Ekonomi 50 trilyon $’lık fonlara dezenflasyon sunumu

50 trilyon $’lık fonlara dezenflasyon sunumu

13.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, ABD’nin New York kentinde, toplam büyüklüğü 50 trilyon doları bulan yatırım fonlarının üst düzey yöneticilerine yaptığı sunumda, “Dezenflasyon patikası sadece bir projeksiyon değildir, başarı ölçümüzdür. Bunu başarmaya kararlıyız” dedi.

50 trilyon $’lık fonlara dezenflasyon sunumu

Erkan, 2024’ün, dezenflasyon yılı olacağını vurguladı. JPMorgan Chase genel merkezinde düzenlenen, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de video konferans yöntemiyle katıldığı toplantıda konuşan Erkan, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını, aralık ayında parasal sıkılaştırma hızını azalttıklarını kaydederek, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngördüklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Rezervler artıyor

Para politikası stratejilerinin piyasalarca olumlu karşılandığını belirten Erkan, “Türkiye’nin CDS’i mayıs ayında bulunduğu zirveye kıyasla yarıdan fazla gerileyerek sert bir düşüş gösterdi. Piyasanın işaret ettiği kur oynaklığı önemli ölçüde azaldı” diye konuştu.

Erkan, hızlanan sermaye girişlerinin de desteğiyle rezervleri ihtiyatlı bir şekilde artırmaya devam edeceklerine vurgu yaparak, makroihtiyati çerçevenin sadeleştirilmesine ve TL mevduat payının artırılmasına devam edileceğini söyledi. Hafize Gaye Erkan, sermaye girişlerinin son dönemde hızlandığını belirterek, kasım-aralık dönemi boyunca 9 milyar doların üzerinde sermaye girişi gerçekleştiğini bildirdi. Erkan, “Programımız etkili bir şekilde çalışıyor ancak sürdürülebilir fiyat istikrarı sağlanana kadar işimiz bitmiş sayılmayacak. Mevduat oranı, hanehalkının, tüketimi öne çekmekten uzaklaşarak tasarruflarının reel değerini TL’de tutmaya yöneldiği bir seviyededir. Ana taahhüdümüz dezenflasyona ulaşmaktır” şeklinde konuştu.