Ekonomi Ambargo kalktı Akdeniz yaşadı!

Ambargo kalktı Akdeniz yaşadı!

22.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rusya’nın domates dışında yaş meyve ve sebzede pek çok üründe Türkiye’ye yönelik ithalat yasağını kaldırması, Akdeniz’in ihracatına yaradı. Rusya’ya Akdeniz bölgesinden yapılan ihracat, geçen seneye göre yüzde 96 artış gösterirken, ocak-temmuz ayları arasındaki dönemde, Akdenizli şirketlerin ülke ihracatından aldığı pay yüzde 42’ye ulaştı.

Ambargo kalktı  Akdeniz yaşadı

Bölge ihracatında kimyevi madde ve mamulleri ilk sırada yer alırken demir, demir dışı metaller ve çelik ihracatı ise önceki seneye göre yüzde 95 arttı. Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), ihracattan aldığı yüzde 8.3’lük pay ile ihracatçı birlikleri sıralamasında 4. sıraya yükseldi. Rusya’ya ihracattaki yükselişe rağmen, bölgenin ihracatında Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri ilk sıraları korudu. AKİB kanalıyla ABD’ye yapılan ihracat da yüzde 284 gibi yüksek bir oranda arttı.

Haberin Devamı

‘Batı’ yükselişte

Akdeniz içinde Batı Akdeniz ihracatı da 1 milyar dolara yaklaştı. Bölgeden 1 Ocak-31 Temmuz 2017 arasında yüzde 22,5 oranında artışla 968 milyon 168 bin 66 dolarlık ihracat yapıldı. Ağustos ayının ilk 10 günlük bölümünde Batı Akdeniz ihracatının 1 milyar dolar rakamını aşması bekleniyor. Antalya, Burdur ve Isparta illerinden gerçekleşen ihracatta 7 aylık dönemde olduğu gibi Temmuz ayında da artış yaşandı. Temmuz ayında yüzde 37 oranında artış ile 123 milyon 83 bin 306 dolar ihracat gerçekleşti.

Çin’e ihracat roket hızında

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, “Geride kalan 7 aylık dönemde en fazla ihracatı Çin Halk Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdik. Çin’in yakaladığı yüksek büyüme oranları bölge ihracatımıza da olumu yansıdı. Bu gelişmeye bağlı olarak Çin’e gerçekleşecek ihracatın daha da artacağını öngörüyoruz. İstatistiksel tabloda da görüldüğü gibi Amerika Birleşik Devletleri’ne yapılan ihracatımız yüzde 67 oranında artmış durumda. Bu artışın en önemli sebebi BAİB olarak Amerika’yı özellikle mermer sektörü açısından hedef pazarlar arasına almamız ve son 3 yıldır pazarlama faaliyetleri gerçekleştirmemizdir. Özbekistan, bu süreçte ihracat artışında dikkat çeken bir diğer ülkedir. Geçen yılın aynı döneminde 7 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğimiz Özbekistan’a bu yılın aynı döneminde 27 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik” dedi.

Haberin Devamı

Yazarlar