Ekonomi ‘Anadolu’ 241 usta yetiştirdi hedef 10 yılda 1000 usta

‘Anadolu’ 241 usta yetiştirdi hedef 10 yılda 1000 usta

21.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anadolu Sigorta’nın kaybolmaya yüz tutan meslekleri topluma kazandırmak amacıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik danışmanlığında, 3 yıl önce başlattığı ‘Bir Usta Bin Usta’ projesi, bu yıl da Nevşehir’de çömlek yapımı, Ankara’da sedef kakma, Kars’ta kilim ve heybe dokuma, Muğla’da cam üfleme, Tokat’ta yazma baskı kurslarıyla devam ediyor.

‘Anadolu’ 241 usta yetiştirdi  hedef 10 yılda 1000 usta

Projeyle her yıl 5 farklı ilde toplam 100 gence eğitim verilecek. Böylece, 10 yılda 50 meslekte, 1.000 ustanın yetiştirilmesi amaçlanıyor.
Nevşehir Üniversitesi Avanos Meslek Yüksekokulu’nda başlayan ‘çömlek yapımı’ eğitimi nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, Anadolu’da pek çok uygarlığın izlerini taşıyan mesleklerin, tüm insanlığın kültürel mirası olduğuna ve yaşatılması gerektiğine inandıklarını söyledi.

Haberin Devamı

‘Çamura ruh verecekler’
Ülken şöyle konuştu: “2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik desteğiyle ‘Bir Usta Bin Usta’ projemizi başlattık. Bugüne kadar, Edirnekari’den, Mardin Taş İşçiliği’ne, Lüle Taşı Oymacılığı’ndan Karagöz Tasviri’ne kadar değişik meslekleri icra edecek; 15-55 yaş aralığında, 138’i kadın, 103’ü erkek olmak üzere toplam 241 kişinin eğitim görmesini sağladık. Öğrenciden, öğretmene, heykeltıraştan animatöre kadar çeşitli meslek gruplarıyla çok sayıda ev hanımı ve emeklinin katıldığı eğitimleri başarıyla tamamlayanlar, katılım belgelerini alarak kaybolmaya yüz tutmuş bir mesleğin umudu haline geldi.”
Avanos’ta çömlek kursuyla ilgili de Ülken, “Çömlekçilikle ilgili çalışmaları tanıtma, bu dalda da yeni ustalar yetiştirip bölgemizin hem ekonomik kalkınmasını hem istihdamını daha da geliştirmek istiyoruz. Bu kursla geleceğin ustalarının Kızılırmak’ın kırmızı toprağından oluşan çamura ruh vererek, Anadolu’nun kültürel mirasını daha binlerce yıl yaşatacağına inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Sabre ve Stevie ödülü aldı
Projenin hem yurtiçinde hem de yurtdışında ödüller aldığına değinen Ülken, “Uluslararası ödüllerden Sabre, “Türkiye’den gelen” en iyi sosyal sorumluluk projesi olarak, Stevie ise “uluslararası alandaki” en iyi proje olarak “Bir Usta Bin Usta”ya verildi. 10 yıllık bir proje olan ‘Bir Usta Bin Usta’yı daha da uzatarak geleneksel Türk el sanatlarına daha da fazla katkıda bulunmak amacındayız” diye konuştu.

Kursiyerlere ‘öğretici’ olma fırsatı

Bu yıldan itibaren de kursiyerler için yeni bir fırsat daha doğduğunu anlatan Musa Ülken, bu yıl eğitimlerini başarıyla tamamlayanlara, Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ortaklaşa kurs bitirme sertifikası verileceğini açıkladı. Ülken, “Bu belge, Bakanlık, Halk Eğitim Merkezleri ve diğer kamu kuruluşlarının el sanatları konusunda açacağı kurslarda “öğreticilik” yapmak için referans belgesi olarak kabul edilecek” dedi.