13.01.2011 - 02:47 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, ÖTV sorununun çözülmesinin ardından Altınbaş mücevher grubunda halka arz çalışmalarına başlayacaklarını söyledi. 2010 yılı faaliyetleri ve önümüzdeki dönem hedeflerine ilişkin düzenlenen toplantıda, mücevher grubunda halka arzla ilgili planlarının devam ettiğini söyleyen Altınbaş şöyle devam etti:
“Torba yasada çıkmayabilir ama sektörün halka açılabilmesi için mutlaka bu ÖTV sorunun çözülmesi gerek. Prlantanın yüzde 20 gibi yüksek bir oranla vergilendirilmesi... Sektörün normal şekilde çalışması için ÖTV düşürülmeli. Bizim halka açılmamız biraz da bu ÖTV’nin çözülmesine bağlı. Görüşmelerimiz devam ediyor. Sektör artık hammaddesini normal şartlarda, dünya ölçeğinde getirirse o zaman halka açacağız. Sektörün gelişmesine engel oluyor. ÖTV sorununun çözülmesi herhalde seçimden sonraya kalır. (ÖTV) Sorunun 2011 sonu gibi çözüleceğini düşünüyoruz. Ondan sonra halka arz çalışmalarımız başlayacak.”
Şu anda mücevhere dönüşmemiş halde ithal edilen kıymetli taşlara yüzde 20 ÖTV uygulanıyor.
Türkiye ilk 5’te
İmam Altınbaş, Türkiye’de pırlanta ve mücevher pazarının yılda ortalama yüzde 20 civarında büyüdüğünü ve dünya mücevher sektöründe Türkiye’nin ilk 5’e girdiğini söyledi.
İmam Altınbaş, altın fiyatlarındaki yükselişi değerlendirirken, 2011 yılında altının şimdiki olduğu yerden çok yukarı gideceğini düşünmediğini söyledi.
Altınbaş Mücevherat Genel Müdürü Atilla Keskin ise 2010’da zor piyasa koşullarında yüzde 30 büyüdüklerini belirterek, “Altınbaş mücevherat grubu olarak Türkiye’de ve dünyada yaklaşık 320 milyon dolar ciro ile 2010 yılını kapatacağımızı öngörüyoruz” dedi.
‘Ciro yüzde 40 büyür’
Verilen bilgilere göre, bugün itibariyle Altınbaş’ın Türkiye’de ve dünyada toplam 115 mağazası bulunuyor.
İhracatın yüzde 30’unun pırlantalı mücevherden kaynaklandığını söyleyen Altınbaş Mücevherat Grubu Başkanı Bahadır Gören, ihracat ekipleriyle 40 ülkeye doğrudan, 80 ülkeye ise dolaylı ihracat yaptıklarını, Avrupa, Türk Cumhuriyetleri, Balkanlar, Yakın ve Ortadoğu’da mağazalaşarak büyümeyi hedeflediklerini belirtti. Altınbaş’ın yurt dışında 21 mağazası bulunuyor.
Bu yıl yüzde 40 ciro artışı hedefledikleri söyleyen Gören, cironun hemen hemen yarısını pırlantalı mücevherin oluşturacağını, yurt içinde en az 15, yurt dışında 20 yeni mağaza açmayı hedeflediklerini belirtti.
Gören, 2023 yılı yol haritası çerçevesinde 2023’de 80 ülkede yapılanmayı düşündüklerini belirterek, mağaza sayısını 400’ü Türkiye’de olmak üzere 1.000 adet olarak hedeflediklerini ve ve bu hedeflere ulaşabilmek için stratejik işbirlikleri ve satın alma fırsatlarını değerlendireceklerini söyledi.
2023 hedefi 1.000 mağaza 1 milyar dolarlık ihracat
Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, “Cumhuriyetimizin 100. yılı için ülkemizin gerçekleştirmeyi hedeflediği 500 milyar dolarlık ihracat hedefine de katkı yapacak şekilde, Altınbaş mücevherat grubu olarak 1.000 mağaza ile 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Altınbaş, sektörün küresel hedeflerine ulaşması için ucuz girdi ve düşük fiyata dayalı sürdürülemez rekabetin yerine, yüksek katma değerli sürdürülebilir avantajlar edinmesi gerektiğini, bu nedenle önümüzdeki dönemde özellikle tasarım, ürün geliştirme, tedarik zinciri yönetimi, teknoloji, know-how ve Ar-Ge, uluslararası pazarlama ve imaj yönetimi alanlarına odaklandıklarını söyledi.