Ekonomi Anadolu taşlarını ABD’ye taşıyıp ‘dünya yıldızı’ yaptı

Anadolu taşlarını ABD’ye taşıyıp ‘dünya yıldızı’ yaptı

16.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yola kerevit ihracatıyla çıktı. 1980’lerde 10 milyon dolar ihracata ulaştı. Anadolu mermerlerini, taş modasının kalbi ABD’de yıldızlaştırmak için çalıştı. Dünya yeni yıldızlarla tanışırken o, yıldız projelerde rol almaya başladı

Anadolu taşlarını ABD’ye taşıyıp ‘dünya yıldızı’ yaptı

Metamar, Anadolu mermerlerini dünyada yıldızlaştıran bir isim. Şirketin kurucusu Hasan Tığlı bu işe mermercilikteki eğilimin aksine yurtiçinden değil yurtdışından başlamış. Bugün yıldızlaşmış Anadolu mermerlerini ABD üzerinden dünyaya tanıtan ilk isim olarak nitelendiriliyor.
Dünyada sadece Afyonkarahisar’dan çıkan Tundra Grey taşını, bundan 5 yıl önce ABD piyasalarına girmesini sağlayan isim Metamar Mermer olmuş. Bu gri mermer, daha sonra Avrupa ve Uzakdoğu pazarlarında en çok kullanılan taşlardan biri olmuş. Denizli travertenlerini de dünyaya tanıtan yine Hasan Tığlı ve ekibi. .
Dünyada sadece Isparta’da çıkan Nordic Grey de yine bu yönde verilebilecek örneklerden. Su emmeyen, kir tutmayan ve özel bir desene sahip olan bu taşı deyim yerindeyse dünya çapındaki mimarların gözdesi haline getiren Tığlı’nın dünya yıldızları arasına katmayı planladığı son taşlardan biri de yine Isparta’dan. Buz grisi renkli taşın adı Ice Grey.
Tüm bunlar, Hasan Tığlı ve ekibinin dünyada popüler hale getirdiği Anadolu mermerlerinden birkaçı. Ancak, o, bu taşlar içinde Demre’den çıkarılan Simena ve Aero Cream’a çok özel yaklaşıyor. Çünkü, Myra antik kentinin yapımında da kullanılan bu taşlar, yaklaşık 3 bin yıla rağmen korozyona uğramamış.
Metamar Mermer, dünyadaki çok özel projelerde de yer alıyor. Mesela, Kazakistan’da Kazak Eli ismindeki 108 metre yüksekliğindeki yapıyı 684.5 ton Afyon beyazı ile ayağa kaldırmaları bunlardan biri.

Aliyev’in çalışma ofisinde
Azerbaycan Bakanlık Sarayı ve ülkenin cumhurbaşkanı Aliyev’in çalışma ofisi de onların mermerleriyle döşenmiş. Rönesans İnşaat ile birlikte hareket etmeleri bu coğrafyada aynı etkiye sahip projelerde yer alabileceklerini gösteriyor.
Körfez ülkelerinde, mesela Bahreyn’de de oldukça etkinler. Burada geliştirilen projelerin butik olanlarında tercih ediliyorlar. Tığlı’nın anlattıkları, bundan sonra hem uluslararası hem de ulusal kulvarda daha çok projede Türk müteahhitleriyle rol alacaklarını gösteriyor. Bir diğer tabloda, mermerde tasarımın sınırlarını daha çok zorlayacakları yönünde oluyor.

Haberin Devamı

* ABD’de şirketi var.
* Antalya ve Isparta’da iki tesisi bulunuyor.
* 1.100 kişilik istihdam sağlıyor.
* 2011’de çoğunluğu ihracattan 36 milyon dolarlık gelir elde etti.

KEREVİTİ FRANSA’YA İHRAÇ EDEREK YOLA ÇIKTI
Hasan Tığlı, henüz 24 yaşındayken, yani 1978’de Eğirdir’den Fransa’ya kerevit ihraç etmiş. İhracat yelpazesini iş makinesi ve tezgâhla geliştirirken, coğrafyayı da Avrupa ülkelerinden İran ve Irak’a kadar genişletmiş. Saner Dış Ticaret isimli şirketi, 1980’lerin ortalarında o dönem için hayli iddialı bir ihracat rakamı olan 10 milyon dolara ulaşmış.
Ancak Tığlı, 1989’da İran ve Irak’ta yaşanan sorunlar nedeniyle daha ihtisas bir alanda hareket etmeye karar verir. Konu, mermerdir. ABD Seattle’a bir depo kurar. İtalyan ve İspanyol mermerleriyle çıktığı yola Anadolu taşlarını da ekler. Tüm bu adımlar ona, ABD’nin kuzeybatı bölgesinde en iyi dağıtım yapan firma unvanını kazandırır.
Metamar Mermer, biri Antalya Demre’de, diğeri Isparta’da iki fabrikayla üretim sürecini yönlendiriyor. Bu iki fabrika, 1.100 kişilik istihdam sağlıyor.