EkonomiAB'ye uyum için domuz ve at 'kasaplık hayvan' oldu

AB'ye uyum için domuz ve at 'kasaplık hayvan' oldu

08.07.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

.

ABye uyum için domuz ve  at kasaplık hayvan oldu

Tarım Bakanlığı'nın hazırladığı 'Türk Gıda Kodeksi - Çiğ Kırmızı Et ve Hazırlanmış Kırmızı Et Karışımları Tebliği' ile 'Çiğ Kanatlı Eti ve Hazırlanmış Kanatlı Eti Karışımları Tebliği', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu tip ürünleri üreten ve satan işyerlerine, uyum için 6 ay süre verildi. Kırmızı et ile kanatlı hayvan etinin tekniğine uygun ve hijyenik olarak üretilip işlenmesine ilişkin mevzuat, AB mevzuatına uygun olarak yenilendi. Mevzuatta, at ve yaban domuzu da kasaplık hayvan olarak tanımlandı. Kırmızı et tebliğinde, kasaplık büyükbaş hayvanlar 'sığır, manda ve deve', kasaplık küçükbaş hayvanlar 'koyun ve keçi', diğer kasaplık hayvanlar da 'domuz, yaban domuzu, at ve tavşan' olarak sayıldı. Tebliğe göre kıymada sadece iskelet kaslarından elde edilen çiğ kırmızı et kullanılacak. Yağ oranı dana kıymada yüzde 20'nin, yağsız kıymada yüzde 7'nin, diğer tür hayvan etlerinden elde edilen kıymada yüzde 25'in, domuz kıymada yüzde 30'un altında olacak. Ürünlerin üretildiği hayvan türünün yanı sıra, karışım oranları ve kıymalarda yağ ile protein oranı etikette yer alacak.Hindi kıyması üretilebilecek. Çiğ kanatlı etleri ve karışımları, üretimi takiben hijyenik olarak ambalajlanacak. Kanatlı eti karışımlarında yağ miktarı en fazla yüzde 15 olacak. Ürün etiketinde, hayvan türü belirtilecek ve 'Pişirme sırasında merkezi sıcaklık en az 72 C dereceye ulaşmalıdır' ifadesi yer alacak. Yağ oranı yazılacak