Ekonomi Akdeniz’de lider ülke Türkiye

Akdeniz’de lider ülke Türkiye

25.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye, turizmde 2022’de yeni rekorlara hazırlanırken Akdeniz çanağındaki rakip ülkeleri turizm gelirinde geride bırakmaya hazırlanıyor. Sürdürülebilirlik çalışmalarında da sektörün örnek ülkesi olmaya hazırlanan Türkiye’de 80 tesis Güvenli ve Sürdürülebilir Turizm Sertifikası ön denetiminden geçti.

Akdeniz’de lider ülke Türkiye

DUYGU ERDOĞAN- Dünya turizminin ‘süper ligi’ndeki Türkiye 2022 turizm geliri ile Akdeniz çanağındaki rakip ülkeleri geçmeye hazırlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geleceğin turizminde Türkiye’nin örnek ülke olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Uluslararası 12. Resort Turizm Kongresi ‘Geleceğin Turizmi Turizmin Geleceği’ ana teması ile Antalya’da dün başladı. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (AKTOB) tarafından düzenlenen ve Türkiye’de turizme en çok kredi sağlayan banka olan Denizbank’ın ana sponsorluğunu üstlendiği kongre bugün de devam ediyor.

Mehmet Nuri Ersoy, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada 2022 yılı turizm hedeflerinin yukarı yönlü revize edildiğini hatırlattı. 2022 yılına başlarken 42 milyon turist 35 milyar dolar turizm geliri öngörüsüyle yola çıkıldığını anımsatan Ersoy, ilk revizenin temmuzda 47 milyon turist, 37 milyar dolar turizm geliri olarak yapıldığını, son revizenin ise ekimde 50 milyon turist, 44 milyar dolar turizm geliri olarak öngörüldüğünü ifade etti. Bakan Ersoy, “2022 yılı sona erdiğinde bu sayıları da geçtiğimizi göreceğiz” dedi. Bu sayede turizmin rekorlar yılı olan 2019’u kişi sayısında başa baş, turizm gelirinde ise çok üzerinde geçileceğini anlatan Ersoy, “Biz Türkiye olarak artık süper ligdeyiz. Hedeflerimize uygun şekilde ilerliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Akdeniz’de lider ülke Türkiye

Rakipleri geçti

Turizm sektörünün en önemli verilerinden olan kişibaşı gecelik gelirde de artış sağlandığını belirten Ersoy, 2022 ortalamasının 90 dolar seviyesine geldiğini söyledi.

İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerin Akdeniz çanağında rakipleri olduğunu belirten Ersoy, şöyle konuştu: “2019-2022 yıllarının 7 aylık verilerini kıyasladığımız zaman İspanya turist sayısında yüzde 18 geride, İtalya yüzde 29, Yunanistan yüzde 12 geride. Türkiye ise yılsonu beklentimiz eksi 3 ile tamamlayacak. Gelire bakıldığında ise İspanya yüzde 6 geride, İtalya yüzde 13 geride, Yunanistan yüzde 4 gerideyken biz 7 aylık veride 2019’a göre yüzde 14 artıdayız. İnşallah yılsonunu yüzde 18 artı ile kapatacağız.”

Sürdürülebilirlik odakta

Sürdürülebilir turizm çalışmalarının sektörün dünya çapında odağı olduğuna dikkat çeken Bakan Ersoy, Güvenli Turizm Sertifikasyon programının artık Güvenli ve Sürdürülebilir Turizm Sertifikasyonu olarak uygulanacağını, tüm turizm tesislerinin buna uyum için hareket etme çağrısını yineledi. Ersoy, “Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) ile Uluslararası Sürdürülebilirlik Turizm Programı geliştirmek için anlaştık. Dünyada hükümet nezdinde bunu yapan ilk ülke olduk. Toplamda 42 kriterden oluşan 3 aşamalı bu programın 2030’a kadar tamamlanması gerekiyor. Bugüne kadar 80 tesis ön denetimden geçerken, 27 tesis sertifika almaya hak kazandı” dedi.

Haberin Devamı

 ‘Yeni yüzyıla hazırlanmalıyız’

AKTOB Başkanı Erkan Yağcı Türkiye’nin 50 milyon turist sayısını aşmaya hazırlandığı 2022 yılında Antalya’nın da yıl genelinde 13.5 milyon yabancı turiste ulaşacağını öngördüklerini, yabancı turist sayısında 20 milyon hedefine ilerlediklerini söyledi. Yağcı, Türkiye’nin 2022 yılında, 2019 yılı sayılarını aşan tek Akdeniz ülkesi olduğunu vurgularken, Cumhuriyet’in yüzüncü yılındaki birikim ve deneyimlerle ikinci yüzyılına turizm sektörünün hazırlanması gerektiğini ifade etti. Yağcı, “Bu yeni yüzyıla yeni bir turizm senaryosu ile girmeliyiz; senaryomuz; insan kaynağı, çevre, yerel yönetim ve yapay zekayı odak almalıdır” dedi.

Haberin Devamı

Akdeniz’de lider ülke Türkiye

“Türkiye’nin petrolü turizmdir”

Dünyanın zor bir süreçten geçtiği bir dönemde turizmin birleştirici gücü ve ekonomilere etkisine dikkat çeken DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, turizm ekonomisinin gelecek 10 yılda küresel ekonomiden çok daha hızlı, yıllık yüzde 5.8 büyüyerek 14.6 trilyon dolara ulaşmasının, bu sürede 128 milyon yeni istihdam oluşturmasının beklendiğini söyledi. Türkiye’nin dünyanın en büyük turizm merkezlerinden olarak 45 milyar dolarlık bir turizm gelirine yaklaşarak, dış açığın azaltılmasında önemli bir döviz girişi sağladığını söyledi. ‘Turizm Türkiye’nin petrolü’ diyen Ateş, turizm verilerinin sektörün katkısını çok iyi gösterdiğini ifade etti.

Turizm sektörü finansmanında DenizBank’ın rolünün büyük olduğunu hatırlatan Ateş, “DenizBank turizm sektöründe lider özel banka. Yüzde 17 turizm kredisi payı ile lider bankayız. Sadece büyük firmalar değil, KOBİ’lere, küçük otel, restoran, işletmeler tedarikçilere destek oluyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

DenizBank’ın turizm paydaşlarının beklentilerini alarak her yıl sektörün nabzını tuttuğunu anlatan Hakan Ateş, şu sonuç ve beklentilere ulaştıklarını söyledi:

“Ciro üzerinden ödenen yüzde 2’lik Konaklama Vergisi Ocak 2023’e ertelenmişti. Sektör konaklama vergisinin Ocak 2025’e ertelenmesini talep ediyor. Rekabette tur operatörlerine geçmiş dönemde yapılan uçak / koltuk başına yakıt desteği gibi teşvik edici önlemlerin tekrar uygulanması bekleniyor. Kış döneminde istihdamın devamlılığı amacıyla birtakım SGK teşvikleri /destekleri sunulması isteniyor. Yetişmiş personelin istihdamı konusunda sıkıntı yaşanıyor. Ülkemize döviz geliri yaratan turizm firmaları için Exim ve Merkez Bankası reeskont kredilerine yönelik limit artışı sağlanması bekleniyor.”