Ekonomi ‘Altın değerlenecek’

‘Altın değerlenecek’

25.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fatma Melek (Akbank Başekonomisti): Piyasalar genel anlamda bir riskten kaçınma eğilimine girdi.

‘Altın değerlenecek’

Genel olarak güvenli liman olarak görülen para birimleri değer kazanırken, riskli aktiflerde satış dalgası var. ABD 10 yıllık faizleri, petrol fiyatlarında sert gerilemeler ve altın fiyatlarında ise sert yükseliş var. Dolar/TL ve TL cinsi aktiflerde de değer kayıpları, tahvil getirilerinde hızlı artışlar gördük.
İngiltere yeni bir belirsizlik ortamında. Global piyasalarda devam edecek bu volatilite, TL cinsi aktiflerde de kayıpların bir süre daha devam etmesini sağlayabilir. Emtia ve petrol fiyatları için bu olumsuz bir volatilite şoku, pozisyonların azaltılmasını tetikleyebilecek nitelikte. Altın da ek değer kazanma potansiyeline sahip. Petrol muhtemelen son dönemde yaşadığı hızlı artışları bir miktar geri verebilir. 45$’-50 $ bandında bir seyir izleyebilir.
Bu yaşanan olgunun orta uzun vadeli etkilerini ise bundan sonra atılacak politika adımları şekillendiriyor olacak. Ancak bu noktada kısa vadede gelişmiş ülke merkez bankalarının etkin likidite yönetimi ile orta vadede ise beklentilerin de nasıl şekilleneceğine paralel olarak daha temkinli ve destekleyici para politikalarıyla, taşınan küresel ekonomik risklerin oldukça azaltılması mümkün.”