Ekonomi ABD’DE İSTİHDAM VERİSİYLE ALTIN UÇTU, DOLAR

ABD’DE İSTİHDAM VERİSİYLE ALTIN UÇTU, DOLAR

08.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’de tarım dışı istihdamın ağustosta 96 binle piyasa beklentilerinin altında kalmasıyla uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı hızlı yükselişle 6 ay öncesine giderken, dolar geriledi.

ABD’DE İSTİHDAM VERİSİYLE ALTIN UÇTU, DOLAR


Kötü gelen istihdam verisinin ABD Merkez Bankası’nın (FED) ekonomiyi canlandırmak için yeni bir adım atacağına dair beklentileri artırmasıyla altının onsu 1.732 doları gördü. Ons, verinin ardından yaklaşık 30 dolar yükseldi. Euro, dolar karşısında 1.27’nin üzerine çıkarak 4 ayın zirvesini gördü. İçeride de dolar/TL 1.79’a geriledi.
ABD’de temmuzda 141 bin kişi artan tarım dışı istihdam ağustosta yalnızca 96 bin kişi arttı. Beklenti istihdamın 130 bin artması yönündeydi. ABD’de temmuzda yüzde 8.3 olan işsizlik oranı, ağustosta yüzde 8.1’e geriledi. Beklenti yüzde 8.3 olması yönündeydi. ABD’de işsizlik oranı Şubat 2009’dan bu yana yüzde 8’in üzerinde seyrediyor.

Gözler 13 Eylül’e çevrildi
Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, tarım dışı istihdam verisinin açıklanmasından sonra 13 Eylül’de sonuçlanacak FED toplantısında daha net bir aksiyon sinyali verileceği beklentisinin güçleneceğini söyledi.
T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil, ”Tarım dışı istihdamdaki düşük istihdam artışı FED’in yeni bir parasal genişlemeye gitmesi için teşvik edici olabilir” dedi. Fertekligil, ”Son veri işsizlik oranında biraz iyileşme olsa da, daha önemli olarak tarım dışı istihdam artışının beklentilerden biraz daha düşük geldiğini gösteriyor” dedi. Bu durumun da FED’i biraz zorlayacağını belirten Fertekligil şunları kaydetti: "Çünkü bir önceki özel sektör istihdam artışı verisi iyiydi. Tarım dışı istihdamdaki düşük istihdam artışı FED’in yeni bir parasal genişlemeye gitmesi için teşvik edici olabilir."