Haliç Metro Geçiş Köprüsü ve Yenikapı metro istasyonunun 15 Şubat 2014'te dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla hizmete açılmasının ardından bugün İstanbul’un raylı sistemine bir halka daha ekleniyor. Havalimanı, Marmaray ve Hacıosman metrosunu birbirine bağlayan Aksaray- Yenikapı metro hattı Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı törenle hizmete açılıyor.
81 DAKİKAYA İNİYOR
Aksaray- Yenikapı bağlantısı ile Atatürk Havalimanı’ndan gelen bir yolcu, Yenikapı’dan Marmaray’la Kadıköy - Kartal metrosuna 81 dakikada ulaşabilecek. Anadolu ve Avrupa yakasındaki raylı ulaşımı birleştiren Aksaray- Yenikapı metro hattı ile yolcular Yenikapı'dan metro ile Taksim, Levent, Mecidiyeköy, Maslak ve Hacıosman'a da kolay bir şekilde ulaşabilecek. 700 metre uzunluğundaki Aksaray- Yenikapı hattı, Atatürk Havalimanı, Bağcılar, Başakşehir ve Olimpiyat Stadı’nı Yenikapı’ya bağlarken aynı zamanda Aksaray, Otogar, havalimanı, Marmaray ve İDO’nun da yolcu aktarma noktası oluyor.
İŞTE YENİ ULAŞIM SÜRELERİ
Aksaray- Yenikapı metro hattı ile İstanbullular, Kartal’dan Atatürk Havalimanı’na 81 dakikaya, Yenikapı’dan Atatürk Havalimanı’na 36 dakikaya, Yenikapı’dan Olimpiyat Stadı’na 39 dakikaya, Taksim’den Atatürk Havalimanı’na 43, 5 dakikaya, Mahmutbey’den Üsküdar’a 44, 5 dakikaya, Başakşehir’den Taksim’e 55, 5 dakikaya, Bağcılar’dan Mecidiyeköy’e 41 dakikaya, Üsküdar’dan Atatürk Havalimanı’na 45 dakikaya, Bağcılar‘dan Kadıköy’e ise 45, 5 dakikaya ulaşabilecek.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle;
--Asırlarca biz Kudüs'e gözümüzün nuru gibi baktık. Çünkü İstanbul'da Kudüs ruhu vardır, Küdüs'te İstanbul'un izleri vardır. Bu bağı hiç kimse çözemez.
-Buraya gelirken, sabahleyin evden çıkıp Bahçelievler Kongresi'ne giderken tekrar Sayın Halid Meşal ile görüştüm. Dün de Filistin
Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmüştüm. Onlara sizlerin selamını ilettim ve dedim ki 'Bilim ki her bir İstanbullu, her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bugün yüreğiyle zihniyle duasıyla Kudüs'un, Mescid-i Aksa'nın yanındadır ve olacaktır'. Onlar da dediler ki 'Bundan hiç şüphemiz yok. En zor zamanlarımızda nasıl Türkiye'yi yanımızda hissetmişsek, en zor zamanlarımızda bundan sonra da her bir Türk kardeşimizin yüreğinin bizimle attığından hiç bir şüphemiz yok"
-Kudüs'ün her taşının biz hizmetkarıyız. Kudüs'ü yıkmak isteyenler tahrip etmek isteyenler bilsin ki bizim için Mescid-i Aksa ile Kabe arasında bir fark yoktur. Bizim için İstanbul'un ve Kudüs'ün kaderi aynıdır.
-Bugün devreye girecek olan proje özel bir yere sahip.
Son 10 yılda 141 km raylı sistem hattı yapıldı.
"İSTANBULLULARIN MAKUS TARİHİ AK PARTİ DÖNEMİNDE DEĞİŞTİ"
Açılışı yapılan metro hattını önemine de değinen Davutoğlu, “Eskiler bu Aksaray’ı bilirler. Aksaray’ın her bir köşesinden İstanbul’un semtlerine minibüsle kalkardı. İnsanların üst üste gittiği minibüsler. Çamurlu yollardan geçilirdi. Nerede duracağı belli olmazdı. Oturacak yer bulamazdınız. Çünkü ulaşım meselesi büyüyen İstanbul’a hitap edecek şekilde tanzim edilmemişti. Minibüs, otobüs bulmak bir sıkıntı, içine bindikten sonra seyahat etmek işkenceydi. İstanbulluların bu makus tarihi Ak parti iktidarı döneminde değişti. Hem yerin üstünde etkin ulaşım hatları oluşturuldu, hem de yerin altında yeni hatlar inşa edildi. Son on yılda metro hattı 141 kilometre çıktı. 2019’a kadar 430 kilometreye çıkacak” şeklinde konuştu.
"YOLLARIN GENİŞLETİLMESİNE DEĞİL, YERİN ALTINA ALINMASINA İHTİYAÇ VAR"
Davutoğlu, İstanbul’da tarihi semtlerin korunması için ulaşımın yerin altına inmesinin şart olduğunu da vurgulayarak, “1950’lerden itibaren yüzlerce külliye, tarihi eserler yıkılmak zorunda kaldı. Hala elimizde bu yollar açılırken yıkılmış olan camileri, hamamların listesi var. O yıllarda metro hizmeti küçük de olsa başlamış olsaydı, ki dünyadaki ilk metrolaradan bir Tüneldir, bu eserlerin çoğu yıkılmak zorunda kalmazdı. Büyüyen İstanbul’da yolları daha da genişletmeye ihtiyaç yok. O yolları ne kadar geliştirirseniz İstanbul’u o kadar yok ederseniz. O yolların yolun altına çekmeye ihtiyaç var. Metro hizmetleri temelde tarihi ve kültürü koruyan hizmetler” ifadelerini kullandı.
"KARTAL - HAVALİMANI 81 DAKİKA"
Davutoğlu Aksaray-Yenikapı hattı ile İstanbul’daki bütün raylı sistemin birbirine bağlandığını anlatarak şunları söyledi:
“Kartal’dan Yenikapı’ya gelen birisi yerin altından Aksaray’a, oradan da Havalimanı’na kadar yerin üstüne çıkmadan geçecek. Aynı şekilde buradan Taksim ve Hacıosman’a kadar gidebilecek. Öylesine büyük bir devrim ki bu hayatımızı kolaylaştırıyor, tarihimizi zenginleştiriyor. Yenikapı - Taksim arası 7.5 dakikaya, Yenikapı-Hacıosman arası 33 dakikaya, Aksaray - Üsküdar arası 10 dakikaya, Aksaray-Kadıköy arası 17 dakikaya, Aksaray-Kartal arası 45 dakikaya iniyor. Feribotla Yenikapı’ya gelen birisi Atatürk Havalimanı’na 36 dakikada gidebilecek. En uzun Kartal -Atatürk Havalimanı arası 81 dakikada ulaşılır hale gelecek. Tüm bunlar İstanbulluların hayatını kolaylaştırmak için. Biz bu rüyaları gerçekleştirerek tarihe de hizmet ediyoruz. Bu inşaat sırasın 50 bin arkeolojik parça yeryüzüne çıktı. Yerin altında gizli hazineler 8 bin 500 yıla giden gizli hazineler insanların önüne getiriliyor. Ayrıca İstanbullular çok daha rahat seyahat eder hale getiriliyor.”
NE ALEVİLERE, NE KÜRTLERE, NE MHP'Yİ OLUŞTURAN FİKRİ KADROLARA...
-Biz bir daha bu topraklarda ne Dersim gibi olaylarla Alevilere ne diğer bazı uygulamalarla Kürtlere veya başkalarına ne de 3 Mayıs 1944'te yaşandığı şekilde bugünkü MHP'yi oluşturan fikri kadrolara o dönemde yapılan, ne de solcu diye bilinenlere yapılanlara, Nazım Hikmet'e ve diğerlerine ama en önemlisi de halkın değerlerini savundu diye bu topraklarda tahkir edilen Müslümanlara, Hristiyanlara, Alevilere, Sünnilere kimlere olursa olsun yapılan zulme hep karşı çıktık, karşı çıkacağız
BAŞBAKAN ÜCRETİNİ ÖDEYİP BİNDİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Aksaray- Yenikapı metrosuna İstanbul kartını okutup turnikeden girdi ancak protokolün arkasındaki kalabalık aynı hazırlıkta değildi. Onlarca kişi turnikelerden atlayarak geçti.