Ekonomi ‘Aldı, götürdü’ söylemi yanlış

‘Aldı, götürdü’ söylemi yanlış

18.10.2008 - 00:46 | Son Güncellenme:

ING Bank Türkiye CEO’su Hakan Eminsoy, yabancı bankaların Türkiye’nin kaynaklarını yurtdışına götürdüğü yönünde iddialar bulunduğunu belirterek, yabancı bankaların kaynak getirdiklerini ancak tam tersi bir intiba olduğunu bildirdi

‘Aldı, götürdü’ söylemi yanlış

Hollandalı ING bir süre önce Oyakbank’ı satın alarak Türkiye’de faaliyetlerine başlamıştı.
Eminsoy, ING’den sağlanan sermaye ile Türkiye’deki bankanın kaynak yapısının güçlendiğini, 460 milyon YTL’lik nakit sermaye artışı yapıldığını, fonlamanın eylül itibariyle 922 milyon dolara ulaştığını anlattı.

‘Tanım netleşsin’
“Yabancı bankalar, Türkiye’nin kaynaklarını yurtdışına götürüyorlar, kendi hissedarlarına zor durumlarını desteklemek için para götürmek durumunda olabilirler” yönündeki iddiaların dayanaksız olduğunu kaydeden Eminsoy şunları söyledi:
“Kendi bankam açısından böyle bir şey yok. Türkiye’deki diğer yabancı bankalar da Türkiye’ye kaynak getirmiş, fon getirmişlerdir, giden bir kaynağın olduğunu iddia etmek bence abestir.
Aldı parayı götürdü’... Böyle bir şey yok. Kurallar zaten Bankacılık Kanunu ve yönetmeliklerle belirlenmiş. Türk bankalarına güvenli deniyor. Bundan vatandaş nezdinde ismi Türk olanlar anlaşılabiliyor. Milli banka, yabancı banka ne demek. Bunlar netleştirilmeli. Kanunda sonunda AŞ olanlar Türk bankasıdır.”