Ekonomi 7 milyon orman köylüsüne 2B kıyağı

7 milyon orman köylüsüne 2B kıyağı

25.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Şehirlerde 2B arazisi olanlara ödeme kolaylığı sağlamak için yasa teklifi hazırlayan hükümet, orman köylüsüne de ödemede kolaylık sağlayacağının sinyalini verdi

7 milyon orman köylüsüne 2B kıyağı

Orman vasfını yitirmiş arazilerin satışını öngören ve kamuoyunda “2B Yasası” olarak bilinen süreçle ilgili yeni bir gelişme ortaya çıktı. 2B arazilerinin satışında, taşınmazların 400 metrekareye kadar olan kısmının, rayiç bedelin yüzde 50’si esas alınarak hesaplanacak olmasına ilişkin yasa teklifinin ardından Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, “orman köylüleri” için yapılabilecek yeni düzenlemeyi açıkladı. Orman köylülerinin ödeme güçlüğü çekmesi durumunda bu duruma kayıtsız kalamayacaklarını kaydeden Canikli, “Yeni düzenleme getirmekte çekinmeyiz. Buna müsaade etmeyiz” diye konuştu.
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda geçtiğimiz salı kabul edilen Ak Parti’nin yasa teklifine göre; hak sahiplerine doğrudan satılacak taşınmazların bedeli, taşınmazın 400 metrekareye kadar olan kısmı için rayiç bedelin yüzde 50’si esas alınarak hesaplanacak. Taşınmazın 400 metrekarenin üzerinde olan alanı, rayiç bedelin yüzde 70’i üzerinden hesaplanacak. Birden fazla taşınmazda hak sahibi olunması halinde, yüzde 50 satış bedeli hesaplaması, hak sahibinin tercih edeceği bir taşınmaz için uygulanacak. Yürürlükteki kanunda, satış bedelinin tamamı rayiç bedelin yüzde 70’i üzerinden hesaplanıyor.

Yüksek fiyattan dönüş
Teklifi eleştiren CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 2B düzenlemesinin 10 milyon vatandaşı ilgilendirdiğini belirterek, “Vatandaşlar 2B başvuruları yaptı ama geri bildirimde bulunulmadı. Bunun gerekçesi arazi fiyatlarındaki yükseklik. Vatandaşın satın alma gücünü aşacak fiyatlar ortaya çıkacak. Hükümet çekinmiş olacak ki teklifi getirdi. Olumlu adım ama 9 ay kaybettik” dedi. Canikli, teklifin, özellikle 2B arazisi üzerinde hak sahibi olan, ancak bunun bedelini ödemekte güçlük çeken vatandaşlara yönelik olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Arazi büyüklüklerine göre vatandaşların ödeme kabiliyetlerinin sınırlı olduğu ortaya çıktı. Teklifteki amaç, alt gelir grubundaki vatandaşların ödeme kabiliyetlerini artırmak, kullandıkları arazinin maliki olmalarını sağlamak. Orman köylüsünün önemli bölümünün arazileri alamayacağı konusunda durum çıkarsa buna kayıtsız kalmayız. Yeni düzenleme getirmekte çekinmeyiz. Öyle bir durum ortaya çıkarsa yeni düzenleme olarak getiririz.”

Haberin Devamı

Nasıl hesaplanacak?
* Örneğin 380 metrekare 2B arazisi olan bir kişi, arazisi 400 metrekarenin altında olduğu için, rayiç bedelin yüzde 50’si oranında bedel ödeyerek arazinin tapusunu alacak.
* 500 metrekare 2B arazisi olan bir kişi, arazinin 400 metrekarelik bölümü için rayiç bedelin yüzde 50’sini, kalan 100 metrekarelik bölüm içinse rayiç bedelin yüzde 70’ini ödeyecek.
* 400 ve 500 metrekarelik iki ayrı yerde 2B arazisi olan kişi, arazinin biri için rayiç bedelin yüzde 50’siyle ödeme tercihini kullanacak, öbür arazi içinse rayiç bedelin yüzde 70’i kadar ödeyecek.