Ekonomi Altın fiyatlarında tüm zamanların rekoru! Fiyatlar daha fazla yükselir mi? Rakam verildi

Altın fiyatlarında tüm zamanların rekoru! Fiyatlar daha fazla yükselir mi? Rakam verildi

02.12.2023 - 07:56 | Son Güncellenme:

Altın fiyatlarında yaşanan fiyat hareketliliği nedeniyle gram altın bu hafta zirveyi test etti. Ons altın 2000 dolar seviyesinin üzerine çıktı. Peki altında yükseliş devam eder mi? İşte detaylar...

Altın fiyatlarında tüm zamanların rekoru Fiyatlar daha fazla yükselir mi Rakam verildi

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) önümüzdeki yıl faiz indirimine gideceğine yönelik beklentilerin kuvvetlenmesi ile birlikte altın fiyatları bu hafta rekor seviyeleri test etti.

Haberin Devamı

Özellikle Fed yetkililerinden yapılan açıklamalarda aralık ayında faizin sabit tutulacağına yönelik sinyaller geldi. Bu gelişme ile birlikte çarşamba günü ons altın 6 ayın zirvesini gördü. Ons altın 2052 dolar seviyesine kadar yükseliş gösterdi. Peki altında yükseliş devam eder mi? 

IKON Menkul yapılan altın analizinde şu ifadelere yer verildi: "Dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizi toparlandıkça sarı metal tarafındaki baskının devam ettiğini görmekteyiz. Ancak hafta başından bu yana test ettiği 2035 desteğini henüz kırmadı. Dört saatlik mumlar kapandıkça adım adım 1933’den gelen kısa vadeli uptrend bölgesine doğru ilerliyor. 2035 ve/veya bu uptrend kırılırsa kar satışları güçlenerek devam edebilir. Bu durumda bir sonraki ana desteğimiz olarak 2005 seviyesini izliyor olacağız.

Haberin Devamı

Olası toparlanmalarda gün içi ana direnç 2048 seviyesidir.

Destekler: 2035 – 2022 – 2005

Dirençler: 2048 – 2077 – 2120

DOLAR KURU HAKKINDA 

Dolar kuru, Ağustos ayı ortasından bu yana 8 günlük ortalamanın altında günlük mum kapanışını neredeyse hiç yapmadı ve fiyatlamalar bu ortalama üzerinden uptrend şeklinde devam ediyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin hali hazırda B olan notumuzu durağandan pozitife döndürmesi kur üzerinde bir etki yaratmadı ve fiyatlar 8 günlük ortalama üzerinde sürüyor. USDTRY kuru bugün 28.91 seviyesinde devam ediyor. Esasında not görünüm güncellemesinin kur üzerinde direkt olarak etki etmesini beklemek yanlış olabilir. Türkiye’nin ekonomi politikaları normalleştikçe zaman içinde döviz kurunun uptrendi yavaşlayıp son bulabilir ancak bunun için daha atılması gereken çok adım ve süreç vardır.

Destekler: 28.84 – 28.40 – 27.20

Dirençler: 28.92 – 30.25 – 32.20"

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Fed’in toplantı tutanaklarının yayımlanmasından sonra makro veri setinin de bunu teyit etmesi ve faiz indirimlerine yönelik yorumların Fed yetkililerinden duymaya başlamamızın etkisiyle ons altında yükseliş hareketinin devam ettiğini gördük. Buna ek olarak düşen tahvil getirileri ve dolar endeksinde 3 haftalık düşüşün ardından 102’li seviyelerin görülmesi altında katalist etki yaratan diğer unsurlar olduğu kanısındayız.

Haberin Devamı

GRAM ALTIN İÇİN YENİ DESTEK VE DİRENÇ SEVİYELERİ NELER?

Gram altında gün içi işlemlerde 1895 TL desteğinin çalıştığını söyleyebiliriz. Bu seviye üzerinde gelebilecek toparlanma hareketlerinde 1905 TL direnci hedeflenebilir. 1905 TL üzerindeki fiyat oluşumlarında ise 2000 TL direncine doğru yükseliş hareketini takip edebiliriz.

ALTIN DAHA DA YÜKSELİR Mİ?

Fed’in faiz indirimlerine yönelik beklentilerin gelişmesi ve içeride OVP’de öngörüldüğü gibi dolarda yükselişin gerçekleşmesi halinde gram altında yeni seviyeleri konuşabiliriz. Bu tablonun bozulmaması halinde ve teknik seviyelerin gözetilerek altında alımlar yapılabileceği görüşündeyiz."