Ekonomi Amerikan borsasında Türk burger iştahı

Amerikan borsasında Türk burger iştahı

15.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye ve Çin’de başta Burger King olmak üzere 1800 civarında fast - food restoranı işleten Türk şirketi TFI Tab Gıda, New York’ta halka arz olacak. Halk arzın 400 milyon dolar civarı olması bekleniyor

Amerikan borsasında Türk burger iştahı

ABD’li fast - food devi Burger King’in, ABD dışındaki en büyük ana işletmecisi olan Türk şirketi TFI Tab Gıda Yatırımları, New York’ta halka arz olacak.

Ekim ayında Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) yurtdışında halka arz için izin alan şirket, ABD’nin SPK muadili kurumu SEC’e başvuruda bulundu. Amerikan Bloomberg ajansının haberine göre, halka arz önümüzdeki yıl gerçekleşebilir.

400 milyon dolar büyüklüğünde olması beklenen halka arza Morgan Stanley, Credit Suisse, Goldman Sachs, Citigroup, JP Morgan ve Rabo Securities aracılık edecek. TFI Tab Gıda, Nasdaq’a QSRG kodu ile kote olacak.

Türkiye ve Çin

TAB Food Investments (TFI), 1700’ü aşkın restoranı ve 28.500’den fazla çalışanıyla, Türkiye ve Çin’in önde gelen fast - food zinciri işletmecisi. TFI’ın fast - food zinciri platformu Türkiye’de TAB Gıda adı altında faaliyet gösteriyor.

TAB Gıda’nın Türkiye’de Burger King, Sbarro, Popeyes, Arby’s ve Usta Dönerci gibi markalara ait 1035 restoranı var. Platform Çin’de ise Burger King Holdings (BK Çin) adı altında faaliyet gösteriyor. TFI, 2012’de Çin’e yatırım yapmaya başladı. BK Çin, 5 yılda 117 şehirde, 766 restorana ulaştı.

SEC’e sunulan geçici izahnamede şirketin ne kadarının ne zaman halka arz edileceği veya talebin hangi fiyat aralığından toplanacağı bilgisine yer verilmedi. Halka arzdan gelecek paranın 75 milyon dolarının kredi ödemelerine gideceği, geri kalanının da şirket için kullanılacağı belirtildi.

1.5 milyar dolar

Haberin Devamı

Geçen yıl Goldman Sachs, Credit Suisse ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın TAB Gıda’nın yüzde 10 hissesi karşılığında yaptıkları 150 milyon dolarlık yatırım, şirketin tamamı için 1.5 milyar dolar değerlemeyi beraberinde getirmişti. TFI’ın bu yıl 9 aylık geliri yüzde 42 artışla 2.9 milyar liraya ulaştı.

ŞİMŞEK’TEN ÇAĞRI VAR

Halka arza ilişkin Twitter hesabından değerlendirmede bulunan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Halka arzdan elde edilecek kaynağı Türkiye’de yatırım için harcamalarını bekliyoruz. Ülkemizde gıda sektörünün geleceği parlak” dedi.