Ekonomi Amazon’u bıraktı gözü hâlâ yüksekte

Amazon’u bıraktı gözü hâlâ yüksekte

06.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Online kitap satışıyla başladığı macerada Amazon’u 1.7 trilyon dolarlık bir e-ticaret devi haline getiren Jeff Bezos (57) yeni bir serüvene yelken açıyor. 27 yıl önce Amazon’u kuran ve yıllar içinde siteyi ‘her şey’ dükkanı haline getiren Bezos, CEO’luk görevini dün bıraktı. Amazon’un kaptan köşkünde artık şirketin en kârlı işlerinden bulut bilişimin mimarı olan Andy Jassy var.

Amazon’u bıraktı gözü hâlâ yüksekte

 

Amazon, Bezos’u, 203 milyar dolarlık servete kavuşturarak dünyanın en zengin ismi yaptı. Hatta kısa süre önce boşandığı eşi MacKenzie Scott, aldığı 62 milyar dolar tazminatla servete kavuştu ve o da en zengin 19’uncu isim oldu.

Haberin Devamı

Amazon hakkında iki kitap yazan Brad Stone, New York Times’ta Bezos’u ve yeni dönemi analiz etti.

Eleştiri okları

İşe kitap satmakla başlayan Amazon’un bugün sürekli yeni işlere giren, rakiplere korku salan ve rekabet kurumlarında endişe yaratan bir yapıya dönüştüğüne dikkat çeken Brad Stone, şunları kaydetti:

“Bezos, dünyanın en büyük üçüncü şirketini yardımcısı Andy Jassy’ye teslim ediyor. Ancak burada ‘Bezos paradoksu’ bir durum var. Şirketin ve kurucusunun serveti arttıkça, kamuoyundaki imajı darbe aldı. Amazon çalışanları; ağır hedefler, keyfi kurallar ve insanın kırılganlığına çok az tolerans gösteren algoritmalarla zorlanıyor. Şirketin bitmek bilmeyen genişlemesini ve azalan itibarını Bezos’un kişiliğinin şu yan ürünleri olarak görüyorum: Çok yüksek bir zekâ, dikkate değer bir empati eksikliği ve durağanlık korkusu. Eski bir Amazon yöneticisi bana, ‘İyi değilsen, Jeff seni çiğneyip tükürür. İyiysen, sırtına atlar ve yere serene kadar biner’ demişti.”

Haberin Devamı

Zorlu miras

Bu mirasın yeni CEO Jassy için zorluk yaratacağını kaydeden Stone, şöyle dedi:

“Liderlik ilkeleri listesine ‘Dünyanın en iyi işvereni olmaya çalış’ ve ‘Başarı ve ölçek geniş sorumluluk getirir’ değerleri eklendi. Bezos, yönetim kurulu başkanı olarak kalacak. Ancak işaretler günlük katılımının azaldığına işaret ediyor. Şimdi gündemi; 20 Temmuz’da Blue Origin roketiyle uzay yolculuğu, muhteşem yelkenli yatı, lüks evleri ve iklim değişikliğini önlemeye adanmış 10 milyar dolarlık Bezos Dünya Fonu. Muhtemelen Amazon’daki merakını ve durağanlığa karşı hoşgörüsüzlüğünü yeni yaşamında da uygulayacak.”

Siparişleri kendisi paketliyordu

Bezos, Amazon’u 1994’te 100 bin dolar sermaye ile kurdu. İlk zamanlar siparişleri kendi paketleyen Bezos’un en büyük yardımcısı eşi, roman yazarı MacKenzie Scott’tı. Amazon devleşirken çalışma şartları ve düşük vergiler hep tartışma konusu oldu.

Bezos, Washington Post gazetesini satın alırken uzay seyahati şirketi Blue Origin’i de kurdu. 2019’da 4 çocuğunun annesi 25 yıllık eşi MacKenzie Scott’tan boşandı. Eşi, aldığı tazminatla dünyanın en zengin kadını oldu. Bezos 20 Temmuz’da Blue Origin’le uzay sınırına çıkmaya hazırlanıyor. Fırlatma için Apollo 11’in aya seyahatinin 52’nci yıldönümü seçildi. Uzay yolculuğu 10 dakika sürecek. 106 kilometre yüksekliğe ulaşacak roket yaklaşık 3 dakika yerçekimsiz ortam sağlayacak ve geri dönecek. Daha sonra bu geziler turistik hale gelecek.