Ekonomi AB'de "roaming" ücretleri kalkıyor

AB'de "roaming" ücretleri kalkıyor

21.09.2016 - 17:32 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği (AB), cep telefonu operatörlerinin abonelere uyguladığı dolaşım (roaming) ücretlerine, kullanım veya süre sınırı olmaksızın son verecek.

ABde roaming ücretleri kalkıyor

AB Komisyonu,15 Haziran 2017’den itibaren birlik üyesi 28 ülkede eş zamanlı kaldırılacak olan cep telefonlarında dolaşım ücretlerine ilişkin yeni düzenleme yapılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Düzenlemeyle operatörler, AB ülkelerinde seyahat eden cep telefonu kullanıcılarına yönelik herhangi bir zaman veya kullanım sınırı koymadan dolaşım ücreti uygulamasını sonlandıracak. Böylece, AB içerisinde herhangi bir ülkenin cep telefonu operatör abonesi olan kullanıcı, başka AB ülkesine gerçekleştireceği seyahatlerinde, süre sınırlaması olmaksızın kendi operatör tarifesi üzerinden konuşma, mesajlaşma ve veri paketlerini kullanabilecek.

Cep telefonu operatörleri ise kullanıcıların bu sistemi suistimal etmediklerini kontrol edecek. Operatörler, kullanıcıların kendi ülkelerindeki kullanım miktarlarıyla dolaşımdaki kullanım miktarlarını karşılaştıracak. Uzun süre kapalı tutulup dolaşımda açılan sim kartları olanlar, sadece dolaşımda kullanılan çok sayıda sim kart sahibi olanlar ise operatörler tarafından incelenecek.

Haberin Devamı

Sistemin suistimal edildiğinin belirlenmesi durumunda, operatörler kullanıcıya uyarıda bulunacak ve 1 dakikalık konuşma için 4 avro cent, kısa mesaj başına 1 avro cent, internet kullanımında da megabayt başına 0,85 avro cent ek ücret talep edebilecek.

AB Komisyonu, geçtiğimiz haftalarda, gelecek yıl devreye girecek cep telefonlarında ücretsiz dolaşım hakkına 90 günlük süre içerisinde 30 gün kadar bir süre sınırlaması koymanın planlandığını açıklamıştı. Bu sınırlama, AB vatandaşlarında telefon operatörlerinin korunduğu algısı yarattığı için tepki toplamıştı. Gelen tepkiler üzerine de AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, durumun tüketicileri ve kullanıcıları rahatsız etmeyecek şekilde çözüleceğini açıklamıştı.

AB Komisyonu’nun tasarı taslağı bundan sonra Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Araştırma ve Enerji Komitesi'nde ele alınacak. Taslak, Avrupa Elektronik Haberleşme Düzenleyiciler Kurumu (BEREC) tarafından değerlendirilecek. Tasarının son halinin ise aralık ayında ortaya çıkması bekleniyor.