamlamaya odaklanacak.
Anadolu yakasının gelişen bölgelerinden biri olan Kartal'da yeni bir projesinin son aşamalarına geldiklerini belirten Doğa Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ari Duek, eylül ayında, burada 180 ile 250 arasında yeni konutun temelini atacaklarını bildirdi. Öte yandan Göktürk'te yer alan Doğa Teras ve Dolapdere'deki Feriloft projelerini, zamanından önce teslim etmek için çalışmalara hız verdiklerini belirten Duek, bu çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Dolapdere bölgesinde yer alan projenin Bilgi Üniversitesi ve yeni tünelin çıkış noktalarına son derece yakın konumlandığını vurgulayan Duek, beş blokta 165 konut olarak tasarımlanan projedeki dairelerin 14 farklı tipte olduğunu belirtti. Hedef kitle olarak genç ve şehrin hızlı yaşantısını seven Taksim ve Nişantaşılı aileleri gösteren Duek, Feriloft ile bu bölgeye yatırım yapmak isteyen yabancıların da ilgilendiğini ifade etti. Geçen yıl birinci etabını tamamlayarak yaşamı başlattıkları projede hizmetlerin kendilerini ayrıcalıklı kıldığını belirten Duek, şöyle devam etti:
"Tüm bloklara kuru temizleme, vallet parking, room service, concierge, temizlik ve çamaşırhane gibi servis imkanları sağlıyoruz. Bu servisler ekstra maliyete tabi tutulmuyor.”
2010 yılında inşaatına başladıkları ve çalışmaların devam ettiği 63 konutluk Doğa Teras Projesinin ise Göktürk’te bulunduğunu belirten Duek, “Burasını Ena Gayrimenkul ile birlikte yapıyoruz. İki bloklu sitede aynı zamanda iki sosyal yaşam alanı bulunuyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

BODRUM'DAKİ DURAĞI ‘HEBİL’
2010’un tümünü, neredeyse Bodrum'da geçirecek kadar bu coğrafyadaki ilk çalışmaları olan Doğa Hanımeli'ye yoğunlaşarak geçirdiklerine dikkat çeken Ari Duek, tamamladıkları bu çalışmanın kendine ait bir özel sahili olduğunun altını çizdi.
Bu nedenle projede yer alan evlerin hemen hepsinin denizi gördüğünü kaydeden Duek, "Yani, denize girmek için evden çok uzaklaşmak gerekmiyor" diye konuştu.
Bodrum’un doğal güzellikleriyle bilinen Hebil Koyu'nda yer alan projede 29 blokta 59 daire bulunduğunu ifade eden Duek, konutların üç farklı tipte yapıldığını söyledi. Duek, konutların büyüklüklerinin ise 95 metrekare ile 195 metrekare arasında değiştiğini belirtti.

KONUTTA YÖNÜ DEMİR VE DOLAR BELİRLEYECEK
Ekonominin genel seçimlere endeksli bir gelişim göstereceğini kaydeden Ari Duek, açıklanan enflasyon rakamları karşısında son derece temkinli bir yaklaşım sergiledi. Düşük oranlara rağmen, zamların peş peşe geleceğini iddia eden Duek, konut sektöründe yön belirleyici argümanın ise demir fiyatları ve dolar olarak ifade etti.

Haberin Devamı


Bu sefer sanat için inşa etti

Markalı konutun önde gelen isimlerinin sanat alanındaki girişimleri sürüyor. En son, sesi Grammy ödüllü ABD'li Norah Jones’e benzetilen 20 yaşındaki genç yetenek Karsu Dönmez'in konserine sahne olan Varyap, sanat alanındaki performansını sürekli kılmak için Varyap Yaşam ve Sanat Merkezi'ni açtı.
Bağdat Caddesi, Şaşkınbakkal'da yer alan merkezin açılışında sanatçı Seçkin Pirim'in 'Katmanlı Seriler' konseptiyle tasarladığı heykeller ve 'Disiplin Fabrikası' adı altında, üç boyutlu 50 kağıdın üst üste gelmesiyle oluşturulan soyut bir form sergilendi. Sanatçının seçilmiş altı eserinden oluşan sergi, 13 Ocak - 6 Şubat tarihleri arasında görülebilecek.
Merkez, şirketin 'sürdürülebilirlik' ve 'yeşil' odaklı çalışmaları dikkate alınarak tasarlandı. LEED kriterlerinin de dikkate alındığı mekânın dekorasyonunda ise monokrom renkler ve sadelik tercih edildi.

‘Sanatla yoğuruyoruz’
İş ve sanat dünyasından seçkin isimlerin katıldığı Varyap Yaşam ve Sanat Merkezi’nin açılışı, Varyap CEO’su Erdinç Varlıbaş tarafından yapıldı. Bu merkezle yeni bir yaşam tarzını halka sunuyor olmaktan memnun olduklarını belirten Varlıbaş, konseptiyle merkezin Anadolu yakasına yeni bir soluk getireceğini söyledi.
Varlıbaş, “Biz yaptığımız binaları sanatla yoğuruyoruz. Bu felsefemizi şimdi, merkezimize gelecek misafirlerimizle paylaşacağız. Çünkü biz insanların evlerine, işlerine girerken veya alışveriş mekânlarında dolaşırken öncelikle bir sanat eseriyle karşılaşmalarını istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Sanat için yatırıma devam
Bugüne kadarki tüm projelerine sanatı entegre ettiklerini vurgulayan Erdinç Varlıbaş, hedeflerinin sanatçıların mimari ekipleriyle birlikte tasarladıkları çağdaş yaşam alanları sunmak olduğunu vurguladı. Varlıbaş, “İlkini açtığımız merkezle hedefimize yaklaştık. Sanat yatırımlarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.

Mavi heykelle İstanbul için ‘Varyap köprüsü’
Merkezde sanatçı Seçkin Pirim'in 'katmanlı seriler' konseptiyle tasarladığı heykeller ve 'disiplin fabrikası' adında üç boyutlu 50 adet kağıdın üst üste gelmesiyle soyut bir form oluşturan işleri sergileniyor. Pirim’in 'Başlangıç', 'Dört Dua Evi', 'Dört Mevsim', 'İçtima', 'İstanbul’u Dinliyorum', 'Metamorfoz' ve 'Serigrafi Baskı' isimli altı eserinin yer aldığı merkezde özellikle girişte 1 ton ağırlığındaki mavi heykel dikkat çekiyor.
Bu heykel, Pirim tarafından Varyap için özel olarak tasarlandı. Varyap’la İstanbul arasındaki köprüyü simgeleyen heykelde kullanılan mavi renk, Varyap’ın çevreci yaklaşımı vurguluyor.

Haberin Devamı

Rekor teklif alan arsada finale beş gün kaldı
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Şişli’de satışa çıkardığı 5 bin 982 ve 860 metrekarelik iki arsanın ihalesinde en yüksek teklif 52 milyon 500 bin TL ile Astaş Gayrimenkul’den geldi. İlk oturumuna 19 firma ve ortaklığın teklif sunduğu arsanın 3 emsal değeri ve 17 bin 976 ve 2 bin 580 metrekare olmak üzere toplam 20 bin 556 metrekare inşaat izni bulunuyor.
Turizm tesisi olarak kullanılabilecek arsa, İstanbul Şişli Mecidiyeköy Mahallesi’nde bulunuyor. İhalede en yüksek teklifi 52 milyon 500 bin TL ile Astaş Gayrimenkul verirken, ikinci en yüksek teklif Nurol GYO-Nurol İnşaat İş Ortaklığı’ndan 51 milyon 200 bin TL ile geldi. İhaledeki üçüncü büyük teklif ise 50 milyon 195 bin 635 TL ile Ortadoğu Nakliyat İnşaat-İstoç Petrol ve İnşaat’tan geldi. İhalenin ikinci oturumu 20 Ocak 2011 günü gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Dönüşüm için öncelikle göçü durdurmak gerek
Tokal İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Alkan, göçü, çarpık kentleşmenin en önemli nedenlerinden biri olarak göstererek dönüşümdeki başlangıç noktası için göçün engellenmesi gerektiğini söyledi. İstanbul’un göç alan kentlerin başında geldiğini vurgulayan Alkan, “İstanbul’a göç ettikten sonra barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla Hazine arazilerine yapılan kaçak yapılar gecekondulaşmaya neden oldu. İmar afları ve arsa dağıtıp tapu vermeler bu durumun önüne geçmek yerine şartları daha da cazip hale getirdi. Bu durumu bir sorun olarak ön göremeyen veya önemsemeyen yerel yönetimler çarpık kentlerin mimarı oldu” diye konuştu.
Bilinçsiz ve kontrolsüz yapılaşmanın ayrıca depreme dayanıklı olmayan binaların yapımında baş neden olarak gösteren Alkan, “Deprem geçirmiş, hasarı yüksek yapılarda oturan ve maddi durumu binalarını yenileyecek kadar iyi olmayan vatandaşlarımız büyük bir tehlikeyle karşı karşıyadır" dedi.

Lokal çözümler yetersiz
İstanbul’daki bazı belediyelerin uygulamalarıyla bu soruna ancak, lokal olarak çözümler üretebildiğini vurgulayan Alkan, yöntemin de genellikle yenileme yapılacak binaların imarlarının artırılması şeklinde olduğunu kaydetti. Öte yandan, KİPTAŞ’ın Zeytinburnu Sümer Mahallesi’nde yaptığı projeleri başarılı bulan Alkan, “Uygulamayla bölge halkı mağdur olmazken proje kendini finanse edebildi. Bu tip projeler üretebilen ve hayata geçirebilecek bir yapı oluşturulmalıdır. Hatta bu yeni yapı İstanbul ile sınırlandırılmamalı, TOKİ gibi tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde olmalı ve aldığı yetkilerle prosedürlere takılmayarak hızlıca bu dönüşümü gerçekleştirmelidir” diye konuştu.

ÜÇ ADIMDA KEMAL ALKAN’IN DÖNÜŞÜM FORMÜLÜ
1- İstanbul’un büyümesi durdurulmalı ve göçün önüne geçilmeli.
2- Projelerin kendini finanse edebileceği bir yöntem geliştirilmeli.
3- Uygulama sadece İstanbul'u değil, TOKİ'nin yaptığı gibi Türkiye'yi kapsamalı.

Fabrika binası için loft tasarım yaptı
Pergel İnşaat ile iştiraki olan Minimale Mimarlık’ın Gebze Organize Sanayisi’nde inşa ettiği Polifil-Polikolor’un binası hizmete girdi. Üretim atölyesinden daha çok sergi merkezini andıran fabrika, loft tasarım anlayışıyla dikkat çekiyor. Binada fabrika binasının sıvasız brüt beton yüzeyleri ön plana çıkarken, dış cephe dizaynı da dikkat çekiyor.
7 bin 400 metrekare inşa edilen Polikolor binası hakkında açıklama yapan Pergel İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Evman, “Geçen yılın sonunda tamamladığımız bu binada her parça, ihtiyaç olduğu için orada bulunuyor” sözleriyle işlevselliğe verdikleri öneme dikkat çekti.

Dış cephe İngiliz tarzı
Binanın dış cephesinde İngiliz tarzı, iç mekânlarda ise loft tarzı bir çizgi tercih ettiklerini belirten Evman, “Farklı konseptleri bir arada kullandık. Brüt beton duvarlar, özel boyalar, cam bölmeler ve koleksiyon tablolar ile birlikte farklı ve konforlu bir mekân oluşturduk” dedi.