Ekonomi 7 başlıkta depremle mücadele

7 başlıkta depremle mücadele

17.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Marmara depreminin 22’nci yıldönümünde Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, depremle mücadelede odaklanılması gereken yedi başlık olduğunu belirterek, bu başlıkları, “ehil yapı müteahhiti, güçlü yapı denetimi, yetkin mühendislik sistemi, mesleki yeterlilik belgeli işgücü, kaliteli malzeme, çok yönlü imar mevzuatı ve bilinçli kamuoyu” olarak sıraladı.

7 başlıkta depremle mücadele

EKONOMİ SERVİSİ  - Türkiye Deprem Tehlike Haritası’na göre, nüfusun yüzde 70’ten fazlası deprem tehlikesi yüksek olan bölgelerde yaşıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümün gerekli olduğu 6.7 milyon konuttan öncelikli denilen 1.5 milyon konutun 5 yılda dönüşüm kapsamında yenilenmesini hedefliyor 

Haberin Devamı

‘Binalar tasnif edilmeli’

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, kentsel dönüşümün hızlanması ve hane halkının kaynaklarının bir kısmını deprem güvenliğine aktarması gerektiğini vurguladı. Küçükoğlu, “Binalar kesinlikle yıkılması gerekenler, güçlendirme yapılacaklar, deprem riski olmayanlar şeklinde tasnif edilmeli. Yıkım ve yeniden yapımın yanında güçlendirme de önemli bir seçenek” diye konuştu.

Güvence sistemi

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Kalite Güvence Sistemi betonun kaliteli üretilmesi için çalışıyor. KGS belgeli hazır beton, olası bir depremde birçok hayatı kurtaracaktır. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği, binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını öngörüyor. Buna göre beton dayanım sınıfının bir sınıf yükseltilmesi sevindirici ancak yeterli değildir.” dedi.

Haberin Devamı

‘Yalıtım şart’

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, milyonlarca konutta halen su yalıtımı bulunmadığını vurguladı. Korozyona uğrayan bir binanın donatı taşıma gücünün 5 yılda yüzde 50’sini, 15 yılda yüzde 90’ını, 24 yılın sonunda ise tamamını kaybedebildiğini belirten Eruslu, “Suyun nüfuz etmesiyle demir donatılar paslanıyor. Binalarımızın taşıma gücünü su yalıtımıyla korumalıyız” dedi.