Ekonomi ‘Altınla ticaretin önü açılsın’

‘Altınla ticaretin önü açılsın’

26.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Mücevherciler, sektörü büyütmek ve ihracatı geliştirmek için Türkiye’de altın dolaşımının artırılması, yolcu beraberinde altına izin verilmesi ve kredi kartına taksitli satışların geri gelmesi talebinde bulundu.

‘Altınla ticaretin önü açılsın’

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Kamar, 2018 yılını 4.5 milyar dolarlık altın takı ihracatıyla kapattıklarını ve 2019 yılında 6 milyar dolar, 2023’de ise 12 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Sektörün daha büyümesi için bazı önlemler alınması gerektiğine de işaret eden Kamar, “İhracat hacminin artırılabilmesi için rakiplerimizde olduğu gibi altın dolaşımı kolaylaştırılmalı. Sektörümüzün iç piyasada güçlenebilmesi için de kredi kartına taksitli satışlar geri gelmeli” dedi.

Para işlevi görsün

Kamar, altın takıda uluslararası ticaretin kolaylaşması ve artması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istediklerini dile getirerek, “Altının para olarak mevzuatlara geçirilmesini, sistemde para olarak kabul edilmesini istiyoruz. Günümüzde dolarizasyon tehdidine karşı altınla ticaret kolaylaştırılmalı ve desteklenmeli. Özellikle, Rusya, Hindistan, Meksika, Çin, İran, Türki Cumhuriyetler ve Venezuela gibi ülkelerde dolarizasyondan kurtulmak amacıyla ya kendi paraları ya da altınla ticaret yapılıyor. Bu ticaret sayesinde altınla serbest dolaşım sağlanıyor. Altınla ticaretin en büyük örneği Dubai. Türkiye altın takıda ciddi bir üretim hacmine sahip olmasına karşın, üretimi bile olmayan Dubai’nin ihracatı, Türkiye’nin birkaç katı kadar. Çünkü Dubai, ticarette para yerine altın da kullanılmasına kolaylık sağlıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Zor zamanda yardımcı

Mustafa Kamar, altın takıyı güvenilir bir lüks tasarruf aracı olarak görmek gerektiğini belirterek, “Altın takı, lüks bir tüketim aracı değil. Ülkemizde ‘yastık altı’ diye tabir ettiğimiz ciddi bir altın yatırımı var. Değeri itibarıyla altın takı, güvenilir bir lüks tasarruf aracı olarak kabul edilmeli. Bunu ağustos ayında yaşanan ekonomik dalgalanma sürecinde, 2 milyar dolarlık altının 35 bin kuyumcu vasıtasıyla yurt dışına satılarak ülke ekonomisine likidite sağlanması şeklinde gözlemledik. Bu anlamda stratejik bir sektörüz” açıklamasını yaptı.

‘Altınla ticaretin önü açılsın’
‘Ayrıcalık istemiyoruz’

Mustafa Kamar, vergisel düzenleme ya da herhangi bir ayrıcalık istemediklerini, uluslararası ticaretin kolaylaşması ve artması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını arzu ettiklerini kaydetti. Kamar, bir soru üzerine de, Venezuela’yla Türkiye arasında altın ticareti olduğunu da anımsatarak, “Son gelişmelerin bunu etkilemesini beklemiyoruz. Altınlarını rafinelerimize gönderiyor Venezuela. Bunu işleyip geri gönderiyoruz. Bunun etkileneceğini düşünmüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Yeni ülkelere açılacak

İhracat yapılan ülkelere de değinen Mustafa Kamar, 1.2 milyar dolarla en fazla ihracat yapılan bölgenin Avrupa Birliği, ülkenin ise İsviçre olduğunu aktardı. Kamar, yeni pazar arayışında olacaklarını ve yeni hedef bölgele olarak da Afrika’ay açılmak istediklerini açıkladı. Mücevher ihracatının turizm ayağının da bulunduğunu aktaran Kamar, Türkiye’ye gelen turistlerin en çok mücevher, deri ve halı aldığını, buradan gelen parayla 3 milyar dolarlık da turizmde mücevher ihracatı yapıldığını kaydetti.

‘Altınla ticaretin önü açılsın’

Yazarlar