Ekonomi 6 ay 6 bin kilometre 2 tekerin hızını keser

6 ay 6 bin kilometre 2 tekerin hızını keser

14.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Otomobillerde hazirandan beri fahiş fiyat artışını engellemek için uygulanan ‘6 ay, 6 bin kilometre’ ile satış kuralı motosiklete de geldi. Ancak sektör temsilcileri kararın çok geç alındığını, kısıtlamanın motosiklet sektörünü zora sokabileceğini dile getirdi.

6 ay 6 bin kilometre 2 tekerin hızını keser

İSMAİL ŞAHİN - İkinci el taşıt satışında uygulanan 6 ayda 6 bin kilometre kuralına motosiklet de dahil edildi. Ticaret Bakanlığı, ‘İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapılarak motosikletlerin pazarlaması ve satışının ‘6 ay, 6 bin kilometre’ kısıtlaması kapsamına alındığını açıkladı.

Haberin Devamı

Bakanlık açıklamasında, otomotiv sektöründe tüketici mağduriyetlerini ortadan kaldırmak ve sektörde adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısını tesis etmek üzere birçok düzenlemenin yürürlüğe konulduğu ve ülke genelinde denetim faaliyetleri yürütüldüğü belirtildi. Söz konusu çalışmaların neticesi olarak otomotiv piyasasında arz ve talebin dengelendiği ve vatandaşların sıfır ve ikinci el araca ulaşmasının kolaylaştığı aktarıldı.

‘Takaslar biter’

Temmuz ayında küçük bir farkla otomobili geride bırakan motosiklet satışları eylülde arayı açmıştı. 2023’ün ilk dokuz ayında 667 bin otomobil, 732 bin motorsiklet satılmıştı. Ancak sektör temsilcileri, bu kararın alınmasında geç kalındığını belirterek rahatsızlıklarını dile getirdi. Satışların bu yıl sonunda 1 milyon adet rakamına ulaşarak rekor kıracağına işarete eden sektör temsilcileri, spotçuluk ve stokçuluğun artık geride kaldığını ifade ederek şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“Motosiklette 6 ay ve 6 bin kilometre kısıtı sektörü sıkıntıya sokar. Otomobille 6 bin kilometre yapmak kolay ama motosikleti ticari amaçla kullanmıyorsan çok zor. 6 ay sınırlamasına diyeceğimiz bir şey yok ama kilometre motosiklet için çok yüksek. Motosiklete 12 ay boyunca binemezsiniz. Satışları bozar, takasları da tamamen bitirir. Motosiklet tutkunları elindeki motosikleti farklı bir modelle yenilemek istiyor. Bu yönetmelik değişikliği bunun önüne geçecek. Spotçuluk ve stokçuluk bitti. Her motor bayisinde artık motor var. Eylülden beri motosiklet satışları düşüyor. Elimizde 13 tane müşteriden alınmış takas motor vardı, şimdi bunları satamayacağız.”

6 ay 6 bin kilometre 2 tekerin hızını keser

18 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasında son dönemde motosiklet piyasasında spekülatif fiyat artışları şikayetlerine yönelik denetimler yürütüldüğü belirtilerek şöyle denildi: “Stokçuluk yaptıkları gerekçesiyle motosiklet ticaretiyle iştigal eden 4 işletmeye Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu eliyle yaklaşık 18 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır. Taşıtların, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasını yasaklayan düzenlemeye aykırı davranan motosiklet ticaretiyle iştigal eden 34 işletmeye, yaklaşık 3 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır.”

Haberin Devamı

Açıklamada, bunun üzerine satışlara ‘6 ay, 6 bin kilometre’ kuralı getirildiği bildirilerek, “1 Temmuz 2024’ten önce, ilk tescilinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeyen motosikletlerin pazarlaması ve satışı yapılamayacaktır. Ayrıca, 6 ay 6 bin kilometre kısıtlamasına aykırılık teşkil eden ticari faaliyet kapsamındaki satışların, noterlikler nezdinde engellenmesi uygulamasına motosiklet satışlarının da dahil edilmesine karar verilmiştir” denildi.