23.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ - Tadı, rengi ve aromasıyla bilinen, Türk Patent ve Marka Kurumu’nca geçen yıl coğrafi işaret tescil belgesi verilen Adana karpuzunun, Karataş ilçesindeki tarlalarda hasadı sürüyor.
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Adana karpuzunun hem şeker oranı, hem lezzeti, hem de lifinin az olması gibi özellikleriyle tercih edildiği söyledi. Türkiye’nin dünyada Çin’den sonra en büyük ikinci karpuz üreticisi olduğuna dikkati çeken Doğru, “Adana ise Türkiye’de karpuzun turfanda olarak hasat edilmesi ve ülkedeki karpuzun yüzde 23’ünü üretmesiyle öne çıkıyor. Bugünlerde Adana’nın sahil kesimlerinde karpuz hasadımız başladı. Geçen yıl 120 bin dekar alanda karpuz ekiliydi. Bu sene 110 bin dekar alanda karpuz ekimi var. 745 bin ton civarında da rekolte bekliyoruz” dedi. Doğru, karpuz fiyatlarıyla ilgili olarak, şöyle konuştu:
“Şu anki karpuz fiyatlarından çiftçimiz memnun. Tarlada 3 - 3.5 lira civarında satılıyor. Çiftçimizin maliyetini kurtarıp, kar da bırakıyor. Aynı zamanda üreticilerimiz, karpuzdan sonra arazilerine yer fıstığı ve soya gibi ürünler ekebildiği için karpuzu bir an önce hasat edip ikinci ürünü de tarlaya ekebilmekte. Bu da onlar için bir avantaj getirmekte.