Ekonomi Akbil’de 2.5 trilyon buharlaştı

Akbil’de 2.5 trilyon buharlaştı

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hesap uzmanlarının raporuna göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 1997 - 1999 döneminde 2.6 trilyon liralık Akbil kazancını gizledi

Akbil’de 2.5 trilyon buharlaştı

Akbil’de 2.5 trilyon buharlaştı

Hesap uzmanlarının raporuna göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 1997 - 1999 döneminde 2.6 trilyon liralık Akbil kazancını gizledi

NEDİM ŞENER

Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu tarafından hazırlanan rapora göre İstanbul Büyük Şehir Belediyesi yönetimi, Belbim AŞ tarafından işletilen Akbil (Akıllı Bilet) aracılığı ile 2.6 trilyon liralık hasılatı buharlaştırdı.
Rapora göre, Akbil kontür satış ve tüketim tutarları manipüle edilerek azaltılan 2.6 trilyon liralık hasılat için İstanbul Büyük Şehir Belediye eski Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ali Müfit Gürtuna hakkında "kamu taşıma biletlerinde kalpazanlık" iddiasıyla bir aydan bir seneye kadar ağır hapis ile "dolandırıcılık" suçlarından bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılacak.
Hesap uzmanları Sedat Abdullah Arısoy, Suat Taş, Şerafettin Karakış ve İlker Yıldırım tarafından hazırlanan raporda Erdoğan ve Gürtuna ile birlikte suçlanan diğer bir isim ise Maliye eski müfettişi Mustafa Açıkalın.
Ocak 1997 - Mart 1999 döneminde toplam 2.6 trilyon liralık hasılatın silindiğini tespit eden uzmanlar, raporlarında tek tek incelenen 2 milyon Akbil ile ilgili olarak elde edilen sonuçları da ortaya koydu.

Hayali kayıtlar tutuldu
İncelemede Akbil satış hasılatlarının ve tüketim tutarlarının doğru bir şekilde kayıtlara geçirilmediği tespit edilirken, kurumlar tarafından veri tabanları silinerek, hayali rakamlara göre hakediş ayarlamaları yapıldığı belirlendi.
Hesap uzmanlarının Akbil satış yetkisi verilen İETT, İDO, Ulaşım AŞ ve Belbim yanında sisteme kayıtlı olan ve olmayan ancak satış yapan bayi, kese ve cashboxlar üzerindeki toplam 22 trilyon tane veri üzerinde yaptığı incelemede, Akbil tüketim kayıtlarının ve yükleme bilgilerinin silindiği, hem yükleme hem de tüketim bilgilerinin azaltılarak yok
edildiği tespit edildi. 593 milyar lira Akbil satış hasılat verileri silinip ve manipüle edilirken, 2 trilyon 35 milyar liralık Akbil tüketim harcamasının azaltıldığı belirlendi.

Akıllı bilet hafızasını kaybetmiş!
1- TÜKETİMLER SİLİNDİ
Hesap Uzmanları Kurulu'nun raporuna göre, 217 Akbil'de hiçbir tüketim kaydı olmadan, dönem sonu kontür bakiyesinin, dönem başı kontür bakiyesinden düşük olduğu belirlendi. Bir başka ifadeyle söz konusu Akbil'lerin ay içinde yaptığı harcama işlemleri veri tabanından silindi.
Uzmanlar 100 kontürü bulunan bir Akbil'de, hiçbir tüketim kaydı olmaksızın ay sonunda 50 bakiye görülmesinin bazı tüketim verilerinin bilgi tabanından silinmesi anlamına geldiğini belirtiler.

2- YÜKLEME BİLGİLERİ SİLİNDİ
Bilirkişi tarafından tek tek Akbil'ler üzerinde yapılan inceleme, 26 bin 146 adet Akbil'de, ay boyunca hiç bir kontür yüklemesi görünmemesine rağmen, dönem sonunda kontür bakiyesinin arttığı tespit edildi. Bu durumda söz konusu Akbil'lerin yapılan tüm kontür yüklemelerinin silindiği anlamına geliyor.
Buna ilişkin bilgilere göre, bir akbilde 1000 kontür olarak yapılan yüklemeye rağmen, dönem sonunda 1500 kontür çıkması, 500 kontürlük bilginin veri tabanından silindiğini ortaya koyuyor

3- HEM YÜKLEME HEM DE TÜKETİM BİLGİLERİ SİLİNDİ
18 bin 359 adet Akbil'de hiç bir yükleme kaydı olmaksızın, ay sonu kontür bakiyesi, harcama kayıtlarından fazla düşüldü. Böylece hem yükleme hem de tüketim bilgileri silinerek hasılat gizlendi.

4- YÜKLEME BİLGİLERİ VERİ TABANI SİLİNDİ
7 bin 952 adet Akbil de ay başında sıfır olan kontür bakiyesine rağmen, yüklenmiş olduğu kontürden fazla harcanmış görünerek, negatif bakiyeye geçmesi yoluyla yükleme bilgilerinin veri tabanının bilindiği tespit edildi. Sistem gereği Akbil'lerin negatif kontürle çalışamayacağı bilindiğinden en az, negatif kontür kadar hasılatın gizlendiği belirlendi.

Erdoğan’ın kaderi yine Savaş’ın elinde
Akbil dosyası, Tayyip Erdoğan’ı daha önce hapse gönderen Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş’ın önünde

Sarıyer Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen Akbil soruşturması sonucunda hazırlanan rapor, savcının yazdığı fezleke ile birlikte dava açılması için Yargıtay’a gönderildi.
Kamu kuruluşu olan İstanbul Büyük Şehir Belediyesi hakkında dava açılması için Yargıtay’a gönderilen dosya konusundaki kararı, bir ay sonra görevini Sabih Kanadoğlu’na devredecek olan Başsavcı Vural Savaş verecek.
Böylece Fazilet Partisi’nin kapatılması davasını açan Vural Savaş, şimdi de Recep Tayyip Erdoğan ile Ali Müfit Gürtuna’nın kaderini elinde tutuyor. Vural Savaş, daha önce de Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin verdiği hapis cezasının onaylanması için Yargıtay’a dava açarak Tayyip Erdoğan’ın hapis cezasını yürürlüğe koydurmuştu.

Diğer isimler
Yargıtay, Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Ali Müfit Gürtüna ve eski Maliye müfettişi Mustafa Açıkalın’ın yanında Belbim’de 1997, 1998 ve 1999 yıllarında yönetim kurulu üyeliği yapmış olan şu isimler hakkında da dava açacak:
Erman Tuncer, İdris Naim Şahin, Nihat Macit, Birol Tortop, Şenol Demiröz, Mehmet Duman, Harun karaca, Osman Avcı, Lütfi Aslan ve İsmail Arslan, Mahmet Keskin, Mikail Arslan, Sabri Yalın, Necmi Kadıoğlu, Basri Mete, Ali Rıza Kiremitçi, Cemal Şanlı, Yusuf Beyazıt, Hikmet Zeyveli.

Genel müdürler de yargılanacak
Aynı dönemde Belbim’de Genel Müdür olan Ahmet Rıfat Kazokoğlu ile yardımcıları Sadi Ağır ve Salim Sadıkoğlu’nun da yargılanması isteniyor. Hesap uzmanları tarafından hazırlanan vergi suçu raporunda, belediye başkanları ile yöneticiler hakkında, kamu taşıma biletlerinde kalpazanlık suçu karşılığında bir aydan bir seneneye kadar hapis cezası, elli liradan aşağı olmamak üzere ağır para cezası isteniyor. Dolandırıcılık içinse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.



EKONOMİ