Ekonomi 3.1 milyar TL’lik ‘aslan’ payı!

3.1 milyar TL’lik ‘aslan’ payı!

16.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Galatasaray’ın Riva arazisi ihalesini 3.1 milyar TL ile Fema İnşaat - KLV İnşaat ortaklığı kazandı. Sarı-kırmızılılara ihaleden 942 milyon TL kalacak

3.1 milyar TL’lik ‘aslan’ payı

Emlak Konut GYO’nun Riva arazisi için düzenlediği ihalenin kazananı 3.1 milyar lira teklifle Fema İnşaat - KLV İnşaat ortaklığı oldu. Ortaklık, şirket payı oranı olarak yüzde 38’e denk gelen 1 milyar 178 milyon lira önerdi. Şirket payının yüzde 80’i Galatasaray Kulübü’nün, yüzde 20’si ise Emlak Konut GYO’nun olacak.

Haberin Devamı

Emlak Konut ile Galatasaray 29 Haziran 2016’da protokol imzalamıştı. Protoloke göre, ortaya çıkacak arsa bedelinin yüzde 80’i Galatasaray’ın, yüzde 20’si Emlak Konut’un olacak.

Sarı-kırmızılı kulübün payına 942 milyon lira, yani bugünkü kurdan 267 milyon dolar düşecek. Vergiler hariç kulübe, 214 milyon dolar kalacak. Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, geçen haftaki ilk oturumun ardından yaptığı açıklamada, gelecek para ile bankalara olan 170 milyon dolar borçlarını kapatacaklarını söylemişti.

3.1 milyar TL’lik ‘aslan’ payı
Patronlar katıldı

İhalenin dün yapılan ikinci oturumu da kıran kırana geçti. Teklif sunan tüm şirketlerin patronları ihalede hazır bulundu. İlk oturumunda sektörün önde gelen firmalarından 9 teklif gelmişti.

Haberin Devamı

Teklifler arasında en yüksek gelir hedefi ile Dap Yapı’ya ait Eltes İnşaat ve en yüksek arsa payı oranı teklif eden Fema İnşaat-KLV İnşaat İş Ortaklığı öne çıkmıştı. Eltes İnşaat, 1 milyar lira satış geliri ve yüzde 10 arsa payı yani 100 milyon lira teklif ederken, Fema-KLV de 400 milyon lira satış geliri üzerinden yüzde 25 yani 100 milyon lira arsa payı teklifi sunmuştu.

Sponsor da yarıştı

En yüksek ikinci teklif ise Yılmaz İnşaat’tan geldi. 3.8 milyar lira satış toplam geliri hedefi olan firma, yüzde 25 şirket payı önerdi. Üçüncü en yüksek teklif ise Galatasaray’ın sponsoru olan NEF ve Makro İnşaat Ortaklığından geldi. Ortaklık, 3 milyar 484 milyon lira satış toplam geliri üzerinden yüzde 25 şirket payı taahhüt etti.

Dağ Mühendislik 2.7 milyar lira satış toplam geliri ile yüzde 26 şirket payı önerirken, Teknik Yapı ise 2.6 milyar lira satış toplam geliri üzerinden yüzde 26 şirket payı taahhüt etti. İlk oturumun öne çıkanı Dap Yapı’nın iştiraki olan Eltes İnşaat ise, 2.5 milyar lira satış toplam geliri ve yüzde 25 şirket payı teklifi sundu.

TT oldu

İhale, Türkiye gündeminde de ilk sıralarda yer buldu. İhale sonucu, ‘Fema İnşaat’ aramasıyla sosyal medya platformu Twitter’da ‘Trend Topic’ (TT) olarak en çok konuşulan 5. gündem maddesi oldu. Arama, gün sonuna kadar listede kaldı.

Haberin Devamı

Yükseklik sınırı 7 metre

Toplam 869 bin 522 metrekare konut alanına sahip olan arazide ayrıca 206 bin 497 metrekarelik özel orman alanı bulunuyor. 8 bin metrekarelik ilköğretim alanı ve 72 bin metrekarelik park alanının da yer alacağı alanda 174 bin metrekarelik inşaat yapılacak. Emsalin 0.20 olduğu projede yükseklik sınırı iki kat, 7 metre ile sınırlandırıldı. Emlak Konut, Riva projesinin ekolojik ve sürdürülebilir mimari yaklaşımlarla tasarlanan EKO-KÖY projesi olması için de çalışma yaptı. Bu arsa için örnek bir proje de hazırlattı.

‘Güven göstergesi’

Ankaralı iki firma olan Fema İnşaat ve KLV İnşaat, ağırlıklı kamu işleri ve altyapı işleri yapıyor.

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, tüm dünyada yaşanan ekonomik daralmaya rağmen ihalede iyi bir katılımla iyi teklifler aldıklarını belirterek, bunun başta gayrimenkul sektörü olmak üzere Türk ekonomisine güvenin göstergesi olduğunu söyledi. Kurum, “Hem Galatasaray, hem Türk sporu, hem Emlak Konut ve tüm sektör adına önemli bir gün. Önümüzdeki hafta kesin sonuçları açıklarız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Önce borçlar kapatılacak

Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek, ihale sonucunun Galatasaray için ‘fevkalade’ bir sonuç olduğunu vurgularken, ilk hedeflerinin Galatasaray’ı banka borçlarından kurtarmak olduğunu söyledi. Bu sayede Galatasaray’ın gelecek dönemlerinin çok daha aydınlık olacağını kaydeden Özbek, “Yapılan hesaplarımıza uygun bir sonuç. Bundan sonra Galatasaray Genel Kurulu’nda da anlattığım gibi banka borçları için kullanacağımız bir olay. Öncelikli düşüncemiz budur. Ondan sonra da yine Galatasaray lehine olacak şekilde düşüneceğiz. Sportif başarı esas. Bu yönde Galatasaray lehine en iyi ne gerekiyorsa onları yapacağız” dedi.