Ekonomi Afrika’yla hedef 75 milyar dolar

Afrika’yla hedef 75 milyar dolar

23.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin Afrika kıtası ülkeleriyle ticaretinin 2020 sonunda 25.3 milyar dolara yükseldiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hedefimiz bu hacmi önce 50 milyar dolara, bilahare 75 milyar dolara taşımak” dedi

Afrika’yla hedef 75 milyar dolar

EKONOMİ SERVİSİ - Afrika’daki Türk yatırımları 6 milyar doları aşarken kıta ülkeleriyle olan ticaret hacmi için 75 milyar dolarlık bir hedef belirlendi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türkiye - Afrika 3. Ekonomi ve İş Forumu’nda yaptığı konuşmada Türkiye - Afrika ilişkilerinin, eşit ortaklık ve kazan-kazan temelinde çok boyutlu bir şekilde güçlendiğini dile getirdi. Erdoğan şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Türk yatırımcıların kıtaya ilgisi artarken, Afrikalı dostlarımız da Türkiye’nin özellikle turizm, sağlık, altyapı ve üretim alanındaki imkanlarını keşfediyor.

İş adamlarımızın kurduğu üretim tesisleri on binlerce Afrikalı kardeşlerimize istihdam imkanı sunuyor. Bugün Afrika’da havalimanlarından tünellere birçok yatırımın altında Türk müteahhitlerinin imzası var. Türk firmaları kıta genelinde toplam değeri 70 milyar doları aşan 1150’den fazla projeyi üstlendiler. Kıta çapındaki yatırımlarımızın değeri de 6 milyar doları aşmış durumda. Bölgeyle toplam ticaretimiz 2003 yılındaki 5.4 milyar dolar seviyesinden 2020 yılı sonunda 25.3 milyar dolara yükseldi. Hedefimiz bu hacmi önce 50 milyar dolara, bilahare 75 milyar dolara taşımak.”

Haberin Devamı

4 ülke daha yolda

Serbest ticaret anlaşmalarının, ikili ticaretin kolaylaştırılmasında oynadığı role dikkat çeken Erdoğan, “Bugün yürürlükte olan 22 anlaşmadan 4’ünü Afrika ülkeleriyle yaptık. Ayrıca 4 farklı Afrika ülkesiyle serbest ticaret anlaşması müzakerelerimiz sürüyor.

Yine bir dizi Afrika ülkesiyle de müzakereleri başlatmayı planlıyoruz. Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması’nın yürürlüğe girme ve uygulama süreçlerini de yakından takip ediyoruz. Türkiye olarak Afrika içi ticaretin geliştirilme çabalarını destekliyor, kıtayla iş yapan firmalarımızı yerelleşme hususunda teşvik ediyoruz.”

Onay sonrası TURKOVAC aşısı

Türkiye’nin tıbbi teçhizat ve malzeme desteğinde bulunduğu devletler arasında 44 Afrika ülkesinin de yer aldığını vurgulayan Erdoğan “Yerli ve milli solunum cihazlarımızın, maske ve tulumların Afrika’nın virüsle mücadelesine yaptığı katkıları görmekten memnuniyet duyuyoruz. Onay aşamalarından sonra TURKOVAC aşımızın da kullanıma girmesiyle aşı meselesinde de örnek bir tutum sergileyeceğiz. Türkiye’nin öncülüğünde Türk Konseyi üyeleriyle birlikte kıta ülkelerine aşı yardımı da yapacağız” dedi.

Afrika’yla hedef 75 milyar dolar

İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Türkiye - Afrika 3. Ekonomi ve İş Forumu’na 45 ülkeden iş insanı katıldı.

Kadın girişimciler fırsat yaratıyor

Haberin Devamı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Afrika’nın, son yıllarda kadın girişimciliğinin en hızlı arttığı kıta olduğunu kaydederek, şunu söyledi:

“Ülkemizde de başarılı girişimci kadınlar iş dünyasında kendi hikayelerini yazıyorlar. Etkili kadın networklerinin gelişimde rolü büyük. Bu ağların etkileşimleri, kadınların iş dünyasında daha fazla yer almasıyla gelecekte daha önemli bir rol oynayacak.

Bugünkü panelimizin güçlü, risk alan ve fark oluşturan Türk ve Afrikalı iş kadınlarımızın hikayelerini birleştirerek, iş birliklerini artırmaları ve ortak girişimde bulunmaları için büyük fırsatlar doğuracağına eminim.”

Olpak şunları da söyledi:

“Afrika kıtasında iş birliklerini artırmak, kıtada daha çok yatırım yapmak için, serbest ticaret anlaşmalarının ve yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşmalarının imzalanması, sanayileşme, tarım, inşaat, tekstil, sağlık  alanlarında iş birliği ve know-how paylaşımı, öncelikli hedeflerimiz arasında. Bu hedeflerle kuracağımız köprülerin kadınlar olmadan kurulması daha zor.”

 

 

Yazarlar