Ekonomi ABD’liler Türkmen gazı için Aşkabat’ta

ABD’liler Türkmen gazı için Aşkabat’ta

09.09.2008 - 10:23 | Son Güncellenme:

.

ABD’liler Türkmen gazı için Aşkabat’ta

ABD’nin Avrasya enerji temsilcisi Boyden Gray ve Avrasya enerji diplomasisi koordinatörü Stevan Mann, başkent Aşkabat’ta Türkmen hükümet yetkilileri ile bir araya geldi.
Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov ile görüşen ABD’li enerji temsilcileri Türkmen enerjisinin çeşitli güzergahlardan dünya piyasasına ulaştırılması konusunu ele aldılar. Global enerji güvenliğinin ele alındığı görüşmede, Türkmenistan’ın uluslararası işbirliğine daha etkin katılması konusu değerlendirildi.
Türkmen basınında yer alan habere göre, ABD’nin Avrasya enerji temsilcisi Boyden Gray, devasa enerji kaynağına sahip olan Türkmenistan’ın bu kaynaklarının söz konusu sektördeki uluslararası işbirliğine daha fazla katılım göstermesi gerektiğini belirtti. ABD’li yetkililer Türkmen gazını dünya pazarına ulaştıracak kapsamlı projelere destek vermeye hazır olduğunu da belirttiler.
Türkmen lider Berdimuhamedov da ülkesinin enerji kaynaklarının kullanımı için dünyanın ileri gelen enerji şirketleri ile işbirliğine hazır olduğunu belirterek, Türkmenistan doğal gazını dünya enerji piyasasına ulaştırmak için boru hatlarının çeşitlendirmek için çabaladığını söyledi.
Daha sonra Türkmenistan Dışişleri Bakanlığında ve diğer enerji kurumlarında bir takım görüşmelerde bulunan Boyden Gray ve Avrasya enerji diplomasisi koordinatörü Stevan Mann temaslarını değerlendirmek üzere basın mensupları ile bir araya geldiler.

TÜRKMEN DOĞAL GAZININ TÜRKİYE ÜZERİNDEN AVRUPA’YA SEVKİYATI
Boyden Gray basın toplantısında, Berdimuhamedov ile görüşmelerinin oldukça verimli geçtiğini söyledi.
Türkmen lider Berdimuhamedov ile görüşmelerinde temel olarak iki konuyu ele aldıklarını belirten Gray, “Türkmen gazının Türkiye üzerinde Avrupa ulaştırılması ve sıvılaştırılmış doğal gazın Karadeniz üzerinden Avrupa pazarına çıkartılmasını masaya yatırdık” diye konuştu.
Bölgedeki enerji kaynaklarının şu aşamada ABD için doğrudan hiç bir yararı olmadığını belirten Boyden Gray, Türkmen, kazak ve Azeri enerjisinin ABD’ye ulaştırılmasının henüz teknik açıdan mümkün olmadığını da belirtti. “Amacımız bölgenin enerji kaynaklarının verimli kullanılarak ülkelerin kalkınmasını sağlamak” diyen Gray, söz konusu enerjinin Avrupa’ya ulaştırmasını hedeflediklerini açıkladı.
Boyden Gray, “Kafkaslardaki olayların Türkmen gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştıracak Nabucco projesine nasıl bir etkisi olacağı” yönündeki soruyu ise işe Nabucco ile başlamak hata şeklinde cevaplandırdı. Nabucco projesinin son aşamalardan birisi olduğunu belirten Gray, söz konusunu projesinin hayata geçirilmesi için özel sektörün yatırımlarının önemine de dikkat çekti.
Boru hattı döşemek ve enerji kaynaklarını Avrupa’ya ulaştırmak özel sektörün işi olduğunu ifade eden Gray, AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana’nın Avrupa’nın Hazar petrol ve doğal gazına acil ihtiyacı olduğu yönünde açıklaması olduğunu belirtti. AB;nin bölgedeki enerji konusunda pasif olmadığını açıklayan Gray, Hazar petrol ve doğal gazı ile Avrupalı yetkililerin yakından ilgilendiğini söyledi.
ABD’nin Avrasya enerji diplomasisi koordinatörü Stevan Mann, enerji projelerinin hayata geçirilmesinde özel sektörün yatırımlarının önemine dikkat çekerek, “Bu işten en karlı çıkacak olan yatırımları gerçekleştirecek enerji şirketleridir” dedi.
Mann, devlet kontrolündeki Rus doğal gaz devi Gazprom’un bölgede daha aktif olduğunu belirterek, Sovyet döneminde kurulan boru hattı altyapısının bu konuda büyük rol oynadığını söyledi.
“Biz yeni boru hattı projeleri konusunda müzakerelerde bulunuyoruz” diye konuşan Steven Mann, yeni altyapıların kurulmasının zorluğuna dikkat çekti. Önemli konulardan birisinin de Türkmen doğal gazının nereden nereye sevk edileceği konusu olduğunu açıklayan Mann, özel şirketlerin boru hattı döşeyeceğini, hükümetlerin ise enerji güvenliğini sağlamaktan yükümlü olduğunu ifade etti.