Ekonomi ABD ile ticaret siyaset düzeyine çıkarılacak

ABD ile ticaret siyaset düzeyine çıkarılacak

27.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

AB Bakanı Egemen Bağış, Başbakan Erdoğan’ın ABD’ye yapacağı seyahatin ipuçlarını verdi. Bağış, “Ziyaretin en önemli nedenlerinden biri Türk-Amerikan ilişkilerinin ekonomik boyutunu siyasi boyutuyla eşitlemek” dedi

ABD ile ticaret siyaset  düzeyine çıkarılacak

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış geçen hafta ABD’nin başkenti Washington’da temaslarda bulundu. ABD ve AB’nin tarihi bir serbest ticaret anlaşması yapmak için kolları sıvadığı şu günlerde Türkiye’nin bu süreçteki rolünün önemini anlatamaya geldi. Randevuları arasında Amerikan Ulusal Güvenlik Konseyi’nde Başkan Barack Obama’nın ekonomik danışmanı Michael Froman, AB’nin Washington Büyükelçisi Joao Vale de Almeida ile Ticaret Bakanlığı yetkilileri de vardı. Egemen Bağış’la Washington’daki temaslarını ve başbakanın gezisini konuştuk.

Haberin Devamı

Ziyaretiniz ekonomi ağırlıklı oldu.

Serbest ticaret anlaşması öncesi bu işin hassaslığını biraz anlatmak istiyorum. Çünkü eğer serbest ticaret anlaşmasında yanlış bir sonuç çıkarsa Türkiye Gümrük Birliği’ni ciddi bir şekilde sorgulamaya başlar. O zaman da Avrupa süreci rafa kalkar.

Kongre’de de görüşmeleriniz oldu. Türkiye’nin Kongre ile ilişkilerinin kötü olduğu konuşuluyor. Böyle bir izleniminiz var
mı?

Kongreyle ilişkiler kötü demek, “Türkiye İsrail’le daha iyi geçinsin” demek. Netanyahu’nun özür dilemesinden sonra Kongre de rahatlamış. Böyle bir sürecin başlaması onları da rahatlatmış.

Bu sehayattaki temaslarınızda en çok neyi sordular?

En çok Suriye’yi sordular. Aslında en çok Tayyip Erdoğan’ı sordular. Düşüncelerini, ABD ziyaretinden beklentilerini merak ediyorlar?

Haberin Devamı

Peki en çok neyi övdüler?

En çok Türkiye’nin Suriye konusundaki insani yardımlarını övdüler.

En çok neyi eleştirdiler?

Hiç eleştiri gelmedi.

Zamanı gelince kararı genel merkezle alırız

İstanbul Belediye Başkanlığı’na aday olacak mısınız?

Yarın seçim mi var?

Diyelim ki Kadir Topbaş faktörü yok. Var mı böyle bir hayaliniz?

Ülke ve millet çıkarı için hangi aktörün nerede daha başarılı olacağı ile ilgili ortak akıl bir noktaya gelirse kişilerin de o ortak akla saygı göstermesi gerekir. Eğer beni 32 yaşında milletvekili, 38 yaşında bakan yapan ortak iradeye saygım varsa partinin vereceği görevi de en iyi şekilde yapmaya çalışmam gerekir. Sonuçta şu anda gündemimizde seçim yok, zamanı geldiğinde gerekli istişareleri yapar, o kararı genel merkezle birlikte veririz.

PKK AB’nin terör örgütü listesinden çıkmayacak

Egemen Bağış, “PKK’nın geri çekilme takvimini açıklaması bir milattır. Ama bu çekilme takvimi PKK’nın aldığı bir karar değil. Hükümetimizin terörle mücadeledeki kararlılığı ve insan hakları alanında her vatandaşın kendini devletimizin eşit vatandaşı hissetmesini sağlayan reformların sonucu onlara aldırdığı bir karardır.
Çözüm sürecinde inisiyatif devletin elindedir. Terörü istismar etme sevdalısı CHP ve MHP’nin kendi siyasi geleceğini ülkenin çıkarlarının önünde gören yöneticilerinin uykularının kaçacak olması umrumuzda olmaz. Gerçek milliyetçiler ve gerçek sosyal demokratlar çözüm sürecinin somut neticelerinden memnuniyet duymaktadır. PKK’nın AB’nin terör örgütü listesinden çıkması söz konusu değildir” diyor.

Haberin Devamı

Başbakan İşadamlarıyla ABD’ye gidiyor

Başbakanın 16 Mayıs’taki ziyaretinde Suriye ile ilgili görüş ayrılığı nasıl gündeme gelecek?

Görüş ayrılığı yok. Esad’a karşı atılacak adımları engelleyen iki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi var. Orda da Amerika’nın ikna etme potansiyelini daha güçlü ortaya koyması lazım.

Başbakan, Beyaz Saray’a somut bir teklif getiriyor mu?

Sayın Başbakan her yerde olduğu gibi Suriye’de de demokrasiden yana tavır koyuyor. Beyaz Saray görüşmesinde bölgemiz ve dünya barışı için yeni beyaz sayfalar açacak istişareler yapılacaktır.

Ziyarette ekonomik ilişkiler de önemli bir gündem maddesi olacak, öyle değil mi?

Türk-Amerikan ilişkilerinin siyasi, diplomatik, askeri boyutu gerçekten çok iyi. Ama ekonomi boyutu standartların altında. Başbakanın bu ziyaretinin en önemli nedenlerinden biri de ilişkilerin ekonomik boyutunu, siyasi ve askeri boyutuyla eşit seviyeye getirebilmek. Bunun için de Türkiye’nin en önde gelen iş adamlarından oluşan bir heyetle gelecek.

Haberin Devamı

50-60 kişilik bir iş adamı grubu olacağını söylemiştiniz. Kimler var bu grupta?

Türkiye’nin bütün büyük grupları olacak.

Başbakan ve heyetinin Blair House’da kalacağını biliyoruz. Diğer detaylar belli mi?

Karşılama törenlerinden, basın toplantısının şekline kadar daha farklı bir ziyaret planlanıyor. Sadece Türkiye’nin başbakanını değil, küresel bir lideri ağırlama heyecanı içindeler.

Washington’ın bu ziyaretten beklentileri sizce neler?

Obama, Milliyet’e verdiği demeçte de söyledi, iki liderin ilişkileri çok yakın. Obama bu ziyarete ilişkileri daha da ileri götürmeyi önemsiyor. Türkiye’nin kendi bölgesindeki etki gücünün farkında ve Türkiye’nin etkisini, gücünü sembolize eden kişi Tayyip Erdoğan.

Haberin Devamı

Görüşmelerin gündeminde başka hangi konular olacak?

Irak olabilir, enerji olabilir. İran, Suriye, terör ve Kıbrıs dahil bir çok konu gündeme gelecek.

Yazarlar