Ekonomi Ankara’da konut fiyatı hız kesmedi! Deprem bölgesi göçü ve İstanbul’un talebi etkiledi

Ankara’da konut fiyatı hız kesmedi! Deprem bölgesi göçü ve İstanbul’un talebi etkiledi

08.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Deprem felaketinin ardından yaşanan göç ve İstanbul başta olmak üzere deprem endişesi Ankara’da konut talebini zirveye taşıdı. Türkiye ortalamasının üzerinde fiyat artışı yaşayan şehir, dünya kentleri arasında da lider.

Ankara’da konut fiyatı hız kesmedi Deprem bölgesi göçü ve İstanbul’un talebi etkiledi

Duygu Erdoğan / İSTANBUL - Büyükşehirlerde satılık konut fiyatlarının artış hızı yavaşlasa da Ankara’da hem satılık, hem de kiralık konutta fiyat yükselişi sürüyor. Özellikle 6 Şubat depremlerinin etkisiyle aldığı göç ve İstanbul gibi deprem riski altındaki şehirlerden taşınmalarla artan talep, fiyatları yüksek tutuyor. Buna göre, son bir yıl içinde, başkentte konutlar yüzde 78 değer kazandı. Ankara geride bıraktığımız yılda hem yüzde 63 olan Türkiye ortalamasının üzerine çıktı, hem de konut piyasasının diğer dört büyük şehri olan İstanbul, İzmir, Antalya ve Bursa’yı geçmiş oldu.

Haberin Devamı

Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Aralık 2023 verilerine göre; Türkiye genelinde konut fiyatlarında aylık artış yüzde 1.15, yıllık ise 75.5 oldu. Böylece aylık bazda son 4 yılın; yıllık bazda son 2 yılın en yavaş artışı görüldü. Buna karşılık Ankara, Türkiye fiyat artış hızı ortalamasının üzerinde değer kazanmaya devam ediyor.

Görece düşük kalmıştı

Başkentte konut fiyatları daha önce İstanbul, İzmir, Antalya ve Bursa’dan düşük seviyede bulunuyordu. Bu nedenle yüksek artışlara rağmen halen diğer büyükşehirlerin fiyat seviyesinin bir miktar altında. Büyük veri analizi ve yapay zeka yöntemlerini kullanarak gayrimenkul değer hesabı sunan Endeksa’nın hesaplamalarına göre, Ankara’da halihazırda ortalama satılık konut fiyatı 2.6 milyon lira. Değer değişimi sırasında Ankara’yı yüzde 59 ile İstanbul ve İzmir takip ediyor.

Haberin Devamı

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, bu hareketliliğin ana nedeninin deprem göçü olduğunu vurgularken, “Felaketin ardından başlayan göç ve yer değiştirme dalgasının en çok tercih edilen varış noktası Ankara oldu. İnsanların kenti tercih etmesindeki en büyük faktör Ankara’nın görece olarak diğer büyük şehirlere nazaran daha düşük deprem riski” dedi.

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam ise, en çok deprem ve deprem endişesi nedeniyle şehirde 1 yıllık süreçte hızlı bir fiyat yükselişi olduğunu dile getirdi. Satışların durağan bir seyir izlemesine rağmen fiyatlardaki artışın devam ettiğini kaydeden Akçam, “Arz-talep dengesi oldukça şaştı” diye konuştu.

1 yılda 2 katına çıktı

Kiralık konut piyasasında da Ankara diğer şehirlerin önünde seyrediyor. Endeksa verilerine göre Ankara ülke ortalamasının üzerinde bir değer değişimi tecrübe etti. Ankara’da konut kiraları 15 bin 504 TL seviyesine ulaşarak yüzde 105 arttı. Aynı değer artışı Türkiye genelinde ise yüzde 74. Başkent kiralık piyasasında da diğer dört büyük kentten daha fazla değerlendi. Başkenti yüzde 100’lük değişim ile Bursa ve yüzde 93 değer değişimi ile İzmir takip ediyor.

Haberin Devamı

Ankara’da konut fiyatı hız kesmedi Deprem bölgesi göçü ve İstanbul’un talebi etkiledi

En hızlı şehir

Uluslararası emlak danışmanlık şirketi Knight Frank’in her yıl global çapta yaptığı konut fiyat araştırmasının son verisi olan 2023 yılı üçüncü çeyreği sonuçlarına göre; Ankara bu dönemde araştırma yapılan şehirler arasında en hızlı fiyat artışları yaşayan şehir oldu. Ankara bu dönemde yıllık yüzde 102.7 fiyat artışı ile listenin ilk sırasında. Ardından İstanbul, Dubai, Zagreb ve Atina geliyor. Üç aylık periyotlar baz alındığında da Ankara listenin zirvesinde görüldü.

Yazarlar