Ekonomi 500 seyirci için F1’i getirmeye değmez!

500 seyirci için F1’i getirmeye değmez!

11.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, Formula 1 pistini canlandırmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtirken, F1’in dönüşü konusundaysa “500 seyirci gelecek diye, bu yükün altına girmeye değmez” diyor

500 seyirci için F1’i getirmeye değmez

İstanbul Park pistinin işletmesini 10 yıllığına devralan Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, Formula 1’in yeniden Türkiye’ye dönmesi konusuna artık sıcak bakmadığını belirtirken, başka yarışlarla pisti canlı tutmaya devam edeceklerini söyledi.
Pisti devraldıktan sonra sürekli yatırım yaptıklarını, farklı organizasyonları Türkiye’ye getirmek ve yeni yarışlar düzenlemek için büyük uğraş verdiklerini anlatan Ak, “Pisti canlı tutmak, faal hale getirmek için uğraşıyoruz. Dünya Rallikros Şampiyonası’yla 5 yıllık anlaşma yaptık. ‘Ferrari Racing Days’ etkinliği geliyor. Ayrıca 24 saatlik bir yarış için çalışıyoruz” dedi.
Bu hafta sonu düzenlenecek Dünya Rallikros Şampiyona’nın gerçekleştirilebilmesi için yeni pist yapımı ve tanıtımlar da dahil 3.5-4 milyon TL yatırım yaptıklarının altını çizen Vural Ak, buna karşın Türkiye’deki motorsporları seyircisinin az olduğunu, bunu artırmak istevdiklerini kaydetti.

‘Gelmek istemiyorlar’
Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, son olarak Azerbaycan’ın da takvime alınmasının kararlaştırıldığı, bunun, Formula 1’in yeniden Türkiye’ye dönmesini imkansız hale getirip getirmeyeceği yönündeki sorumuza karşılık da şunları söyledi:
“Maalesef, Türkiye’de canla başla motorsporlarını takip eden kişi sayısı 500’ü geçmiyor. Formula 1 çok pahalı bir organizasyon. Maliyeti çok yüksek. 500 kişi için Formula 1’i getirmeye değmez, manası yok. Elinde bedava davetiyesi olan bir dolu insan bile piste gelmek istemedi, gelmedi. Artık bu konuda ısrarcı değilim.”

‘Daha 4-5 yılımız var’
FIA Rallikros Şampiyonası için 5 yıllık anlaşma yaptıklarını, gelen sporcu ve organizatörlerin, piste hayran kaldıklarını söyleyen Vural Ak, “Dünyanın en iyi pilotları geliyor. Çok zevkli bir yarış olacak. Yeni tribünler yaptık. Tüm harcamaları kendimiz karşıladık. Bunu da ülkemize katkı için yaptık” dedi. İstanbul Belediyesi’nin, bu organizasyonda özellikle çevre düzenlemesi konusunda destek verdiğini hatırlatan Ak, “Ayrıca yeni Türkiye logosunu da kullanacağız. Böylece logoyu, 400 milyon izleyici görmüş olacak, tanıyacak” ifadesini kullandı.
Formula 1 olmasa da, pisti başka organizasyonlarla büyütmek için sürekli çalıştıklarını anlatan Ak, “Rallikros pistini Türk yarışmacılara da açacağız. Pist günleri, farklı organizasyonlarla pisti daha canlı hale getireceğimize inanıyorum. Henüz işin başındayız. 4-5 yılımız var daha” diye konuştu. Ak, 1-2 Kasım’da Türkiye, Gürcistan ve İran motorsporları federasyonlarının katkısıyla uluslararası bir pist yarışı düzenleyeceklerini de hatırlattı.

Haberin Devamı

Uçan otomobiller tozu dumana katacak
Uluslararası Otomobil Federasyonu ile Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu organizasyonunda düzenlenen Dünya Rallikros Şampiyona’nın 11. ayağı olan İstanbul yarışları, bugün ve yarın Formula 1 pistinde gerçekleştirilecek.
Şampiyonada 4 kategoride 12 farklı ülkeden 32 sporcu, yüzde 60’ı asfalt yüzde 40’ı toprak zeminli parkurda kıyasıya mücadele edecek. Yarışçılar arasında 1997 Formula 1 Dünya Şampiyonu Jacques Villeneuve, 2003 Dünya Ralli Şampiyonu Petter Solberg ve Gymkhana videolarıyla gençler arasında fenomen olan Ken Block da var. Pist ve tribünler, tüm seyircilerin yarışı başından sonuna rahatça seyredebilmesine olanak tanırken, cumartesi ve pazar tüm gün antrenman ve yarışlar olacak.
Kullanılan araçlar, 0’dan 100 km/s hıza 1.9 saniyede çıkabiliyor.

Türk yarışçılar
Dünya Rallikros Şampiyonası kapsamında, “RX Lites” kategorisinde Avitaş Motorsport’un geliştirdiği Türk yapımı araçların mücadelesinde “Tok Sport” adına Yiğit Timur ve Fatih Kara da mücadele edecek.
Yarış biletlerinin fiyatı, günlük 40 TL.

Haberin Devamı

Ay sonunda Ferrari karnavalı geliyor
Intercity İstanbul Park, 25-26 Ekim’de Dünya Formula 1 Şampiyonası’nın efsane markası olan Ferrari’nin çok özel bir etkinliğine de ev sahipliği yapacak. “Ferrari Racing Days” etkiniliğinde, tamamen Ferrari’nin ürettiği yarış otomobilleri ve modeller kmatılacak. Etkinlik kapsamında toplam 50 aracın katılacağı iki farklı “458 Challange” yarışı, FXX ve 599XX serilerinin pist etkinliği, özellikle son 10 yıla imzasını atmış Ferrari Formula 1 araçlarının pist etkinliği olan “Corse Clienti”, güncel Formula 1 Ferrari aracının şovları ve Ferrari sahiplerinin yüzlerce Ferrari spor araçla pist sürüşleri olacak.
Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilecek etkinliğin tamamında geçerli kombine biletin fiyatı 60 TL olacak.