Ekonomi Adapazarı'na 10 milyon Avro'luk damper fabrikası

Adapazarı'na 10 milyon Avro'luk damper fabrikası

20.06.2008 - 21:29 | Son Güncellenme:

ADAPAZARI'nda, Doğuş Otomotiv'in Alman Meiller ortaklığıyla kurduğu ‘Meiller Doğuş Damper Fabrikası’nın açılışı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katıldığı törende konuşan Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit F. Şahenk, “Türk müteahitlerinin tüm dünyadaki çalışmaları, Meiller grubunun dikkatini çekince, kendilerinin en büyük 2'nci üretim üssünü Adapazarı'na kurdular” dedi.

Adapazarına 10 milyon Avroluk damper fabrikası

Adapazarı l'nci Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan Meiller Doğuş Damper Fabrikası'nın açılışına Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit F. Şahenk, Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, Doğuş Otomotiv ceo'su Ali Bilaloğlu ile F.X Meiller Gmbh Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Heinz Ahrens ve F.X Meiller Gmbh Meiller CEO'su Dr. Frank Hiller, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, Sakarya Valisi Hüseyin Atak, AKP Sakarya Milletvekilleri Şaban Dişli, Recep Yıldırım, Hasan Ali Çelik katıldı.
Törende bir konuşma yapan FX Meiller GmbH Meiller CEO'su Dr. Frank Hiller, Doğuş Qtomotiv ile birlikte Adapazarı'nda fabrika açmalarının kendileri için büyük onur olduğunu belirterek şunları söyledi:
“MEILLER, Avrupa'nın en büyük damperli kamyon üreticisidir. Başarımız büyük mühendislik gücümüzden, tüm süreçlerde en yüksek kalite düzeyleriyle çalışmamızdan ve şasi konusunda DAF, Daimler, Man, Iveco, Renault, Scania ve Volvo gibi saygın kamyon üreticilerinin özel know-how'larından yararlanmamızdan kaynaklanıyor.
Bunların yanı sıra, başarımızı global ölçekte müşterilerimize giderek daha yakın olmamıza da borçluyuz. Sakarya'daki bu yeni fabrikamız da işte bu nedenle Meiller Grubu'nun gelecekteki gelişiminde büyük bir stratejik öneme sahip. Vizyonumuz, Sakarya'yı, Türkiye ve çevresindeki büyük damperli kamyon pazarları için birinci sınıf damperli uyarlamaları, yarı treylerler ve atık yönetimi çözümleri sağlayan büyük bir merkez haline getirmektir.” diye konuştu.
Doğuş Otomotiv olarak, bundan iki yıl önce, 2006 yılında yeni ve farklı bir strateji ile yolumuza devam etme kararı aldıkları bu yeni stratejinin en büyük hedeflerinden biri üretim yapmak olduğunu söyleyen Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar,“İki yıl gibi kısa bir sürede bu hedefimize ulaştık. Artık bu yıl önceliğimizi üretime vereceğiz. 2006 yılında Türkiye distribütörlüğünü aldığımız Meiller ile 2007 yılında üretimde işbirliğini tamamlayıp; 2008 yılında, Türkiye'nin ilk ‘Kurumsal damper fabrikası’nı kurarak bu amacımıza giden yolda güçlü bir ortaklık yapısı oluşturduk. Meiller ailesi beş kuşaktır damper üretimi ile iştigal eden köklü bir şirkettir. Doğuş Otomotiv, 14 yıldır otomotiv sektöründe hizmet sunan kurumsallaşmış bir aile şirketidir. Bu benzer yapılarımız, çok güçlü bir ortaklık kurmamızı sağladı” diye konuştu.

Haberin Devamı

150 KİŞİYE İSTİHDAM ALANI YARATILDI
Üretilecek damperlerin yüzde 60'ının ihraç edileceğini söyleyen Aclan Acar, “İthalat ile başlayan ve iç talebi karşılamaya yönelik Meiller Doğuş ortaklığı, artık ihracat yaparak ödemeler dengesine katkı yapacak. Bu her iki tarafın da mutluluk duyduğu bir çalışma sonucu sağlıyor.  On Milyon Euro yatırımla Sakarya'da kurulan tesisimiz, 3.000 adet damper üretimi kapasitesine sahiptir ve bir ‘ilk'tir. Bu tesisimizde üretilecek damperlerin yüzde 40'ı iç pazara yönelikken; yüzde 60'ı ihraç edilecektir.  önümüzdeki beş yıl içinde ihracattan yaratmayı hedeflediğimiz ciro yaklaşık 57 Milyon Euro'ya ulaşacaktır. Meiller'in dünyadaki 2'inci büyük fabrikası olma özelliğini taşıyan tesisimizden Meiller'in bulunduğu tüm pazarlara ihracat gerçekleştiriyoruz. ilk 30 adet damper ise ispanya için üretildi.  Meiller Doğuş Damper tesisimiz ile yaklaşık 150 kişiye istihdam alanı yaratmış bulunuyoruz. Bölgesel yatırım ile tedarikçi firmalara iş imkanlarının yaratılmasının yanı sıra Endüstri Meslek Lisesi'yle teknik işbirliği anlaşması yaptık. Ayrıca personelimize yurt dışında da eğitim imkanı sağlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

BU YOLDA KOLKOLA KOŞMAK EN ÖNEMLİ FAKTÖR
  Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit F. Şahenk ise "Burada en önemli şey milletimizin kenetlenmesi ve bu yolda kolkola koşması en önemli faktör" diyerek şunları söyledi.
“Yurtdışına dışına çıktığımız zaman Türkiye ile ilgili övgüleri duyuyoruz. Türkiye’nin ekonomik yükselişini duyuyoruz. Sanıyorum Türkiye’nin daha fazla kenetlenmeye ihtiyacı var. Tabii ki bu yatırım bilhassa Meiller grubu için Türk mütahitlerimizin dünyanın bir çok bölgesinde yaptıkları başarılı çalışmalar ve inşaat sektöründeki gelişmeler Meiller grubunun dikkatini çekmiştir. Bu sebeple Dünya’nın en büyük üreticilerinden olan Meiller 2. büyük üretim üssünü ülkemizde kurmuştur. Yüksek kaliteli ürünleriyle sadece Türkiye pazarı değil bölge ülkelerini de içine alan bir ağ oluşturuluyor. Ve bunun merkezi de Sakarya olacaktır.” dedi.
Bakan Çağlayan, işadamı Ferit Şahenk ve beraberindekiler, açılışın ardından fabrikayı gezerek, ilk kez ülkemizde üretilmeye başlayan damper modellerini inceledi.

Haberin Devamı

5 YIL İÇERİSİNDE TAM KAPASİTEYE ULAŞMASI HEDEFLENİYOR
Türkiye'nin ilk ‘kurumsal’ damper üretim tesisi olma özelliğini taşıyan ‘Meiller Doğuş Damper Fabrikası’, sektörünü de bu alanda geliştirirken, ürünlerin kalitesinin de Avrupa standartlarına yükselmesini sağlıyor. Üç bin adet damper üretim kapasitesine sahip olan tesis, öncü damper üreticisi Meiller'in tüm dünyadaki en büyük 2'nci damper gövdesi tesisi konumunda bulunuyor. Doğuş Otomotiv'in yüzde 49, Meiller'in ise yüzde 51 ortaklığıyla kurulan Meiller Doğuş Damper Fabrikası'nın 5 yıl içinde hızla tam kapasiteye ulaşması hedefleniyor.

YÜZDE 60'I İHRAÇ EDİLECEK
150'ye yakın kişiye istihdam olanağı yaratılan tesisin, 2008 yılı sonuna kadar bin 400 adet damper üretimini gerçekleştirmesi hedefleniyor. İç pazardaki ihtiyacı karşılamanın yanı sıra ihracatta da önemli bir adım atılarak, bu yıl üretilen toplam damperden bin 100 tanesi ihraç edilecek.
Üretimi yapılan damperlerin yüzde 60'ı ihraç edilirken; yüzde 40'ı ise iç pazarda satışa sunulacak. ‘Meiller-Doğuş Damper Fabrikası'nın ilk 5 yıllık hedefi içinde toplam 180 Milyon Avro ciroya ulaşarak bunun yaklaşık 57 Milyon Avro tutarını ihracattan karşılamak da bulunuyor.
Meiller'in üretim kapasitesininin ciddi rakamlarla artmasını sağlayan tesiste üretilen damperler, Meiller'in bulunduğu tüm pazarlara sunuluyor. ilk 30 adet damper ise İspanya pazarı için üretildi.