Ekonomi Anadolu Rüzgârı

Anadolu Rüzgârı

31.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Anadolu Yakası, başta mega ulaşım yatırımlarıyla değerine değer katıyor. Yatırımcıların radarında olan bölgede, ulaşımın kolaylaşmasıyla birlikte oturumcu talebi de yüksek

Anadolu Rüzgârı

İstanbul Anadolu yakasında gayrimenkul yatırımları her geçen gün artmaya devam ediyor. Bu bölgede hızlanan proje yarışının temelinde ise mega ulaşım yatırımlarının etkisi göze çarpıyor. 3. Köprü, metro-metrobüs yatırımları, Marmaray, Avrasya Tüneli gibi belli başlı ulaşım yatımları bölgeleri değerlendirirken, ulaşım kolaylığını da sağlamasıyla hem yatırımcı, hem de oturumcu için tercih sebebi oluyor.

Haberin Devamı

Bölgede merkez olarak Kadıköy, Kartal, Maltepe ve Ümraniye öne çıkıyor. Ancak bu lokasyonlarda fiyatların belli bir yüksekliğe ulaşmasıyla Anadolu Yakasının yeni gelişim noktaları da yatırımlarda gözde olmaya başladı. Çekmeköy, Sancaktepe, Sultanbeyli gibi yeni akslar ulaşım sayesinde merkeze yakınlaşmalarıyla dikkatleri üzerine çekti. Bu noktalarda pek çok gayrimenkul firması markalı konut yatırımını hızlandırdı.

Yanı sıra Anadolu Yakası, ofis pazarı için de yeni bir potansiyel oluşturuyor. Başta İstanbul Uluslararası Finans Merkezi sayesinde gelişen Ataşehir ve Ümraniye olmak üzere yeni yatırımlar devam ediyor. Şehir otellerinin tercihi de bu bölgedeki projelerden yana oluyor.

Finansın merkezi

Haberin Devamı

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’yle birlikte Ataşehir ve Ümraniye boyunca pek çok bölge değerine değer kattı. 2011 yılından bu yana düzenlenen imar planlarıyla gözde olmaya başlayan bölge, finansın merkezi konumuyla da kendini bölgede önemli bir yere taşıdı. Bölgede en düşük metrekare fiyatı 4 bin lirayı geçerken, fiyat 14 bin liraya kadar çıkıyor. Ataşehir’in gelişimi konut projeleri ile başladı, özellikle Batı Ataşehir’deki konut projeleri sebebiyle bölgede yüksek değer artışları görüldü. Finans merkezi, hem bölgenin ofis ihtiyacını, hem de beyaz yakalı için konuk ihtiyacını artırdıkça değerler de arttı.
İnşası devam eden finans merkezi ve Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy hattı sebebiyle Ümraniye’de de gayrimenkul fiyatları son 3 yıldır düzenli olarak artıyor. Endeksa.com verilerine göre Ümraniye’de ortalama konut fiyatı 3 bin 600 lira.

Çekmeköy potansiyeli

Anadolu Rüzgârı

Dijital alanda gayrimenkul değerleme yapan www.endeksa.com’un verilerine göre, konut projeleri ile öne çıkan Çekmeköy’de ortalama metrekare fiyatı 2 bin 800 lira olarak ortaya çıkıyor. İlçede konutların ortalama geri dönüş süreleri 24 yıl. Çekmeköy, 3. köprü bağlantı yolları, Üsküdar Çekmeköy metro hattı ve Kuzey Marmara Otoyolu gibi ulaşım projeleri ile gayrimenkul yatırımı açısından Anadolu yakasının en gözde bölgelerinden biri konumunda. Pek çok firmanın yeni yatırım güzergahı olan Çekmeköy’de Ağaoğlu, Sinpaş, Sur Yapı, Tepe İnşaat, Dekon İnşaat gibi pek çok yatırımcı yer alıyor. Firmaların ilk tercihi konut projeleri olurken, mevcut geniş arazi yapısı sayesinde büyük ölçekli gerçekleşen projeler yanı sıra, küçük ve orta ölçekli yatırımlar da yapılıyor.

Haberin Devamı

Sancaktepe ikiye katladı

Hem Kuzey Marmara Yolu’nun Anadolu Yakasındaki iki çıkışından biri olan, hem de Üsküdar-Ümraniye-Sancaktepe metro hattı çalışmasının başlaması ile markalı konut geliştiricilerin ilgisini üzerinde toplayan Sancaktepe, bölgenin en hızlı değerlenen ilçelerinden olarak öne çıkıyor. TSKB Değerleme verilerine göre son yıllarda konut fiyatlarındaki artış ikiye katlandı. Sabiha Gökçen Havalimanı’na olan bağlantıları, TEM otoyolu ve TEM-Kartal bağlantı yolu sebebiyle önemi artan Sancaktepe’nin konut ve ticari alanlara olan ilginin daha da artması öngörülüyor. Endeksa verilerine göre Sancaktepe’de ortalama konut metrekare fiyatı 2 bin 600 lira, konut yatırımının geri dönüş süresi ise 20 yıl. İlçede, Halk GYO’nun Bizimtepe Aydos, NEF Sancaktepe 19, Sur Yapı’nın Lavender ile Muhit Sancaktepe, Sinpaş Yapı’nın Köyceğiz, Sinpaş GYO’nun Aydos Country, Ortadoğu Grup’un Resim İstanbul projeleri başta olmak üzere projeler mevcut.

Haberin Devamı

Kadıköy’de rekabet hız kesmiyor

Anadolu Rüzgârı

Bağdat Caddesi, Fikirtepe gibi simge alanların da bağlı olduğu Kadıköy, Anadolu yakasında fiyatı en yüksek olan ilçe. Merkezinde eski yapıların yer aldığı ilçede özellikle yeni yapı alanları bölgeye değer katmaya devam ediyor. Avrupa yakasına da yakınlığıyla öne çıkan Kadıköy, metro hatlarıyla pek çok noktaya bağlanıyor. Aynı zamanda önemli bir iş merkezi de olan Kadıköy’de yoğunluk da artıyor. Kentsel dönüşüm sebebiyle son dönemde markalı konut projeleri ile de öne çıkan bölgede Endeksa verilerine göre ortalama konut fiyatı 7 bin 500 lirayı geçti. Bu değer ile Kadıköy; Beşiktaş, Sarıyer ve Bakırköy’den sonra İstanbul’un konut fiyatlarında en yüksek ilçe. Kadıköy’de konut fiyatları son 3 yılda oldukça fazla arttı. Son 1 yılda ise artan sayıda yüksek fiyatlı markalı konut arzı sebebiyle özellikle Bağdat Caddesi dönüşümünde sorunlar da yaşanıyor.

Haberin Devamı

Kentsel dönüşümün simgesi haline gelen Fikirtepe’de ise çözümsüz kalan yapı adalarında işe devlet el koydu. Kiptaş ve İller Bankası eliyle tamamlanması planlanan üç projede de çalışmalar başladı. 57 adada 35 bin konut, 2 bin 500 ticari alan yapılıp 18 milyar dolarlık proje üretilmesi hedeflenen Fikirtepe’de şu anda 27 adada anlaşmaların sağlandığı ifade ediliyor.
İlçede hayata geçirilen projeler arasında Teknik Yapı’nın pek çok yapımı bulunuyor. En yeni projesi ise Uplife Kadıköy olarak öne çıkıyor. Ayrıca bölgede Sur Yapı’nın Excellence Koşuyolu, Mesa Mesken’in Mesa Koz, Nuhoğlu İnşaat’ın Yenitepe Kadıköy, Dekon İnşaat’ın Dekon Suadiye Ametist, Aydoğan İnşaat’ın Aydoğanpark Göztepe gibi projeler yer alıyor.

Kartal’da dönüşüm farkı

Bölgede konut projelerinin en yoğun hayata geçtiği ilçe Kartal olarak öne çıkıyor. Kartal’da hem konut, hem de sanayi alanı dönüşümüyle çoğu büyük ölçekli olmak üzere Maltepe’ye kadar uzanan hatta 70’e yakın proje yürüyor ya da planlanıyor. Kartal, bölgeye yapılan kamu yatırımları, Kartal-Kadıköy metrosu gibi ulaşım projelerinin tamamlanması ve bölgenin kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi sebebiyle son 3 yılda en fazla değer artışı görülen bölgelerden biri oldu. Endeksa verilerine göre sahil hattı da oldukça değerlenen Kartal’da ortalama konut satış fiyatı 3 bin 500 lirayı çoktan geçti.EVA Gayrimenkul Değerleme verilerine göre, Dap Yapı, DKY, Mesa, Soyak, Teknik Yapı, Ege Yapı, Emay İnşaat, İş GYO gibi sektördeki önemli aktörler bölgeye yatırımlarını sürdürüyor. Markalı konut özelinde; 2013’te yüzde 20, 2014’te yüzde 13, 2015’te yüzde 14 ve 2016’da yüzde 22 fiyat artışı yaşadı.

Kurtköy Atak Yaptı

Anadolu Rüzgârı

Bundan 10 yıl öncesine kadar konut alımı ve oturum için akıllardan bile geçmeyen Kurtköy, şu anda havaalanı, Teknopark, sanayiye olan yakınlık derken beyaz yakalı için vazgeçilmez hale geldi. Öyle ki fiyat artışı da hayli katlandı. Yanı sıra Hızlı Tren İstasyonu, Pendik-Kartal-Tuzla feribot iskeleleri, Pendik Marina, metro hatları, Osmangazi Köprüsü, Gebze Organize Sanayi Bölgesi, Dilovası Organize Sanayi Bölgesi gibi pek çok önemli aksı barındıran Kurtköy-Pendik Hattı önemli bir yatırım merkezi oldu. 2013 yılından bu yana fiyat artışı devam eden bölgede en düşük metrekare satış fiyatı 3 bin 500 lirayı geçiyor. Alanda Yeşilyurt İnşaat, Lens Yapı, Erguvan İnşaat, Demirbaş Yapı, Başarır İnşaat, Ayse Yapı Okkalar İnşaat, İnsay Yapı gibi firmalar bulunuyor.

YARIN: GAYRİMENKULDE GELECEK VAAT EDEN TURİZM CENNETLERİ

Yazarlar