Ekonomi Altını olanlar dikkat: Fed'in faiz kararına piyasalardan ilk tepki!

Altını olanlar dikkat: Fed'in faiz kararına piyasalardan ilk tepki!

02.11.2022 - 21:16 | Son Güncellenme:

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizinde 75 baz puan artışa gitti. Peki dolarda son durum ne? Altın fiyatları faiz kararına nasıl bir tepki verdi? Uzman Ekonomist Belgin Maviş dolar ve altın piyasasıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Altını olanlar dikkat: Fedin faiz kararına piyasalardan ilk tepki

Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Buna göre ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artırdı. Buna göre ABD Merkez Bankası fonlama faiz aralığını %3,75 - %4,00 olarak değiştirdi. Peki piyasalar faiz kararına nasıl bir tepki verdi? Uzman Ekonomist Belgin Maviş dolar ve altın piyasasıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Ekonomist Belgin Maviş milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:  “Ben 50 baz puan düşünüyordum. ABD seçimlerinde Başkan Biden çok zorlanacak. Fed piyasa beklentileri dahilinde 75 baz puan faiz artırdı. Yıl sonu Fed’in politika fonlama faiz oranını yüzde 4-4,50 bekleyenler için bu imkan oluştu. Burada yön belirleyici olan enflasyon olacaktır.

‘75 BAZ PUAN ARTIŞ İHTİMALİ VAR’

Aralıkta iki olasılık var bunlardan biri ABD’de seçim sonuçlarının ne olacağı diğeri ise enflasyonun seyri. Fed buna göre hareket edecek. Fed Başkanı Powell büyümeye değil, enflasyon odaklanacağız dedi. Tarım dışı istihdam ve işsizlik maaşı başvurularına bakılacak. Enflasyon rakamlarında çekirdek enflasyona bakılacak. Şu an için bir kez daha 75 baz puan artış yapılmasına yönelik ihtimal var bu da enflasyon ve seçime bağlı olacak.

Haberin Devamı

‘BİLANÇO KARARI ALTINI ETKİLEYECEK’

Faiz artışı masada olacak her ikisinin seyrine göre Fed hareket edecektir. Merkez bankaları altına yöneliyorlar faiz artışında piyasa sona gelindiğini düşünebilir. Powell’ın açıklamalarında bilanço azaltma miktarında azaltım yapıp yapmayacağı altında yönü belirleyecek. Bilanço azaltma miktarını artırırsa aylık bazda bu ons altında yukarı yönlü hareketleri beraberinde getirir. 1750 dolarlık bir hareket görebiliriz.

Bilanço azaltma miktarında değişim yaparsa bu tabi ki altın tarafında baskıyı beraberinde getirir. Doların seyri burada önemli olacaktır. Ons altının geri çekilmesinde emtia tarafındaki bozulmaya dikkat çekerse Powell bu altını güçlendirebilir. Bir yandan bilanço küçülteceğim diğer taraftan emtia fiyatlarındaki bozulmayı yakından takip ediyorum şeklinde bir açıklama akılları karıştırabilir.

‘DOLAR ENDEKSİNDE GERİ ÇEKİLME BEKLİYORUM’

Şu anda bana göre ons altında yön net değil. Dolar endeksinde geri çekilme ons altında yükselişi beraberinde getirir. Ben dolar endeksinde önümüzdeki süreçte bir geri çekilme bekliyorum.

GRAM ALTIN BİN LİRAYI NE ZAMAN AŞAR?

Gram altın iki çarpandan etkilenir içerideki dolar/TL seyri ve ons tarafındaki fiyatlama şu anda dolar/TL de seyir yüksek ama yatay görünümde. Ons altında 1700 dolarındaki hareketler gram altında bin lira üzerindeki fiyatlamayı beraberinde getirir.”

Haberin Devamı

GRAM ALTIN KRİTİK SINIRDA

Öte yandan Fed'in faiz kararını açıklamasıyla birlikte 987 liradan işlem gören gram altın 999 lira seviyesini test etti. Gram altın bu sabah ise 980 lira seviyesinde işlem görüyor.  Dolar/TL ise 18,62 lira seviyesinde dalgalanıyor.