Ekonomi ‘Acelemiz yok, yakında satarız’

‘Acelemiz yok, yakında satarız’

10.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, geçtiğimiz aylarda gündeme gelen aile hisselerinin satışı konusunun ertelendiğini, bunun en geç bir yıl içinde gerçekleşeceğini söyledi.

‘Acelemiz yok, yakında satarız’

Güney Afrika’da Bloomberg News kanalına konuşan Koç, hisse satışını, o dönemde ortamı uygun bulmadıkları için ertelediklerini belirtirken, yakın zamanda yeniden değerlendirebileceklerini söyledi.
Koç, “O dönemde, istediğimiz fiyatı bulabileceğimiz bir ortam olmadığını görüp satışı erteleme kararı aldık. Böyle bir parayı temin etmek konusunda acelemiz de yok. Ancak yakın bir zamanda bunu yeniden gündeme getirebiliriz” diye konuştu.

Satış en geç 1 yıl içinde
Bunun, bir yıla kalmadan gerçekleşebileceğini söyleyen Koç, miktar konusunda da “Aşağı yukarı aynı olur” ifadesini kullandı. Önceki açıklamalarda hisse satışının yaklaşık 500 milyon dolar olacağı belirtilmişti.
Koç’un bu açıklamasının ardından, gün içinde Koç Holding hisseleri yüzde 4.2 oranında düşüş kaydetti.
Güney Afrika’nın büyük potansiyel barındırdığını, kendilerinin de Avrupa’daki durgunluk nedeniyle pazar çeşitlendirmesine gitmeye çalıştıklarını söyleyen Mustafa Koç, bu ülkede yeni yatırım fırsatlarına bakacaklarını vurguladı.

Güney Afrika çok cazip
Afrika’nın geleceğine inandıklarını, bu amaçla da Güney Afrika’da iki yıl önce şirket satın alma yoluna gittiklerini hatırlatan Koç, “Avrupa elbette bizim başlıca ihracat pazarımız. İhracatımızın yüzde 60’ını bu kıtaya gerçekleştiriyoruz. Ancak son 5 yıldır Avrupa’da işler iyi gitmiyor.
Bunun için de pazar çeşitlendirmesi yapmak durumundaydık. Güney Afrika bu nedenle önemli oldu. Şu an ülkedeki en büyük Türk yatırımı” dedi. Buradaki yatırımı, aynı zamanda Güney Afrika’nın çevre ülkelerine giriş anlamında bir köprü olarak gördüklerine değinen Koç, yeni yatırımlar için fırsatlara baktıklarını, bunun enerji üretimi konusunda olabileceğini söyledi.
Koç, “Enerji dünyanın geleceği. Bu nedenle söz konusu alanda fırsatlara bakacağız. Henüz tam anlamıyla bir karar vermedik. Ancak bu yatırım, enerji üretimi üzerine olabilir” dedi.

Haberin Devamı

‘Çin ve Koreli firmalarla çetin rekabetteyiz’

Elektrikli ev aletleri konusunda satın aldıkları Defy şirketinin burada pazar lideri olduğunu hatırlatan Mustafa Koç, Afrika pazarında Çin ve Koreli firmalarla ciddi bir rekabetin bulunduğunu da vurguladı.
Bu nedenle rekabet koşullarını çok iyi gözlemek durumunda olduklarını belirten Koç, sadece Afrika’da değil uluslararası alanda Çin ve Koreli firmaların gerek teknoloji gerekse de fiyat konusunda ciddi oyuncular olduklarının altını çizdi.

Aileden 3 üye hisse satacak

* Koç Ailesi, mart ayının ikinci haftasında hayır işleri ve yeni kaynak için satış yapacağını bildirmiş ancak daha sonra bu kararından vazgeçtiğini duyurmuştu.
* O dönem açıklanan bilgilere göre Rahmi Koç, yüzde 5.23 olan hissesini yüzde 4.44’e, Suna Kıraç yüzde 5.25’lik hisseyi yüzde 2.88’e, Mustafa Koç ise yüzde 3.24’lük hissesini yüzde 2.45’e düşürecek olan hisse satışına imza atacağını bildirmişti.