Ekonomi ABD kapıyı araladı, çelikçi ‘yetmez’ dedi

ABD kapıyı araladı, çelikçi ‘yetmez’ dedi

18.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

ABD’nin Türk çeliğinde yüzde 50’ye çıkardığı vergiyi yüzde 25’e indirmesi olumlu karşılandı. Ancak üreticilere göre, bu karar ihracatın eskiye dönmesi için yeterli değil

ABD kapıyı araladı, çelikçi ‘yetmez’ dedi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ABD’nin Türkiye’den yaptığı çelik ithalatında vergileri yüzde 50’den yüzde 25’e indirmesinin olumlu olduğunu açıkladı. Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Aslan ise kararın, ABD’ye ihracatın eski seviyeye ulaşması için yeterli olmayacağını söyledi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin Türkiye’den yaptığı çelik ithalatına uyguladığı yüzde 50 oranındaki gümrük vergisinin yüzde 25’e indirildiğini açıklamıştı. Trump, önceki yıla kıyasla Türkiye’den ithal edilen çelik ürünlerinde yüzde 48 azalma, toplam çelik ithalatında da yüzde 12’lik bir azalma olduğunu belirterek, bu sebeple artık söz konusu verginin yeniden yüzde 25 düzeyine indirildiğini bildirmişti. ABD yönetimi, 10 Ağustos’ta, Türkiye’den yapılan çelik ithalatına uygulanan vergiyi yüzde 50’ye, alüminyum ithalatına uygulanan vergiyi de yüzde 20’ye çıkarmıştı.

Türkiye ise kararın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına aykırı olduğunu kaydederek, ABD’yi DTÖ’ye şikayet etmişti.

Pekcan: Karar olumlu

Haberin Devamı

Pekcan, kararı olumlu bulduğunu açıkladı. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ABD’nin Türkiye’den yapılan çelik ithalatında vergileri yüzde 50’den yüzde 25’e indirmesinin olumlu olduğunu vurgulayan Pekcan, “Beklentimiz ikili ticaretin önündeki tüm engellerin kaldırılmasıdır. Türkiye’nin Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi’nden çıkarılması kararı, iki ülke hükümetleri tarafından ilan edilen 75 milyar dolar ticaret hacmi hedefiyle çelişmektedir. ABD ile ikili ticaretin önüne konulan engeller sadece Türk firmalarını değil, ABD firmalarını da etkilemektedir” dedi.

ABD kapıyı araladı, çelikçi ‘yetmez’ dedi

Eskiye dönüş zor

Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Aslan ise ABD’nin kararının olumlu olduğunu, ancak yeterli olmayacağını belirterek şöyle konuştu:

“ABD’nin yerel çelik sektörü, uluslararası rekabetin olmadığı bir ortamda pazar payını bizlerin aleyhine artırdı. Bu nedenle ABD’nin çelik ithalatı yüzde 48 düştü. Ayrıca ilave vergiler nedeni ile pazardan dışlanan ana oyuncuların yerine Katar, Suudi Arabistan ve Cezayir gibi ülkeler ABD’ye ihracat yapmaya başladılar. ABD pazarı artık bıraktığımız gibi değil. Eski pazar payımıza ulaşmamız ve eski ihracat rakamlarını gerçekleştirmemiz hiç kolay olmayacak.”

ABD yönetiminin Kanada ve Meksika gibi rakip ülkelere ithalat vergilerinde tam muafiyet tanımasının da gündemde olduğunu söyleyen Aslan, “Böyle bir muafiyet kararının çıkması önemli tedarikçi konumunda bulunan iki büyük rakip ülkeye çok ciddi bir avantaj sağlayacak.”

Haberin Devamı

‘İran boşluğu bize yarar’

Aslan, İran’a ambargoların ise Türkiye’nin çelik ihracatı için olumlu olduğunu kaydetti. İran’ın hammadde avantajının yanı sıra devletten aldığı destek ile DTÖ kurallarına göre ticaret yapan ülkelere karşı haksız bir rekabet üstünlüğü elde ettiğini belirten Aslan şöyle dedi:

“Coğrafi konum avantajından da yararlanan İran, özellikle Uzakdoğu ve Afrika pazarlarında Türkiye için önemli bir rakip konumuna geldi. ABD’nin çelik ürünlerinde İran’a uygulayacağı yaptırımlar haksız rekabetten dolayı ihracat pazarlarında daralmalar yaşayan Türk çelik sektörünün ticaretini olumlu yönde etkileyebileceğini düşünüyoruz. İran’dan çelik ithalatı gerçekleştiremeyen bölge ülkelerinin tercihlerini Türk çelik ürünlerinden yana kullanabileceğini öngörüyoruz.”