Ekonomi Akdeniz'in ilk bilim merkezi hizmete girdi

Akdeniz'in ilk bilim merkezi hizmete girdi

01.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin en büyük, Akdeniz'in ise ilk bilim merkezi Antalya Bilim Merkezi'ni açtı.

Akdenizin ilk bilim merkezi hizmete girdi

 Kepez Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Antalya Bilim Merkezi ve Bilim Festivali'nin açılışı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Antalya Vali Yardımcısı Yalçın Sezgin, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, kamu kurum ve kuruluşları ile STK'ların temsilcileri ve davetlilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Açılışta konuşan Bakan Mustafa Varank, Antalya'nın tarım, turizm ve diplomasinin yanı sıra bilimin de başkenti olacağını ifade ederek, "Türkiye'de 6 ilde bilim merkezi var. 3 ilde kurma çalışmaları devam ediyor. 7'nci şehir olan Antalya'ya Türkiye'nin en büyük Akdeniz'in ise tek bilim merkezini kuruyoruz. Gençlerimiz gözlem yaparak, dokunarak keşfedecek. Küçük yaşta merak duygusunu geliştirecek. Burası yalnızca gençlerimize değil herkese hitap edecek" dedi.

Gençleri destekleyici projelere de destek verdiklerini belirten Bakan Mustafa Varank, bu yıl TÜBİTAK aracılığıyla star-stajyer programında 2 bin 300 öğrenciye burs vereceklerini söyledi.

Donanımlı laboratuvarlar

Antalya Bilim Merkezi Dokumapark’ta TÜBİTAK iş birliğiyle 12 bin 500 metrekare alana kuruldu. Antalya Bilim Merkezi’nde matematik atölyesi, robotik kodlama ve yazılım, fen bilimleri atölyesi, ahşap tasarım atölyesi, STEAM atölyesi, biyoloji kimya atölyeleri ile bilimsel çalışmaları destekleyecek donanımlı laboratuvarlar bulunuyor. Sanal gerçeklik uygulamaları, bilimsel ve teknoloji buluşlarının yapılabileceği eğitim ortamları, teknolojik aletlerin çalışma prensiplerinin uygulamalı olarak öğretildiği atölyeler, tüm yaş grubuna hitap eden sergi salonları, bilim ve sanatın bir arada yürütülebileceği STEM+A atölyeleri yer alıyor. Akdeniz’in tarih, biyoloji, tarım ve diğer tüm özelliklerinin yansıtıldığı sergi salonları, eğitim ortamları, deney düzeneklerinin yer aldığı salonlar, özel tasarım galeriler, bilimsel gösteri ve söyleşilerin yapılacağı çok amaçlı salonlar da bulunuyor.