Ekonomi 360 dereceden çek!

360 dereceden çek!

29.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kameralarda 360 derece furyası yaşanıyor. Video içerikteki artış ve yeni trend olarak 360 derece açılı çekim kamera dünyasını şekillendiriyor. 360 çekim yapan kameralar revaçta

360 dereceden çek

Video içeriği, internette ve sosyal medyada patlama yapıyor. Akıllı telefon ve mobil cihaz penetrasyonunun artışına paralel olarak içerik tüketimi davranışları da değişti. Son dönemin en popüler içeriği video. Araştırmalara göre, 2015 yılında dünyada video tüketimi yüzde 23.3 oranında arttı. Bu oranın 2016’da da yüzde 19.8 oranında artış göstermesi bekleniyor. Video içerik ve tüketimi artarken yeni trendler de kendini gösteriyor. Yeni trend 360 derece çekim yapabilen kameralar.
Facebook’un kurucusu Mark Zuckerbeg de geleceğin video izleme türü olacak 360 derece videoyu gösterdi. Halihazırda Facebook ve YouTube, bu içerikte ilk atılımı yapanlardan. Facebook, 360 derece video uygulaması geliştirdi. YouTube zaten daha başından 360 derece videoaları destekleyeceğini açıklamıştı.
Bugünkü kameralar 180 derecede sınırlı kalarak çekim yapabiliyor. Çektiğimiz açının haricinde çevremizde farklı açılar da bulunuyor. Yeni kameralar gözün görebileceği bütün güzelliği yakalamanızı sağlıyor. Tam o anda, orada hissetmenizi mümkün kılıyor. 360 derece videolar sanal gerçeklik algısı da yaşatıyor. Cihaz üreticileri de bu trendden yararlanarak 360 derece çekim yapan el kameraraları furyasını başlattı. Geçen hafta düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde de bu kameralar çok popülerdi. Pek çok marka yeni kamerasını duyurdu. Bir kısmı Türkiye’de satışta, bir kısmı ise kısa sürede pazara girecek olan 360 derece kameraları araştırdık.

Sanal gerçeklik hissi
Gear 360: Barselona’daki Mobil Dünya Kongresi’nde görücüye çıktı. Küçük ekranı var ve üzerinde iki lens taşıyor. Popüler online video formatını destekliyor. Çektiği videolar, Facebook 360 ve YouTube 360 platformlarında paylaşılabiliyor. Görüntüler, isteğe bağlı olarak 180 ve 360 derece çekim modunda kaydediliyor. 128 GB’ye kadar bellek kartlarını destekleyen mikro SD kart yuvası ve değiştirilebilir pili var. Su ve toza karşı da dayanıklı. 30 megapiksel çözünürlükte fotoğraf çekebiliyor. 1 GB Ram ve 1.350 mAH bataryaya sahip. Wi-Fi, Bluetooth ve NFC özelliği de var. 153 gram ağırlığında.
KeyMission 360: Nikon da 360 derece video kamerasına girdi. ABD Las Vegas’ta düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı’nda bu yeni ürününü tanıtmıştı. KeyMission 360, bir aksiyon kamerası. 360 derece video çekebilme özelliği var. Küçük bir küp gibi. 2 metreye kadar darbelere, 30 metreye kadar suya karşı dayanıklı. KeyMission ile su altında 360 derece açılı videolar da çekmek mümkün olacak. 4K video çekimini de destekliyor. Henüz fiyatı açıklanmadı. Ama KeyMission 360’ın bu yıl bahar aylarında satışa çıkması olası görünüyor.
LG Cam 360: LG, Mobil Dünya Kongresi’nde bu kamerayla teknolojiseverlere sürpriz yaptı. Cam 360, LG G5 cep modeliyle uyumlu geliyor. İki adet 13 MP çözünürlükte 200 derece geniş açılı kameraya sahip. Cihaz 2K çözünürlükte 5.1 ses destekli videolar kaydedebiliyor. 360 derece fotoğraflar çekebiliyor. Üzerinde yer alan üç adet mikrofonla ses konusunda da iddialı. LG Cam 360, 4 GB bellek, 1.200 mAH pille geldi. Bu kamerayla çekilen videoları YouTube 360 ve Street View’a kaydetmek de mümkün.

Haberin Devamı

Aksiyon sevenlere
Ricoh Theta: Türkiye pazarında satışta. Hareketsiz görüntülerden uzun filmlere kadar hatıralarınızı, canlı, yüksek çözünürlüklü 360 derece bir dünyada kaydetmenizi sağlıyor. İki tane 14 megapiksel CMOS sensörü ve yeni geliştirilen F2.0 lensi var. 8 GB’lık belleği saklama sorununa çözüm oluyor. 65 dakika kayıt yapabiliyor. 25 dakika devamlı çekimi mümkün kılıyor. Hareketsiz görüntü ve video yakalama, değiştirme düğmesi var. Canlı görünüm, HD canlı akış, uzun poz gibi özellikler de sunuyor. 125 gram ağırlığında. Türkiye’deki satış fiyatı ise 1.500 TL civarında.
GoPro Hero: GoPro, aksiyon kamerasıyla özdeşlemiş bir marka. Bu nedenle markanın 360 derece çekim yapan pek çok kamera modeli var. Pro6L, Pro7, 360H6 gibi modeller bunlar arasında. Mavi rengiyle puzzle tarzında bir tasarım sunuyor. 7.500x3.750 piksel çözünürlükteki 360 derece videoları, Oculus Rift, Samsung Gear VR, HTC Vive, Google Cardboard ve diğer VR gözlüklerle izlemek mümkün. Su geçirmez özellikleriyle bütün hava koşullarında kullanılabiliyor. Bazı modelleri su altında da çekim için tasarlandı. 360 x 180 derece video ve fotoğraf çekimi için makinede altı kamera birleştirilmiş durumda.

Haberin Devamı

Derbiyi 4 farklı açıdan izleyin!
Turkcell, 4.5G ile hayatımıza girecek yeni bir teknoloji olan LTE Broadcast’i test etti. Fenerbahçe-Galatasaray Odeabank arasında oynanan Spor Toto Türkiye Basketbol Ligi karşılaşması sırasında Lig TV’den aldığı yayını Ülker Sports Arena’daki 4.5G altyapısı üzerinden broadcast teknolojisi ile sunan Turkcell, maçı cep telefonları üzerindeki özel uygulama ile 4 farklı açıdan izletti.
Akıllı telefonların antenlerden karasal yayın alan televizyonlar gibi kullanıldığı testte, 4 farklı açıdan gelen yüksek çözünürlükteki görüntüler ilk olarak Turkcell’in 4.5G uyumlu şebekesine aktarıldı. Test LTE Broadcast özelliği güncellenen LG G3 telefonlar kullanılarak ve Ericsson işbirliği ile hayata geçirildi.
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, “4.5G’nin yüksek hız ve kapasite yanında en önemli getirilerinden birisinin de daha zengin servis dünyası olacağını düşünüyoruz. O nedenle Turkcell TV Plus, BiP, Akıllı Depo ve Turkcell Müzik gibi milyonlarca kullanıcısı olan servislerimiz üzerinden 1 Nisan ile birlikte sonra daha üstün kullanıcı deneyimi sunmak için de hazırlıklarımızın sonuna geldik. 1 Nisan’da Turkcell farkını her anlamda göstereceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

YENİ ÜRÜN
Kasasız masaüstü bilgisayar geldi

Casper, hepsi-bir-arada bilgisayar ürün ailesine üç yeni üye ekledi. Tüm teknik donanımını sahip olduğu monitörün içinde saklayan Casper Nirvana One serisinin yeni üyeleri A200, A250 ve A300. Bu ürünler güçlü işlemcilerinin yanında 21.5” çerçevesiz Full HD LED ekranları, ince tasarımları, kablosuz mouse ve klavyeleriyle dikkatleri çekiyor.
Casper, Intel Core i7 işlemcili One A300, Intel Core i5 işlemciye sahip One A250, Intel Celeron işlemcili One A200 serisiyle, bilgisayar kasası olmadan sadece akıllı ekran sayesinde yaşam alanlarında yer kaplamayan tasarımlarını görücüye çıkardı. Nirvana One serisinin üyelerinden A300 8 GB belleğe, A250 2 GB Nvidia GT820 ekran kartı ve 4 GB bellekle geldi. Her ikisinde de Windows 10 Home işletim sistemi var.

Haberin Devamı

YENİ UYGULAMA
Hamilelik koçu oldu

Mustela, hamileler için uzman tavsiyeleri, ipuçları ve kişiye özel hamilelik takibi sunan mobil uygulama geliştirdi.
‘Mustela&ben’ hamilelik takibi uygulaması, hamileliğinizin başlangıcından bebeğiniz iki yaşına gelene kadar ihtiyaç duyduğunuz desteği size veriyor.
Dermatologlar, yeni doğan hemşireleri, beslenme uzmanları gibi uzman tavsiyeleri üç ana başlıkta sunuluyor. ‘Ben’, ‘Ben ve eşim’, ‘Ben ve bebeğim’ bölümlerinden her döneme özel tavsiyeler almak mümkün. Uygulamanın takvim bölümüne randevu girilebiliyor. Anne ve bebekler için hazırlanmış grafiklerle de bebeğin gelişimini her an takip edebilmek mümkün.
Hamilelik Günlüğü ile tüm anılarınızı saklayabilirsiniz. App Store ve Google Play Store’dan ücretsiz indirilebiliyor.

YENİ ZİRVE
Büyük veri buluşması

İş ve teknoloji dünyası, 31 Mayıs-1 Haziran 2016 tarihleri arasında düzenlenecek ‘smartcon 2016 İstanbul Zirvesi’nde buluşacak. Zirvede; büyük veri, nesnelerin interneti, gelişen teknolojiler ve bunların iş uygulamaları ile bu eksende yer alan girişimcilik konuları öne çıkacak.
Zirvede, alanında dünyanın önde gelen isimleri de ağırlanacak. Dünyanın ilk robotik stand-up komedyeni Marilyn Monrobot’un kurucusu Heather Knight, The Economist’in Data Editörü Kenneth Iliinsky’in yanı sıra ABD Merkez Bankası FED, DataSpark, Teradata, Barclays, T-mobile ve Yahoo gibi kuruluşlarda çalışmış üst düzey isimlerin katılacağı etkinlikte bu yıl ilk kez erken kayıt yaptıran katılımcılardan on kişi, özel bir yemekte smartcon konuşmacıları ile bir araya gelebilecek. smartcon 2016 katılımcılarının 29 Şubat 2016 tarihine kadar kayıt yaptırması yeterli olacak.