Ekonomi AB ile yakın diyalog şart

AB ile yakın diyalog şart

23.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve AB ilişkilerinde yakın diyaloğa her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu söyledi

AB ile yakın diyalog şart

EKONOMİ SERVİSİ - Türkiye - Avrupa Birliği (AB) Karma İstişare Komitesi (KİK) Eş Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bugün Türkiye ve AB ilişkilerinde yakın diyaloğa her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Gümrük Birliği Türkiye ekonomisinin dönüşümünde en önemli araç” dedi. İki gün sürecek Türkiye - AB Karma İstişare Komitesi (KİK) 40. Toplantısı başladı. Hisarcıklıoğlu, Suriyeli göçmen konusundaki iş birliğinin, olumlu bir gündem maddesi olarak yeniden ortak bir gelecek düşünmeye yardımcı olacak kadar derin olmadığını kaydederek, “İş birliğimizi daha da öteye götürmeliyiz. Yeşil Mutabakat döneminde Gümrük Birliği’nin modernizasyonunu şu an çok ihtiyacımız olan ve ilişkileri güçlendirecek bir adım olarak görüyoruz. Bu ikisi birbiriyle bağlantılı. Bu, hem Türkiye’deki hem de AB’deki iş dünyalarına da yardımcı olacaktır. Çünkü Yeşil Mutabakat süreci, Gümrük Birliği modernizasyonu gündemini kökten değiştirecek bir yapıdadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hisarcıklıoğlu, iklim değişiminin önemine değinerek, bunun ortak mesele olduğunu bildiklerini ve bu konuda ülkeler arasında yakın ilişkilere ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

AB ile yakın diyalog şart

‘Türkiye uzaklaşmıyor’

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Türkiye’nin AB sürecine ilişkin olarak, “Türkiye aslında uzaklaşmıyor, eskiden bulunduğu yerde ama Türkiye bazı üye devletlerin hareketleri nedeniyle uzağa itiliyor. Biz Türkiye’yi kesinlikle üyelik perspektifinden değerlendirilmesini istiyoruz” dedi. Kaymakcı, AB üyelik sürecinde olumlu dönüşümler yaşandığını belirtti. Pozitif ajandayı sürdürmeyi ümit ettiklerini dile getiren Kaymakcı, şöyle konuştu: “Pozitif ajanda üzerinde çalışılması gereken bir konu. Tam üyelik önemli bir perspektif. Bunun yarın gerçekleşmeyeceğini biliyoruz. Türkiye’nin reformist bir yolda ilerlemesi isteniyorsa, Kopenhag kriterleri içinde hareket etmesi bekleniyorsa tam üyelik sürecinin durdurulması demotivasyon kaynağı oluyor. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gerekiyor. Bugünkü uygulamalarda asimetriler var ve ticaret açısından pürüze neden olan noktalar var. Ama AB ve Türkiye arasındaki olumlu gündemin devam ettirilmesi için önemli. Üst seviye toplantıların yapılması önemli. Özellikle politik sebeplerle üyelik sürecimizin beklemeye alınması ne yazık ki bizim için motivasyonu düşüren bir uygulama oldu.”