Ekonomi AB’den ‘komşu’ya 49.1 milyar euro

AB’den ‘komşu’ya 49.1 milyar euro

14.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarını Brüksel’de biraraya getiren zirve öncesinde biraraya gelen Euro Bölgesi maliye ve ekonomi bakanları Yunanistan’ın aylardır beklediği yardım diliminin Atina’ya aktarılmasına yeşil ışık yaktılar. Siyasi altyapısı geçtiğimiz haftalarda hazırlanan yardım 49.1 milyar euro seviyesinde olacak.

AB’den ‘komşu’ya  49.1 milyar euro


Euro Bölgesi bakanlarının aldığı karar çerçevesinde 49.1 milyar euro düzeyindeki yardımın 34.3 milyar euro tutarındaki bölümü önümüzdeki günlerde Yunanistan’a verilecek. Geri kalan dilim ise ocak ile mart arasında Atina’nın kullanımına sunulacak.

Kemer sıkmaya devam
Kararın ardından bir açıklama yapan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Olli Rehn, Euro Bölgesi ile Yunanistan’ın anlaşamayacağına yönelik öngörülerde bulunanları eleştirerek, “Yardıma onay verilmesi yatırım, büyüme ve istihdam yaratılmasına yönelik güvenin dönüşünün yolunu açacak” dedi. Alınan karar Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras’ı da son derece memnun etti. Kararla ilgili konuşan Samaras, “Grexit (Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması) öldü. Yunanistan tekrar ayakları üzerinde. Yunan halkının fedakarlıkları boşa gitmedi” dedi.
Ülke açısından çok ciddi sonuçları olabilecek bir iflasın yaşanmasının önüne geçilmesini ve Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkarılması yönündeki tartışmalara en azından şimdilik nokta koyulmasını sağlayan bu yardım dilimi karşılığında Atina biraz daha kemer sıkarak, harcamaları kesecek ve vergi artırımına gidecek.

Güney Kıbrıs bekleyecek
AB Komisyonu, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinden oluşan troykayla kapsamlı mali yardım için mutabakat zaptı imzalayan Güney Kıbrıs ise Euro Bölgesi’nin karar alması için ocak ayının ortalarını bekleyecek. Güney Kıbrıs konusundaki karar Euro Bölgesi’ne sunulacak raporun ardından verilecek. Yardım konusunda önce Rusya’nın kapısını çalan ancak istediği desteği alamayınca AB’ye yönelen Güney Kıbrıs’ın garyi safi yurt içi hasılasının tamamına denk gelen 17.5 milyar euro tutarında kaynağa ihtiyaç duyabileceği hesaplanıyor.