Ekonomi ABD ile yıl sonu hedefi 25 milyar $

ABD ile yıl sonu hedefi 25 milyar $

22.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

New York’ta Türkiye Yatırım Konferansı’nda Türk ve ABD’li iş insanlarına hitaben konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ABD ile ikili ticaret hacmimizin yıl sonunda 25 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz” dedi

ABD ile yıl sonu hedefi 25 milyar $

EKONOMİ SERVİSİ - Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacminin yakın gelecekte 100 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl sonu için beklentinin ise 25 milyar dolar olduğunu söyledi. Birleşmiş  Milletler (BM) 76. Genel Kurul toplantıları için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen 11. Türkiye Yatırım Konferansı gala yemeğine katıldı.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin Vaşington Büyükelçisi Murat Mercan ve AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım’ın da katıldığı, DEİK Başkanı Nail Olpak ve TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen yemekte Türk ve Amerikan iş dünyasının önde gelen temsilcileri yer aldı. Bu yıl on birincisi gerçekleştirilen Türkiye Yatırım Konferansı Gala Yemeği’nde, aralarında Türk iş dünyasının önde gelen temsilcileri ile birlikte dünyanın önde gelen yatırım şirketleri ve fon yöneticilerinin yanı sıra ABD’li üst düzey yöneticilerin yer aldığı 300’e yakın konuk ağırlandı.

Haberin Devamı

70 yıllık müttefik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yemekte yaptığı konuşmada, Türkiye ve ABD’nin iki güçlü stratejik ortak ve 70 yıllık müttefik olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Bu çok özel ve sağlam temellere dayanan iş birliğimiz, yıllardır dünyanın birçok coğrafyasında barışa, istikrara ve güvenliğe katkı sağlamıştır. Son dönemde yaşanan kritik gelişmeler, ülkelerimiz arasındaki stratejik ortaklığın önemini ve kıymetini bir kez daha göstermiştir. Kişisel ilişkilerde olduğu gibi devletler de zaman zaman bazı konularda görüş ayrılıkları yaşayabilir. Biz, bunların dayanışma ve karşılıklı saygı çerçevesinde diyalog yoluyla aşılabileceğine inanıyoruz. Değerli dostum Başkan Biden ile 14 Haziran’da Brüksel’de yaptığımız samimi ve kapsamlı görüşmede bu konudaki ortak irademizi teyit ettik. İkili ticaret hacmimizi 100 milyar dolara ulaştırmaya yönelik kararlılığımızı beraberce vurguladık.”

Fırsatlar var

Türkiye ile ABD arasındaki ikili ticaret hacminin salgın şartlarına rağmen geçen sene 21 milyar dolara yükseldiğini vurgulayan Erdoğan şöyle devam etti:

“ABD, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında 3’üncü sırada yer alıyor. İkili ticaret hacmimizin, bu yıl sonunda 25 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Ülkemiz salgın dönemi boyunca küresel tedarik zincirlerinin güvenilir bir halkası olduğunu göstermiştir. Ülkemizi sivil, daha demokratik ve özgürlükçü bir anayasaya kavuşturma hedefiyle başlattığımız çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Uluslararası yatırımcıların ülkemizde güvenle yatırım yapmaları için gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz. Esnek ve yüksek üretim kapasitemiz, özellikle tedarik zincirleri ve arz güvenliği bakımından Amerikan firmaları için birçok fırsat barındırıyor.”

Haberin Devamı

Eyalet merkezli yaklaşım

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, “ABD eylem planımızı çok yönlü ve dinamik bir perspektifle ele alıyoruz. Eyaletleri merkeze alan bir yaklaşımla iş dünyamıza daha fazla destek olacağız. An itibariyle DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi’mizin 7 eyalette komite yapılanması var ve bu sayıyı, öncelikle bu yılsonuna kadar 13’e çıkarmak arzusundayız. İnanıyoruz ki, Türkiye ve ABD’nin karşılıklı ticaret hacmindeki artış için gerekli sıçramanın yolu, eyalet merkezli yaklaşımımızdan geçiyor” ifadelerini kullandı.

TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ da, “Başarı odaklı projeler üretiyoruz. Sadece ticaret ve yatırımların değil, aynı zamanda üçüncü ülkelerde ortak girişimlerin de önünü açıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

11. Türkiye Yatırım Konferansı gala yemeğine TEB Holding, THY, Kibar Holding, Halkbank, Hepsiburada, IC İçtaş, Limak Holding, TAV, Trendyol, Getir, TBNG, Turkcell, TUSAŞ, Transatlantic Petroleum ve Yemeksepeti sponsor oldu.