Ekonomi ABD - Çin gerilimi 1 trilyon $ uçurdu

ABD - Çin gerilimi 1 trilyon $ uçurdu

15.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Küresel piyasalar, ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerinden bir sonuç alınamamasının ardından başlayan negatif seyrini devam ettiriyor.

ABD - Çin gerilimi 1 trilyon $ uçurdu

Pazartesi günü gerginlikten etkilenen dünya borsaları toplam 1 trilyon dolara yakın değer kaybetti. ABD’de S&P 500 endeksi yüzde 2.5, Nasdaq Composite yüzde 3 düşerken, Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 1.2 civarı, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 1.7 civarında oldu. Çin’le ticaret gerilimiylele ABD borsalarında son 6 işlem gününün 5’inde değer kaybı yaşandı. Bu dönemde güvenli liman olarak görülen altın ve Japon yen’inde ise yükseliş görüldü.

Haberin Devamı

Neler yaşandı?

ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen hafta uygulamaya koyduğu Çin’den ithal edilen 200 milyar dolarlık ürüne ek gümrük vergisi ve taraflar arasındaki müzakerelerden sonuç alınamaması üzerine Çin’den misilleme geldi.

Çin, 60 milyar dolar tutarındaki ABD menşeli ürüne gümrük tarifesini yüzde 5 ila yüzde 25 artırdığını duyurdu.

Trump, önceki akşam yaptığı açıklamada, haziran sonunda Japonya’da yapılacak G20 Zirvesi’nde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşeceğini bildirdi.

Trump, bu görüşmelerin verimli geçmesini ümit ettiğini kaydetti. Bir haftadır İran ile artan gerginlik konusunda ise sert ifadeler kullanan Trump, İran’ın ABD’ye karşı herhangi bir adım atması durumunda karşılığının “ağır” olacağını belirtirken, Körfez’de askeri hareketlilik de arttı.