Ekonomi Altın fiyatı son bir ayın en yükseğinde

Altın fiyatı son bir ayın en yükseğinde

13.01.2014 - 10:22 | Son Güncellenme:

Geçen haftanın son işlem gününde ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin çok altında artış göstermesinden destek bulan altının ons fiyatı, yeni haftaya da yükselişle başladı ve 12 Aralık 2013'ten bu yana en yüksek seviye olan 1.254,21 doları gördü.

Altın fiyatı son bir ayın en yükseğinde

Geçen haftanın ikinci yarısında gördüğü 1.218 dolar seviyesinden tepki alışlarıyla toparlamaya çalışan altının ons fiyatı, ABD verilerinden destek bularak yükselişe geçmiş ve haftayı 1.248,48 dolardan tamamlamıştı. Bu haftaya da yükselişle başlayarak son bir ayın en yüksek seviyesini gören altının onsu şu dakikalarda 1.250 dolar seviyelerinde dengelendi.

Haberin Devamı

AA muhabirine konuya ilişkin açıklamada bulunan Garanti Bankası Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Alper Kalyoncu, ABD ekonomisinde istihdam artışının beklentileri karşılamadığı ve Amerika'da faiz artışının daha geç olabileceği beklentisinin kısa vadede altın fiyatları üzerinde pozitif etki oluşturabileceğini söyledi.

Şubat ayı ABD işsizlik verilerinin önemine dikkati çeken Kalyoncu, "Eğer şubat ayında da aynı şekilde bir iyileşme görülmezse altın fiyatlarında artış olabilir. Ancak tam tersi gerçekleşirse yani şubat verisi iyi gelirse, gelen kötü veri geçici olarak algılanır ve altın fiyatı düşüşünü devam ettirir. Şubat ayı istihdam verileri açıklanana kadar altının onsunun 1.200 - 1.270 dolar aralığında olacağını düşünüyorum. Çok yukarı gidebileceğini zannetmiyorum" değerlendirmesini yaptı. Kalyoncu, altının onsunun 1.220 doların altında alış, 1.270 doların üzerinde de satış için en uygun seviye olabileceğini, yön için şubat ayı verilerinin bekleneceğini, orta vadeli trend açısından bu verilerin önemli olacağını vurguladı.

Haberin Devamı

"Altının onsunda 1.230 dolar üzerinde hedef 1.270 dolar"

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan da altının son günlerdeki artışıyla yakın dönemin en sert yükselişlerinden birini yaptığını belirterek, altının onsunun 1.182 dolardan 1.254 dolara kadar yükselmesinin ardından gelen satışlarla 1.240 dolar seviyelerinde dengelendiğini ifade etti. Altının onsunda 1.230 dolar seviyesi üzerinde hedefin 1.270 dolar olarak göründüğüne işaret eden Doğan, şunları aktardı:

"Altının onsunda 1.270 dolar şuan için takip ettiğimiz en önemli direnç konumunda. Bu nedenle bu direncin aşılmasının çok kolay olmayacağını düşünüyoruz. Bu noktada altının onsunda 1.270 dolar üzerinde makul bir 'stop loss' bulundurmak kaydıyla yükselişlerin aşağı yönlü pozisyon alımı için kullanılabileceğini düşünüyoruz. Altında, son haftaların en sert yükselişlerinden biri yaşanmış olsa da teknik olarak hala düşen trend içinde olduğumuzu unutmamak gerekiyor. Bu trend içinde kalındığı sürece de yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilmeye devam edilmeli."

Haberin Devamı

"Altında teknik eğilim yukarı yönlü olmakla beraber ABD TÜFE verisi trend üzerinde etkili olabilir"

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut ise cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin 197 bin seviyesinin üzerinde açıklanması beklenirken, yoğun kış koşulları ve tatiller nedeniyle 74 bin olarak gerçekleştiğini hatırlattı. İşsizlik oranının ise iş gücü katılım oranındaki düşüşe bağlı olarak beklenti olan yüzde 7,00 seviyesinin aşağısında, yüzde 6,7 olarak gerçekleştiğini anımsatan Karabulut, ocak ayında da yoğun kış koşulları etkisinin istihdam verilerini etkilemeye devam edebileceğini söyledi. Karabulut, bu hafta ekonomik gündem incelendiğinde ABD tarafında enflasyon verisinin altın üzerinde belirleyici olacağı öngörüsünde bulunarak, şunları kaydetti:

"Altın EFT'lerindeki fon çıkışlarının hala devam ettiği gözleniyor. Bu yüzden fiziki talep açıklamaları dikkatle takip edilmeli. Teknik açıdan ise altının onsunun, geçen hafta içinde yaşadığı gerilemelerde 1.223 dolar seviyesinden destek bulduğu görüldü. Bu hafta altının onsunun 1.245 dolar seviyesinin üzerinde tutunmaya devam etmesi halinde 1.255 dolar ve 1.265 dolar seviyeleri gündeme gelebilir. Beklenenden yüksek gelebilecek ABD TÜFE verisinin de yardımıyla görülebilecek gerilemelerde ise 1.245 dolar desteğinin aşağı yönlü kırılması durumunda 1.223 dolar ve 1.210 dolar destekleri test edilebilir. Altında kısa vadeli teknik eğilim yukarı yönlü olmakla beraber ABD enflasyon verileri trend üzerinde etkili olabileceğinden dikkatle izlenmelidir."

Haberin Devamı

Peki dış piyasadaki bu tablo içeriye, altın fiyatlarına nasıl yansıdı?

24 Ayar Külçe Altın (Gr): 86 TL

Cumhuriyet Ata Lira: 578 TL

22 Ayar Bilezik (Gr): 84 TL

Lira Tam Ziynet: Bugün satış: 567 TL

Yarım Ziynet: Bugün satış: 284 TL

Çeyrek Ziynet: Sabah satış: 142 TL

1.248,90% 0,18