Ekonomi 'AB ile ilişkilerimiz daha da güçlenecek'

'AB ile ilişkilerimiz daha da güçlenecek'

16.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Avrupa Birliği ile ilişkileri güçlendirmenin, tam üyelik çalışmalarına odaklanmanın, her zamankinden daha elzem olduğunu söyledi.

AB ile ilişkilerimiz daha da güçlenecek

HANDE ATILGAN Ankara

Haberin Devamı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Rekabetçi Sektörler Programı Tanıtım Toplantısı’nda, “Bu kritik süreçte Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerimizi güçlendirmenin, tam üyelik yolundaki çalışmalarımıza odaklanmanın daha elzem olduğunun bilincindeyiz” diye konuştu.

Varank, “İşbirliği faaliyetlerimizi, uyum düzenlemelerimizi hız kesmeden sürdürüyoruz. Uyum sürecinde başvurduğumuz mali araçlardan olan IPA ve birlik programlarından daha fazla istifade etmek istiyoruz” dedi. Varank, şunları söyledi:

“IPA 1 döneminde projelerden 1500 KOBİ faydalandı, 300 yeni işletme bu projeler aracılığıyla kuruldu. KOBİ’lere 1 milyar euro’luk finansman imkanı oluşturduk. 43 şehirde 520 milyon euro bütçeli 46 projeyi hayata geçirdik. İkinci dönemde, 260 milyon euro bütçeli 41 projeyi destekledik. Bunlar arasında, yerli Kovid-19 aşı ve ilaçlarının geliştirilmesinden otonom araçlara kadar çeşitli projeler yer alıyor.”

Haberin Devamı

‘Rüştünü ispatladı’

Varank, “Birçok uluslararası şirket, diğer ülkelerde üretimlerine ara verirken Türkiye’deki faaliyetine hız verdi. Türk sanayisi AB standartlarına uyum, üretim kalitesi ve taahhütlerini gerçekleştirmede rüştünü ispatladı. Kovid-19 sonrasında yeniden şekillenecek uluslararası ticaret ve yatırım kararlarında Türkiye’nin konumu ve potansiyeli stratejik bir noktaya taşınacak” dedi.

‘Önemli bir partner’

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer - Landrut, “Türkiye önemli bir ekonomik partner, en büyüklerinden hatta AB üretim zincirinin, Gümrük Birliği’nin ve Avrupa rekabetçiliğinin önemli bir parçası. IPA 1 ve 2 ile de 650 milyonun üzerinde üretim yaptık. IPA 3, IPA 2’nin başarıları üzerine inşa olacak. Bu konular AB için önemli konular” dedi.

Dışişleri Bakan Yardımcı ve AB Başkanı Faruk Kaymakçı da, “AB’ye aday bir ülkeyiz. Bugüne kadar 9.2 milyar euro’luk fon kullandık. Önümüzde IPA 3 var. Hedefimiz 4.5-5 milyon euro fon kullanmak” dedi.

30 merkez açılacak

Programda 2025’e kadar 120’nin üzerinde Ar-Ge prototipi, 80’in üzerinde patent başvurusu, 30 uluslararası patent ve 200’ün üzerinde kadın araştırmacıya ulaşılması hedefleniyor. 2025 hedeflerinin bir kısmı şöyle: İmalat sanayi dönüşümünde 3 bin KOBİ’ye destek verilmesi, 125 yeni işletmenin açılışı; hizmetler alanında 5 yılda 250 binin üzerinde turist artışının sağlanması, 100 yeni girişimcinin katılımı; teknoloji transferi alanında ise 30’un üzerinde yeni merkezin desteklenmesi ve 15 ‘yenilikçi işletme’nin kurulması.

Haberin Devamı

‘Yerli aşı sene sonunda elimizde’

Bakan Varank, katıldığı TV yayınında, inaktif aşı, VLP ve adenoviral olmak üzere üç aşı adayı için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na (TİTCK) başvurulduğunu söyledi. Varank, “Kayseri’de bir hocamız Faz 2’yi gerçekleştiriyor, Faz 3’e az kaldı. Az denenmiş aşı adaylarını geliştirmek istiyoruz. Bunlardan bir tanesi VLP dediğimiz virüs benzeri parçacıklar.. Onaylanınca denemelere başlayacağız. İnşallah sene sonuna kadar kendi yerli aşımızı elimize almayı hedefliyoruz” dedi.

‘Mutabakat’a 300 milyon

AB, 2050 itibarıyla karbon - nötr bir kıta olmayı hedefliyor. TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, bu amaçla geliştirilen Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde yapılan proje başvuralarının haziranda sonuçlanacağını ve 300 milyon euro civarında kaynak beklediklerini kaydetti. Varank da program kapsamında yaklaşık 1 trilyon euro’luk kaynağın harekete geçirileceğini belirtti. Program, yeşil ve dijital dönüşüm için gereken yatırımlara kaynak ve bütçe garantisi sağlamayı hedefliyor.