Ekonomi Altın fiyatları yönünü değiştirdi... Gram altın 1000 lira olur mu?

Altın fiyatları yönünü değiştirdi... Gram altın 1000 lira olur mu?

19.05.2022 - 15:46 | Son Güncellenme:

Dünya çapında artan enflasyonun küresel çapta ekonomik durgunluğa yol açacağı yönündeki endişelerin artması, ABD'den başlayarak dünya borsalarında sert düşüşlere neden oldu. Hal böyle olunca dolardaki küresel güçlenmenin yavaşlamasıyla altının ons fiyatı 1.830 dolara kadar çıktı. Peki gram altında 1000 lira seviyesi görülür mü?

Altın fiyatları yönünü değiştirdi... Gram altın 1000 lira olur mu

Dolar ve ABD varlıklarındaki yükselişin hızını kesmesiyle altın fiyatlarında yükseliş yaşandı. Altının ons fiyatı önceki gün 1.800 doların altını görerek 3 ayın en düşük seviyesine gerilemişti. Bugün ise 1830 dolar seviyesine kadar çıktı. Peki gram altında 1000 lira seviyesi görülür mü? İşte detaylar...

Haberin Devamı

ABD'de teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq endeksi dün yüzde 4,7 düştü. Düşüş oranı, ABD'nin en büyük şirketlerinin çoğunun yer aldığı S&P 500 endeksinde yüzde 4'ü, Dow Jones endeksinde yüzde 3,5'i aştı. ABD borsalarında 2020'den bu yana bir günde bu oranda sert bir düşüş görülmemişti.

Asya borsalarında da benzer bir trend görüldü. Bugün Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,3, Japonya'nın gösterge endeksi Nikkei ise yüzde 1,8 düştü.

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener olası senaryoları anlattı: "Altın fiyatları ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 50 baz puanlık faiz artışı sonrası 1800 doların altını görmüştü. Aynı zamanda Fed’in bundan sonraki süreçte yeni toplantılarda da faiz artıracağı beklentisi aslında altın fiyatlarının 1950-1960 dolar seviyelerinden 1800 dolara gerilemesine neden oldu.

Haberin Devamı

FED'İN FAİZ ARTIŞI...

Ons altında gerilemenin sebebi Fed’in faiz artıracağı beklentisiydi. Rusya, Ukrayna savaşının devam ediyor olması kısmi de olsa ons altının 1800 doların altına inmesini engelledi. Daha sonraki süreçte Fed’in 50 baz puanlık faiz artışı, dolar endeksinin 105 seviyelerine ulaşmasına neden oldu. Bu doların hem gelişmiş ülke para birimleri karşısında hem de gelişen ülke para birimleri karşısında değerini hızlı bir şekilde artırmasına yol açtı. Bu artış Türkiye piyasalarında dolar/TL kurunu da hızlı şekilde yukarı taşıdı.

Aslında şu anda Türkiye’deki dolar kurundaki artışın ana nedeni ABD’deki faiz artışı sonrası doların tüm dünyada güçleniyor olmasıdır. Ancak sadece dolar endeksine bu durumu bağlamak da yeterli değildir. Aynı zamanda içerideki dinamikler, büyüme rakamları, bütçe açığı ve cari açıkla ilgili gelen rakamlar önümüzdeki süreç içerisinde de TCMB’den bir faiz artırımı beklenmemesi yeniden dolar/TL kurunu yukarı seviyelere taşıdı.

Aslında yıllık düzeyde Türkiye’de son açıklanan 69.9’luk enflasyon rakamlarına göre dolar kurunun normal olduğunu söylemek mümkündür. Bir taraftan dolar endeksi güçlenip diğer tarafta Türkiye’de enflasyon rakamları hala yukarı giderken dolar/TL’nin yükselmesi normal gözükmektedir.

Haberin Devamı

Enflasyon ve dolar endeksine rağmen gelecek enflasyon verileri açısından dolar/TL kurunun tıpkı 20 Aralık 2021 tarihinden bu yana olduğu gibi daha stabil olması ekonominin lehine olacaktır. Diğer taraftan ons bazında altın 1800 dolar seviyelerine gelmesine rağmen. Dolar/TL kurundan dolayı gram altının fiyatı 900 TL’nin altına gevşememiştir.

Son olarak 1800’lü seviyelerden 1830 dolara gelmesi gram olarak altının yeniden 940 liraya gelmesine sebep olmuştur. Küresel piyasalarda altın çok büyük değer kazanmamasına rağmen dolar kurunun yukarı taşınması gram altının en büyük belirleyicisidir.

1000 LİRA SEVİYELERİ GÖRÜLÜR MÜ?

Gram altında yeniden 1000 TL seviyelerinin görülmesi dolar endeksinin bundan sonraki süreçte nasıl şekilleneceği ile alakalıdır. Yani yeniden dolar/TL kurunun yukarı taşınması gram altında da 1000’li seviyelerin görülmesini sağlayabilecektir.

Çok muhtemeldir ki ABD’de 50 baz puanlık faiz artışı bekleniyor. Fed’den faiz artışlarının devamı beklendiği sürece ons olarak altının 1950 dolar seviyelerinin üzerine çıkması kısa vadede mümkün gözükmemektedir. Ancak Rusya, Ukrayna savaşıyla ilgili gerilimin tırmanması altının ons fiyatını 1950 doların üzerine taşıyabilecektir. Bu durumda da gram altın 1000 lirayı aşacaktır."